Ανταπόκριση: Rock in Dio Vol. 11 – Rock ‘n’ Roll Children & special guests Live @ Κύτταρο Club, Αθήνα (13/05/2023)


Χορταστική μουσική βραδιά αφιερωμένη σε έναν τεράστιο καλλιτέχνη για φιλανθρωπικό σκοπό.


 

Από τις πολλές tribute μπάντες (τουλάχιστον τις ελληνικές) οι Rock ‘n’ Roll Children είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες, για να μην πω η πιο αναγνωρίσιμη και αυτό δεν αποτελεί μομφή, ούτε υποτίμηση του έργου των υπολοίπων συγκροτημάτων του είδους. Απλά οι Rock ‘n’ Roll Children είναι στην «πιάτσα» πολλά χρόνια (από το 2010, έτος θανάτου του Dio) και επί 11 συναπτά έτη κάνουν την αποκλειστική συναυλία Rock in Dio αφιερωμένη στον τεράστιο καλλιτέχνη, με πολλούς guest μουσικούς και τα έξοδα να πηγαίνουν σε φιλανθρωπικό σκοπό, χώρια τις κατά καιρούς εμφανίσεις τους σε διάφορα φεστιβάλ. Παρόλο που το όλο event είναι αρκετά ενδιαφέρον, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια όλο και κάτι συνέβαινε και δεν μπορούσα να το παρακολουθήσω. Φέτος όμως ήρθαν ευνοϊκές συγκυρίες και επιτέλους θα παρευρισκόμουν.

 

 

Εισερχόμενος στο Κύτταρο (περίπου 20’ πριν την επίσημη έναρξη) σπάνια το έχω δει τόσο γεμάτο. Ευτυχώς πρόλαβα να αγοράσω εισιτήριο 1-2 μέρες πριν γίνει sold-out και αυτό είναι πολύ ευχάριστο και ενδεικτικό αφενός της αγάπης του κόσμου και αφετέρου της καταξίωσης της μπάντας.

 

Την συναυλία προλόγισε ο Γιώργος Γαλάνης, ο οποίος είναι ο σύνδεσμος που συνδέει την μπάντα με τον ίδιο τον Dio. Ανέφερε πόσο χαρούμενος θα ήταν ο Dio εάν ζούσε και έβλεπε την εκδήλωση και την αγάπη του κόσμου και κάνοντας ένα προεκλογικό λογοπαίγνιο ανέφερε ότι σήμερα ψηφίζουμε αυτοδύναμα Dio και φυσικά ξεσήκωσε τον κόσμο. Ακολούθως προσκάλεσε την νεαρή Χρύσα, η οποία μίλησε για τον σκοπό στον οποίο πηγαίνουν τα χρήματα της συναυλίας, που δεν ήταν άλλος από το Καρκινάκι (https://www.facebook.com/karkinaki.childhood.cancer/ και https://karkinaki.gr/), μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από γονείς παιδιών με καρκίνο, με διπλό στόχο: αφενός να καλύψει το τεράστιο κενό ενημέρωσης του κοινού για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας κι αφετέρου να υποστηρίξει έμπρακτα τις οικογένειες που βρίσκονται αντιμέτωπες με αυτή την ασθένεια.

 

Όπως ανέφερε αργότερα ο κιθαρίστας Γιώργος Τσίγκος (και χειρουργός ογκολόγος) τα περισσότερα Rock in Dio έχουν γίνει στο Κύτταρο, το οποίο παραχωρεί δωρεάν τον χώρο. Εκείνη τη βραδιά, λοιπόν όλοι (μουσικοί (οι οποίοι δεν ήταν και λίγοι), κοινό, διοίκηση club) ομονοούσαν για τον ευγενή αυτό σκοπό!

 


Η συναυλία ξεκίνησε λίγο πριν τις 10 με το “Tarot Woman”. Με το καλημέρα φάνηκε το κέφι και η ζωντάνια του συγκροτήματος και ήταν προπομπός για το τι θα επακολουθούσε. Ο τραγουδιστής Γιάννης Παπανικολάου ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη συμμετοχή των: Χριστιάννα Χατζημιχάλη (ELYSION) και Μαρκέλλας Παναγιώτου (NOSTOS, ex-SOCRATES) αναβλήθηκε λόγω ασθενείας. Αυτό όμως είχε ως συνέπεια ένα ανακάτεμα στην σειρά εκτέλεσης των τραγουδιών του setlist, γεγονός που μπέρδεψε ακόμη και τα μέλη των Rock ‘n’ Roll Children. Ακολούθησαν οι πολύ δυνατές εκτελέσεις των κλασσικότατων επιτυχιών “Children of the Sea” και “Man on the Silver Mountain”. Η συνέχεια υπήρξε καταιγιστική καθότι ακολούθησε πλήθος guest μουσικών (16 τραγουδιστών/τριων και 2 κιθαριστών: Gus Drax και Ειρήνης Κετικίδη). Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ζαλίσω τους αναγνώστες αναλυτικά με το ποιοι έπαιξαν τι. Αυτό  αναφέρεται αναλυτικά στο setlist. Κάποιοι τραγουδιστές δεν ήταν γνωστοί στο κοινό γιατί δεν προέρχονταν από το χώρο του Metal, ή μουσικά ήταν στα όρια του Rock ή και έξω από αυτό όπως: Jazz-Rock, Country, Ambient. Κάποιοι άλλοι προέρχονταν από πιο εμπορικό Rock, AOR, Power, κλασσικό Heavy Metal, Progressive ή ακόμη και Thrash. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι όλοι οι μουσικοί (κύριας σύνθεσης και guests) απέδωσαν τεράστιο φόρο τιμής στον Dio, δίνοντας το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

 

 

Η βραδιά εκτός από μουσική συνοδεύτηκε και από «κουβέντα» από τους Γιάννη Παπανικολάου και Μανώλη Τσίγκο είτε παρουσιάζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους είτε λέγοντάς μικρές και  ενδιαφέρουσες ιστορίες μεταξύ των κομματιών σχετικά με το πώς γνώρισαν τους καλεσμένους τους ή εκθειάζοντας τις μουσικές τους ικανότητες και τα επιτεύγματα τους, δεδομένου ότι οι περισσότεροι είχαν και κάποια αξιοσέβαστη ιστορία πίσω τους. Όλοι οι τραγουδιστές ακόμα και εάν τα συγκροτήματα τους δεν ήταν της αρεσκείας του μέσου οπαδού ή υστερούσαν ελαφρώς σε φωνητικές ικανότητες έναντι κάποιων άλλων, εν τούτοις συντέλεσαν στην απόλυτη επιτυχία του εγχειρήματος. Οι Gus Drax και Μάριος Καραναστάσης ήταν οι μόνοι που συμμετείχαν σε 2 κομμάτια. Ο Μάριος λίγο πριν τραγουδήσει το “The Sign of the Southern Cross” ανέφερε πως έχασε τον αδελφό του σε νεαρή ηλικία και πόσο σημαντική είναι η οικονομική ενίσχυση τέτοιων οργανώσεων.

 

 

Η ώρα περνούσε και η συναυλία δεν έλεγε να τελειώσει! Καλά οι guest μουσικοί και ο Γιάννης Παπανικολάου που δεν τραγουδούσε συνέχεια, τα υπόλοιπα μέλη όμως των Rock ‘n’ Roll Children έπαιζαν ασταμάτητα, χωρίς έλεος! Ούτε encore, ούτε διάλλειμα! Ακούραστοι οι Μανώλης Τσίγκος (κιθάρα), Γιάννης Τσίμας (μπάσο), Νίκος Αναστασιάδης (drums) και Γιώργος Γεωργίου (πλήκτρα). Μετά τον τελευταίο προσκεκλημένο (Billy Vass στο “We Rock”), ακολούθησε ένα συνεχόμενο σετ 3 κομματιών αποκλειστικά από τα μέλη των Rock ‘n’ Roll Children, τα:Catch the Rainbow”, “Die Young” (αφιερωμένο σε αυτούς που έφυγαν νέοι) και “Rock 'n' Roll Children”.

 

 

Η ώρα ήδη είχε περάσει κατά πολύ την 1 και ενώ η διάρκεια της συναυλίας ήταν πέραν των 3,5 ωρών,  στο τελευταίο κομμάτι (το 33ο!) ήρθε η μεγάλη έκπληξη: όλοι οι μουσικοί επί σκηνής για το μυθικό “Heaven and Hell” σε εκτεταμένη έκδοση, διάρκειας ~ 10’. Ζήσαμε απίστευτες στιγμές με το κοινό να τραγουδάει σε αρκετά σημεία αντί του Γιάννη. Όπως σωστά είπε ο γιατρός Μανώλης κάθε χρόνο λένε να διαλύσουν την μπάντα και βλέποντας την ανταπόκριση του κόσμου το αναβάλλουν. Ανανέωσαν το ραντεβού για του χρόνου, σε κάποιο Σ-Κ στα μέσα Μαΐου (για να υπενθυμίσει την αποφράδα 16η Μαΐου 2010).

 

 

Υστερόγραφα

Υ.Γ. 1: Έφυγα τρέχοντας από το Κύτταρο για το σταθμό Λαρίσης να προλάβω το τελευταίο συρμό, αλλά εις μάτην! Το μετρό έκλεινε. Άρα θα πρέπει να ήταν ~ 1:30. Δεν πειράζει, χαλάλι! Άξιζε η ταλαιπωρία στο πολλαπλάσιο!

Υ.Γ. 2: Καθ’ όλη την Κυριακή, αλλά και την Δευτέρα πριν πάω στην δουλειά μελωδίες των χρυσών επιτυχιών του Dio της δεκαετίας ’75 – ’85 ηχούσαν στα αυτιά μου. Την Δευτέρα 16/5 πήγα στο Electric Guitarlands και εκεί πάλι τραγούδια του Dio άκουσα από τον Rowan Robertson (Holy Diver και άλλα).

Παρόλο που έχουν περάσει κατά μέσο όρο 43 χρόνια ασχολούμαστε ακόμη με αυτά και θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε και κυρίως θα ασχολείται η νεολαία, γεγονός που μαρτυρά πόσο σημαντική παγκόσμια πολιτιστική παρακαταθήκη αποτελούν.

Υ.Γ. 3: Με αυτά και με αυτά θυμήθηκα ότι ο πρώτος δίσκος που αγόρασα κάνοντας αιματηρές οικονομίες στην Α’ λύκειου, δεν ήταν το “Iron Maiden”, όπως αρχικά στόχευα, αλλά με «εξέτρεψε» ένας συμμαθητής μου και «παρέκκλινα» της Maiden-ικής πορείας, αγοράζοντας τελικά το “Holy Diver”.

Υ.Γ. 4: Εκτός από φωτογραφίες της συναυλίας, «δωρίζω» στους αναγνώστες του Rock Overdose φωτογραφίες από το προσωπικό μου αρχείο της τελευταίας συναυλίας του Dio στην Ελλάδα με τους  Heaven & Hell (συγκεκαλυμμένους Black Sabbath) στις 27-07-2009 στο Κλειστό του Tae Kwon Do. Λίγους μήνες αργότερα απεβίωσε. Οι φωτογραφίες αυτές δεν είναι και πολύ ποιοτικές, δεδομένου ότι σε τέτοιες συναυλίες ο μέσος θεατής δεν μπορεί να «περάσει» μεγάλη μηχανή, μόνο pocket και αυτή που διέθετα τότε δεν ήταν της «προκοπής» και σε συνδυασμό με τον χαμηλό φωτισμό, το αποτέλεσμα δεν ήταν το καλύτερο. Παρόλα αυτά έχουν την αξία τους, ιστορική και κυρίως συναισθηματική. Πιστεύω να σας επαναφέρω ευχάριστες αναμνήσεις.

 

 

Dio σε θυμόμαστε για πάντα!

 

 

 

 

Για το RockOverdose,

Παναγιώτης Παπανδρεόπουλος

 

Δείτε φωτογραφίες με σειρά εμφάνισης των guests:

Setlist

01 Tarot Woman (Rainbow)

02 Children of the Sea (Black Sabbath)

03 Man on the Silver Mountain (Rainbow)

04 + Αγγελική Ροσσολάτου - Last in Line (Dio)

05 + Ειρήνη Κετικίδη (κιθάρα) - Neon Knights (Black Sabbath)

06 + Vicky Bee - Starstruck (Rainbow)

07 + Δημήτρης Γασπαράτος (SILVER R.I.S.C) - The Temple of the King (Rainbow)

08 + Νίκος Μελάς (GANZI GUN, JESSICA'S THEME BAND) - I (Black Sabbath)

09 Hide in the Rainbow (OST Iron Eagle, Dio)

10 + Γιώργος Φασκιώτης (ex-MYSTERY) - Naked in the Rain (Dio)

11 + Ρεβέκκα Γεωργιάδου (NOCHNOY DOZOR) - Kill the King (Rainbow)

12 Bible Black (Heaven & Hell)

13 + Παναγιώτης Γιαννής (INFINITY THE BAND) - Long Live Rock'n Roll (Rainbow)

14 + Γιάννης Βογιατζής (NEED, BEJEESUS, YAKUZA SIX, BLUE RECEIVER) - Self Portrait (Rainbow)

15 Holy Diver (Dio)

16 + Ηλιάνα Τσακιράκη (ENEMY OF REALITY) + Gus Drax (SUICIDAL ANGELS) - Gates of Babylon (Rainbow)

17 + Δημήτρης Καλαντζής (ΕΓΩ, ex-TSOPANA RAVE) - If You Don't Like Rock N Roll (Rainbow)

18 Falling Off the Edge of the World (Black Sabbath)

19 + Μάριος Καραναστάσης (SILENT WEDDING) - Lonely Is the Word (Black Sabbath)

20 + Βασίλης Αξιώτης (Ex-Phantom Lord, PERSONA NON GRATA) - Stargazer (Rainbow)

21 Egypt (Dio)

22 + Πηνελόπη Αναστασοπούλου (MAMA SINGS FIRE) - Rainbow in the Dark (Dio)

23 Night People (Dio)

24 + Gus Drax (SUICIDAL ANGELS) - Don't Talk to Strangers (Dio)

25 + Άννα Μαρίνου - All the Fools Sailed Away (Dio)

26 One Night In The City (Dio)

27 + Φώφη Ρούσσου (VOCAL TEACHER, ex -4BITTEN) - Mob Rules (Black Sabbath)

28 + Μάριος Καραναστάσης (SILENT WEDDING) - The Sign of the Southern Cross (Black Sabbath)

29 + Billy Vass (TERRA INCOGNITA) - We Rock (Dio)

30 Catch the Rainbow (Rainbow)

31 Die Young (Black Sabbath)

32 Rock 'n' Roll Children (Dio)

33 + Όλοι μαζί επί σκηνής - Heaven and Hell (Black Sabbath)

 

 

 

Comments