Ο εκστατικός κόσμος των RUE OBERKAMPF

Photo Credit: Silvie Tillard

H Rue Oberkampf είναι κεντρική οδός του Παρισιού και σημαντικός πόλος της παριζιάνικης νυχτερινής ζωής. Πήρε το όνομα της από το επώνυμο ενός πασίγνωστου βαυαρικής καταγωγής βιομήχανου του 18ου αιώνα.

 

Rue Oberkampf ονομάζεται και η γερμανική τριάδα των Julia de Jouy, Damien De-Vir and Michael Mair. Δεν ξέρω αν και πόσο το nightlife ή το “βιομηχανικό” του πράγματος επηρέασαν την απόφαση τους να ονομαστούν έτσι, σίγουρα όμως και τα δύο άπτονται της μουσικής τους. Με ορμητήριο το Passau της Βαυαρίας στα αυστρογερμανικά σύνορα και χρόνια εμπειρίας στο DJ κύκλωμα, ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2016 και ξεκίνησαν την περιήγηση τους στα μονοπάτια της σκοτεινής ηλεκτρονικής μουσικής, κυκλοφορώντας το “Waveclash” EP το 2018 και ακολούθως δύο εξαιρετικά full length άλμπουμ, τα “Christophe-Philippe” (2019) και “Liebe” (2022).Mε ετερόκλητο μουσικό background, που εκτείνεται από indie μουσικές, περνάει από το black metal και τη dark americana και καταλήγει στη future pop και το techno, καταφέρνουν να παράξουν τη δική τους συμπαγή μίξη cold και minimal wave, η οποία ανέβασε τη δημοτικότητα τους με γοργούς ρυθμούς.Η εναλλάξ χρήση της γερμανικής, της γαλλικής και της αγγλικής γλώσσας μεταξύ των κομματιών συμβάλει ξεκάθαρα στην ύπαρξη ποικιλίας και τη διαμόρφωση διαφορετικών διαθέσεων ανάμεσα στις συνθέσεις τους. Η εμπειρία τους ως DJs έχει επηρεάσει το χορευτικό στοιχείο της μουσικής τους σε υπερθετικό βαθμό και σε αυτή οφείλεται η επιτυχία τους, να επιθυμεί ο ακροατής να χορέψει στους ρυθμούς τους. Για τους Rue Oberkampf και το οπτικό κομμάτι είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Οι ίδιοι επιθυμούν οι συναυλίες τους να είναι υπερβατικές εμπειρίες. Με ιδιαίτερη άποψη στην ενδυμασία, neon φώτα και μια υπερμεγέθη φωτεινή πυραμίδα στημένη στο πλάι τους, επιχειρούν να μας μεταφέρουν στο δικό τους σκοτεινό κόσμο.Το περασμένο καλοκαίρι τους είδαμε στο Death Disco Open Air στην Τεχνόπολη και “επιβεβαίωσαν τη φήμη που θέλει τη μουσική τους να βιώνεται μόνο ζωντανά,  μετατρέποντας το Μηχανουργείο της Τεχνόπολης σε club. Ακούστηκαν μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες τους όπως τα "Kalt", "Glycine", "Es Versucht" με το οποίο έκλεισαν το set τους, καθώς και το πιο πρόσφατο single τους "Solitude", με τον κόσμο που είχε κατακλίσει την αίθουσα να βγαίνει έξω ιδρωμένος απ' τον ασταμάτητο χορό, ηλεκτρισμένος απ' τη μουσική και θαμπωμένος απ' τα neon φώτα”.Το τρίο των Rue Oberkampf καταφέρνει και συνδιαμορφώνει ένα ολόδικο του στυλ, που κινητοποιεί τόσο αναλογικά, όσο και ψηφιακά όργανα, “μεγάλους” ρυθμούς και τρίγλωσσα φωνητικά, σε ένα απόσταγμα ΕBM, coldwave και μινιμαλισμού, που συναρπάζει και απολαμβάνεται ιδανικά εκ ζώσης.


Υπενθυμίζουμε ότι οι Rue Oberkampf θα εμφανιστούν μαζί με τους Die Selektion τo Σάββατο 13 Απριλίου στη Death Disco στην Αθήνα. 

Comments