ΣΑΚΗΣ ΤΟΛΗΣ (Rotting Christ): Στην εποχή του Βολταίρου θα είχαμε καεί! Όραμά μου να πεθάνω στη σκηνή

 

Στο Radio Marconi 96,1 F.M. και στην θρυλική ραδιοφωνική εκπομπή Golden Rules του Αντώνη Κουμιώτη, η οποία επέστρεψε στα ερτζιανά, μίλησε ο τραγουδιστής, κιθαρίστας και βασικός συνθέτης του μεγαλύτερου ελληνικού συγκροτήματος Rotting ChristΣάκης Τόλης.

 

Φιλοξενούμενος επ’ αφορμής της 14ης ολοκληρωμένης τους δισκογραφικής δουλειάς με τίτλο “The Heretics”, o ηγέτης των Αθηναίων blacksters, οι οποίοι πολύ πίσω στο χρόνο και από κοινού με συγκροτήματα όπως οι Cradle of Filth, έχτιζαν το παγκόσμιο οικοδόμημα της 2ης γενιάς του black metal, αναφέρθηκε στους στίχους και στην συνύπαρξη μέσα σε αυτούς αναφορές σε προσωπικότητες όπως ο Βολταίρος, ο Έντκαρ Άλαν Πόε, Τόμας Πέιν, Νίκος Καζαντζάκης κ.α.

 

 

 

“Όσο μεγαλώνω νομίζω ότι γινόμαστε επαναστάτες με αιτία, δηλαδή μικροί θέλαμε να τα καταστρέψουμε όλα χωρίς αιτία, χωρίς λόγο, όσο μεγαλώνουμε βασιζόμαστε πιο πολύ στη σοφία, αυτό είναι το όπλο μας πια. Και νομίζω έτσι είναι, στιχουργικά στον τελευταίο δίσκο ασχολήθηκα πάρα πολύ με ανθρώπους οι οποίοι είχανε λίγο πολύ βαδίσει το ίδιο μονοπάτι που βαδίσαμε κι εμείς…” είπε και εξήγησε ότι “στην εποχή του Βολταίρου θα είχαμε καεί”, για να συνεχίσει: “Το σύστημα νομίζω αντιμετωπίζει και όταν λέω το σύστημα δεν εννοώ πέντε – δέκα πολιτικοί οι οποίοι είναι πιόνια, εννοώ το σύστημα όπως έχει φτιαχτεί, νομίζω ότι οι νέοι αιρετικοί είναι ίσως κάπως διαφορετικοί. Αν πει κάποιος για τη δύναμη των τραπεζών, είναι πραγματικά κάτι το οποίο είναι πολύ μπροστά”.

Αναφερθείς στις πάνω από 1.500 συναυλίες τους και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, παραδέχτηκε: “Ναι, με έχει κουράσει. Αλλά ποιόν δεν έχει κουράσει κάτι που κάνει για 30 χρόνια; Το πάθος όμως και η αγάπη που έχουμε… Εγώ προσωπικά έχω ένα όραμα, να πεθάνω στη σκηνή μέχρι τέλους. Θα που πεις τώρα, όραμα είναι αυτό ρε συ Σάκη που έχει, αλλά όλοι μας έχουμε την τρέλα μας, εμένα η τρέλα μου είναι αυτή”.

Ερωτηθείς για την σύλληψή του στη Γεωργία ως “πιθανό τρομοκράτη” και το κατά πόσο ενδιαφέρθηκε το αρμόδιο ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών, απάντησε ως εξής: “Δεν ενδιαφέρετε πολύ το ελληνικό κράτος νομίζω γι’ αυτά τα θέματα. Είμαστε σου λέω αιρετικοί. Δηλαδή αυτόν το δρόμο που έχουμε χαράξει, ε, δεν θεωρεί το επίσημο κράτος ότι αντιπροσωπεύει την Ελλάδα. Ίσως όχι. Αλλά, πίστεψέ με, οι μπάντες οι ελληνικές κάνουν μεγαλύτερη εξαγωγή πολιτισμού από άλλα πράγματα που νομίζουμε”.

 

 

 

Αναφερθείς στις πωλήσεις των δίσκων, ο Σάκης Τόλης εξήγησε: “Δεν με ενδιαφέρουν πια οι πωλήσεις. Δεν βγάζουμε λεφτά από τη μουσική από το θέμα των πωλήσεων, βγάζουμε για να ζήσουμε μόνο από το merchandise ή και τις συναυλίες που κάνουμε, δεν υπάρχει άλλο εισόδημα. Και αυτό πρέπει να το ξέρει ο κόσμος, δηλαδή ότι όλοι οι μουσικοί βγάζουμε δίσκους για να δώσουμε τη μουσική μας στην ουσία τσάμπα, δεν βγαίνει κάτι. Και θέλεις, εγώ προσωπικά είμαι της παλιάς σχολής, να μιλήσω σε κάποιου την ψυχή, ξέρεις πόσο χαρούμενο με κάνει;

Τέλος, ερωτηθείς εάν έχει σκεφτεί να κάνει κάτι στη μουσική και πέραν των Rotting Christ, απάντησε: “Το έχω σκεφτεί, αλλά με φοβίζει λίγο διότι δεν μπορώ ξανά να αρχίσω από την αρχή. Τί εννοώ; Πάμε ξανά promotion, πάμε ξανά συναυλίες να σε μάθει ο κόσμος, μακάρι να ήμουν 30 χρονών να το έκανα. Σίγουρα όμως θα ετοιμάσω κάτι, δεν μπορεί, κάποια στιγμή έτσι για να το κάνω. Αλλά και πάλι θέλει πολύ κόπο, έ”.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη του Σάκη Τόλη:

 

Comments