SAXON : 43 χρόνια από την κυκλοφορία του ‘’Strong Arm Of The Law’’.

 

 

Μετά από κάθε κεραυνό ακολουθεί ο δυνατός ήχος της βροντής και έτσι λοιπόν έγινε. To 1979 o ουρανός σκοτείνιασε με το ντεμπούτο τους το ‘’SAXON’’ και προμηνυόταν καταιγίδα. Οι πρώτοι κεραυνοί πέσανε με το καταπληκτικό δεύτερο άλμπουμ τους , το “Wheels Of Steel” του 1980 και μετά όπως είναι καθορισμένο απ’τη ιδιά τη φύση , αναμέναμε την μεγάλη βροντή απ’τον ουρανό , το Heavy Metal Thunder που ακούει στο όνομα ‘’Strong Arm Of The Law’’ , κάνοντας το μεγάλο μπαμ και έκανε για πάντα αισθητή τη παρουσία του!


 

Βρισκόμαστε στο 1980 , που οι βετεράνοι του κλασικού Heavy Metal οι Saxon , έπειτα από το πολύ πετυχημένο τους δεύτερο άλμπουμ , ‘’Wheels Of Steel’’ έχοντας βάλει πολύ γερά θεμέλια και έχοντας βρει πια τον ήχο τους , λίγους μήνες μετά , τον Σεπτέμβριο του 1980 , έφεραν στον κόσμο ένα ακόμα άλμπουμ αριστούργημα , ένα διαμάντι του κλασικού Heavy Metal το ‘’Strong Arm Of The Law’’. Το άλμπουμ δηλαδή με το χαρακτηριστικό λευκό φόντο με το επιβλητικό έμβλημα της Βρετανικής Αστυνομίας , που η μπάντα το έκανε για πάντα δικό της προσθέτοντας τον Αετό σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος. (Ελάχιστοι είχαν τα κότσια για να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο με ένα τέτοιο σύμβολο σε μια τόσο αυστηρή εποχή).

 

 

Αυτές ήταν μερικές πληροφορίες για το άλμπουμ. Πάμε να δούμε τα τραγούδια του.

Heavy Metal Thunder : Το άλμπουμ ανοίγει με το γρήγορο και επιθετικό ‘’Heavy Metal Thunder’’ και το headbanging αρχίζει. Άκρως συναυλιακό κομμάτι που δε πρέπει ΠΟΤΕ να λείπει απ’ το setlist τους.

 

To Hell And Back Again : Το κομμάτι ξεκινάει με ένα ωραίο μελωδικό σόλο απ’τον Paul Quinn και υστέρα ο Biff μας εξιστορεί την ιστορία για έναν θανατοποινίτη που μέχρι τη τελευταία στιγμή προσεύχεται να αλλάξει το αποτέλεσμα και να μη πεθάνει. Παρόλο που είχε εξαντλήσει όλες του τις ευκαιρίες για να αποφύγει τη ποινή του , το αποτέλεσμα δεν έμελλε να αλλάξει.

 

Strong Arm Of The Law : Εδώ η ταχύτητα πέφτει και ο μεγάλος Steve Dawson με τη μπασάρα του , με μια σταθερή μπασογραμμη μας καλωσορίζει στο τραγούδι που έγινε αφορμή να ονομασθεί έτσι και το άλμπουμ. Στη συνέχεια μπαίνουν και οι κιθάρες με αυτή τη απλή μεν hard rock μελωδία , αλλά πολύ χαρακτηριστική και κολλητική. Πρέπει να αναφέρω ότι ο Biff σε αυτό το τραγούδι είναι ΟΛΑ τα λεφτά! Είναι πραγματικά τόσο ωραίο να τον ακούς που βάζει γρέζι ή όταν κάνει πιο ψιλή τη φωνή του. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι το διασκεδάζει και περνάει καλά και αυτή του την αύρα μας τη μεταδίδει καθώς μας λέει την ιστορία του τραγουδιού (διαβάστε τους στίχους και θα καταλάβετε γιατί ονόμασαν το τραγούδι Strong Arm Of The Law και γιατί χρησιμοποιήσαν το συγκεκριμένο σήμα στο εξώφυλλο).

 

Taking Your Chances : Πολύ δυναμικό κομμάτι με πολύ ωραία κλασικά heavy metal riffs απ’ το δίδυμο Graham Oliver / Paul Quinn. Το εν λόγω κομμάτι , πέρα απ’ το ότι είναι ένα από τα κορυφαία κομμάτια του άλμπουμ με τις κλασικές heavy metal μελωδίες του απ’ το κιθαριστικό δίδυμο ,θα έλεγα ότι βγάζει και αγανάκτηση και ο σταράτος Byford κάνει ξεκάθαρο το μήνυμα του ‘’Δε σε έχω ανάγκη , δε σε θέλω άλλο , βγάλτα πέρα μονή σου’’.

 

20,000 Ft : Τραγούδι που σου εκτοξεύει τη διάθεση στα 20,000 ποδιά! Μακράν το πιο γρήγορο κομμάτι του δίσκου και ένα απ’τα γρηγορότερα των Saxon . (σ.σ. Ο Biff έχει πει κατά καιρούς ότι πρόκειται για το πρώτο thrash metal κομμάτι που γράφτηκε). Τραγούδι που όπως καταλαβαίνουμε όλοι , είναι κομμένο και ραμμένο για ανεπανάληπτα σβερκοχτύπια και moshpits!!!

 

Hungry Years : Στην αρχή το κομμάτι ξεκινάει με ένα χαλαρό άρπισμα και μετά όταν μπαίνουν τα ντραμς ξεκινάνε οι κιθάρες να παίζουν τη κύρια μελωδία , που για άλλη μια φορά ο Graham Oliver και ο Paul Quinn μας δείχνουν τις μπλουζ επιρροές τους. Ένα σημείο που ξεχωρίζω , είναι αυτή η φανταστική αλλαγή της μελωδίας στη μέση του τραγουδιού.

 

Sixth Form Girls: Το “Sixth Form Girls” είναι τραγούδι με “έντονο γυναίκειο άρωμα”. Έχει ωραίες και παιχνιδιάρικες μελωδίες που αντικατοπτρίζουν κατάλληλα τα κορίτσια που αναφέρονται στους στίχους. Κορίτσια που θέλουν να μάθουν τον έρωτα και βγαίνουν έξω το βράδυ και πίνουν παρέα με τα… ‘’πρόσωπα’’. (σ.σ κατά την άποψη μου είναι ένα απ’ τα πιο ωραία και πιασάρικα τραγούδια της μπάντας και για πολλούς άλλους που έχω ρωτήσει την άποψη τους για το συγκεκριμένο τραγούδι , λένε ότι είναι απ’ τα πιο νοσταλγικά).

 

Dallas 1 PM : Είναι το τελευταίο τραγούδι και με αυτό κλείνει ο δίσκος. Το Dallas 1 PM πολύ σωστά θεωρείται από τους φανς ως ένα από τα καλυτέρα τραγούδια που έχουν γράψει οι Saxon . Εδώ η μπάντα μας δείχνει το ενδιαφέρον της για τα γεγονότα που γίνονται στον κόσμο και ένα από αυτά τα γεγονότα που σόκαραν τη γη ήταν η δολοφονία του τότε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτείων, Τζον Κένεντυ στο Ντάλας του Τέξας στις 1 μμ. Αυτό το συμβάν ήταν η αφορμή για τους Βρετανούς να γράψουν αυτό το κομμάτι που όταν ακούς τη μελωδία νιώθεις ότι σε έχει στο στόχαστρο του ο δολοφόνος και περιμένει πότε να ρίξει τη χαριστική βολή . Στη μέση του τραγουδιού πέφτουν οι τόνοι και οι κιθάρες παίζουν ένα άρπισμα καθώς ακούγονται τα ηχογραφημένα μηνύματα απ’ τον ασύρματο της αστυνομίας. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Graham Oliver παίζει ίσως το πιο συναισθηματικά φορτισμένο σόλο οπού έχει γράψει (σ.σ κατά τη γνώμη μου αυτό το σόλο είναι το highlight του τραγουδιού και απογειώνει το τραγούδι ακόμα περισσότερο).

 

 

 


Ως συμπέρασμα το Strong Arm Of The Law είναι ένα καθαρό δεκάρι με ούτε ένα filler τραγούδι μέσα. Έχει μια ποικιλία και από γρήγορα κομμάτια αλλά και από mid tempo. Η κοινή συνισταμένη όμως , είναι ότι ΟΛΑ ξεχειλίζουν από ενέργεια . Πρέπει να αναφέρω ότι το Strong Arm Of The Law αποτελεί μέρος της λεγομένης “Αγίας Τριάδας” των άλμπουμ των Saxon μαζί με το Wheels Of Steel και το Denim And Leather που όλοι αυτοί οι δίσκοι κυκλοφόρησαν σε διάστημα μόλις ενός χρόνου. Ο δίσκος αυτός είναι ένα καθαρόαιμο heavy metal αριστούργημα που όλοι εμείς οι παραδοσιακοί χεβιμεταλλάδες το ΄χούμε σε πολύ μεγάλη εκτίμηση και θα πρότεινα ανεπιφύλακτα στον καθένα να τον ακούσει. Όσο πιο πολλές φορές ακούς το Strong Arm Of The Law τόσο περισσότερο το αγαπάς (σ.σ. και μιλάω εκ πείρας).

 

 

Για το RockOverdose,

Σταθης Τζιβάρας

Comments