Sivert Høyem (MADRUGADA-Solo) στο Rock Overdose:”Η Ελλάδα είναι πάντα ένα σημαντικό σημείο σε κάθε μας περιοδεία”

 

 

Το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς είχαν την ιδιαίτερη χαρά να έχουν μια άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον τραγουδιστή των Νορβηγών alternative rockers Madrugada αλλά και solo artist Sivert Høyem, ο οποίος μίλησε για το καινούργιο του τραγούδι ‘Run Away’, για το επικείμενο νέο του EP, για το μέλλον των Madrugada αλλά και αναπόλησε τις άκρως επιτυχημένες συναυλίες του στην Ελλάδα το 2017.

 

 

Rock Overdose: Γεια σου Sivert, πώς είσαι;

 

 

Sivert Høyem: Είμαι εντάξει.

 

 

Rock Overdose: Καλώς ήλθες στο Rock Overdose, είναι μεγάλη μας χαρά να μιλάω μαζί σου σήμερα. Υποθέτω ότι βρίσκεσαι στο Όσλο τώρα, σωστά;

 

Sivert Høyem:  Ναι επέστρεψα στο Όσλο, ήμουν σε μικρή περιοδεία αλλά πλέον επέστρεψα εδώ τώρα. Ήμουν στο δρόμο για περίπου ένα μήνα, αλλά όπως γνωρίζετε κάποιες εμφανίσεις αναβλήθηκαν και κάποιες ακυρώθηκαν, με αυτήν την κατάσταση με τον κορονοιό. Δεν είναι πια το ίδιο.

 

 

Rock Overdose: Ναι όλα είναι διαφορετικά...

 

Sivert Høyem:  Ναι, είναι διαφορετικά και πολλά απροσδόκητα πράγματα συμβαίνουν συνεχώς, ξέρετε ότι μερικές πόλεις βρίσκονται σε lockdown, άλλες δεν είναι.

 

 

Rock Overdose: Λοιπόν, τι γίνεται με το lockdown εκεί, στο Όσλο;

 

Sivert Høyem:   Έχουμε μερικό lockdown, δηλαδή κανένα μπαρ δεν είναι ανοιχτό, δεν σερβίρει αλκοόλ και τέτοια. Δεν επιτρέπονται παραστάσεις, δεν υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων, αλλά τα σχολεία και τα καταστήματα είναι ανοιχτά. Υπάρχουν λοιπόν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Δεν είναι ένα πλήρες lockdown, είναι περισσότερο ένα είδος κοινωνικού αποκλεισμού.

 

 

Rock Overdose: Εδώ έχουμε ολικό lockdown, εκτός από τα σούπερ μάρκετ...

 

Sivert Høyem:  Πραγματικά;  Ω Θεέ μου!

 

 

Rock Overdose: Και φοράμε μάσκες παντού!

 

Sivert Høyem:  Ναι, το κάνουν και οι άνθρωποι εδώ. Το έχω συνηθίσει γιατί και στην περιοδεία, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που φορούσαν μάσκες... αυτό είναι το νέο “thing” φέτος. Είναι κάτι που χρειάστηκε πολύς χρόνος για να το συνηθίσουμε.

 

 

Rock Overdose: Θα πρέπει να είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό για εσάς, επειδή πρόσφατα μάλιστα, έπρεπε να ακυρώσετε τις ζωντανές συναυλίες σας στο Rockefeller Music Hall.

 

Sivert Høyem: Ναι είναι. Όμως μεταφέρονται οι συγκεκριμένες εμφανίσεις στον Φεβρουάριο, οπότε θα δούμε τι θα συμβεί τότε.

 

 

Rock Overdose: Το νέο single είναι το "Run Away". Ποια ήταν η έμπνευση πίσω από αυτούς τους στίχους και τη μουσική;

 

Sivert Høyem:  Είναι ένα τραγούδι που προσπάθησα να πω κάτι για την ενήλικη ζωή. Η ζωή γίνεται πιο σταθερή και πλέον με προβλέψιμο τρόπο. Μερικές φορές βρίσκετε τον εαυτό σας να θέλει να ξεφύγει από αυτό, θέλετε μερικές φορές η ζωή σας να είναι λίγο πιο συναρπαστική, υποθέτω ότι για αυτό μιλάω. Μερικές φορές δεν εκτιμάτε τη ζωή σας τόσο πολύ και άλλες φορές νομίζετε ότι η ζωή σας είναι εντάξει. Κανένα και τίποτα δεν γίνεται μόνο με ένα τρόπο, αυτό νιώθω.

 

 

Rock Overdose: Τι γίνεται λοιπόν με τους MADRUGADA; Πιθανή κυκλοφορία;

 

Sivert Høyem:  Θα δούμε, δεν είναι τίποτα για το οποίο έχουμε μιλήσει. Ήταν πολύ απαιτητικό να είμαστε στο δρόμο πέρυσι, αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για συνέχιση, όμως θα δούμε. Το πλήθος, η ατμόσφαιρα σε αυτές τις εμφανίσεις, δεν ήταν σαν τίποτα άλλο που έχω ήδη ζήσει, ήταν πολύ ξεχωριστό όλο αυτό...

 

 

Rock Overdose: Είμαι σίγουρος γι 'αυτό. Επειδή προφανώς ήσασταν πολύ καιρό σε σιγή.

 

Sivert Høyem:  Ναι, ο κόσμος το εκτίμησε πολύ όταν επιστρέψαμε και αυτό επίσης σήμαινε πολλά και για εμάς.

 

 

Rock Overdose: Γι 'αυτό ακριβώς και περιμένουμε μια νέα κυκλοφορία.

 

Sivert Høyem:  Ναι, θα δούμε τι θα συμβεί, δεν υπάρχουν σχέδια για αυτό τώρα.

 

 

Rock Overdose: Εντάξει, λοιπόν, μία από τις καλύτερες στιγμές της σόλο καριέρας σου ήταν το 2016 όταν εσύ και το συγκρότημά σου παίξατε για δύο sold-out συναυλίες για 10.000 Έλληνες οπαδούς στο αρχαίο ελληνικό θέατρο Ηρώδειο στην Αθήνα. Τι θυμάσαι λοιπόν από εκείνες τις μοναδικές στιγμές;

 

Sivert Høyem: Ήταν πολύ ξεχωριστό για μένα, ήξερα ότι είχα πολλούς θαυμαστές στην Ελλάδα. Έχω έρθει εκεί πριν πολύ καιρό, αλλά δεν ήξερα ότι η αγάπη του κόσμου έφτανε σε αυτό το επίπεδο! Ποτέ δεν έχω ξαναπαίξει σε κάτι παρόμοιο, όσον αφορά το μέγεθος και τον τόπο, απλά το βίωσα σαν ένα είδος “σοκ”, κόντρα στην πραγματικότητα. Δεν περίμενα ότι θα μπορούσα να παίξω ποτέ σ’ αυτές τις συναυλίες. Αυτές ήταν πραγματικά ξεχωριστές βραδιές, ήταν απλώς ένα σχέδιο που είχε ο Έλληνας promoter μου. Μου είπε "θα ήθελα να κάνεις αυτές τις συγκεκριμένες παραστάσεις" και ήμουν "Είστε βέβαιοι ότι θέλετε να παίξω σε αυτό το μέρος;" Εννοώ ότι ήταν κάτι αρκετά “μεγάλο” από πολλές μεριές και τελικώς καταλήξαμε δύο φορές sold-out και δεν το πίστευα.

 

 

Rock Overdose: Ήταν πραγματικά υπέροχες νύχτες, τις θυμάμαι κι εγώ. Το "Live at Acropolis - Herod Atticus Odeon, Athens" (2017), ήταν μια κυκλοφορία από την δισκογραφική σου εταιρεία. Θα ήθελα να μου πεις λίγα λόγια για αυτήν την κυκλοφορία, η οποία είναι ένα πραγματικό “διαμάντι” για τη χώρα μας και για τις επιχειρηματικές σου “ανησυχίες” και τα σχέδια για το δικό σου label.

 

Sivert Høyem:  Ναι, για το label, είναι απλώς κάτι που έκανα για να ελέγξω τη μουσική μου και να έχω μια εταιρεία να διανείμει τη δική μου μουσική. Δεν είναι πραγματικά κάτι που με ενδιέφερε πολύ, απλά φαινόταν καλό να το κάνω αυτό για τον εαυτό μου, να διανείμω δηλαδή ο ίδιος τη μουσική μου και να μην έχω άλλη δισκογραφική εταιρεία.

 

Το ζωντανό άλμπουμ για μένα ήταν απλώς προφανές ότι η εκδήλωση έπρεπε να “γραφτεί”, έπρεπε να τεκμηριωθεί πολύ καλά. Επειδή ήταν σε τόσο υπέροχο μέρος, το ελληνικό κοινό είναι τόσο εκπληκτικό και το περιβάλλον στην Ακρόπολη το ιδανικό. Θα ήταν ανόητο να μην κάνουμε ένα βίντεο της συναυλίας και ένα ζωντανό άλμπουμ από αυτήν την εκδήλωση και απλά ένιωθα ότι "ναι, φυσικά θα το κάνουμε αυτό".

 

 

Rock Overdose: Λοιπόν, Sivert, πώς εξηγείται η αγάπη του ελληνικού κοινού απέναντί σου, καθώς και πόσα γνωρίζεις για οποιαδήποτε ελληνική μουσική ή καλλιτέχνες;

 

Sivert Høyem:  Νομίζω ότι από την αρχή που ήρθαμε στην Ελλάδα με τους Madrugada το 2000, από την πρώτη φορά οι άνθρωποι μας πήραν πολύ σοβαρά τότε και ήταν μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στις εμφανίσεις μας. Είναι σαν οποιαδήποτε ερωτική σχέση. Έτσι άρχισε να “χτίζεται” αυτή η σχέση και είμαι πολύ χαρούμενος που αν και το συγκρότημα δεν υπήρχε για πολλά χρόνια, οι Έλληνες  συνέχισαν να ακούνε τη σόλο δουλειά μου και είμαι εξαιρετικά ευγνώμων και για αυτό επίσης.

 

Έλληνες καλλιτέχνες... μου αρέσει ο Vangelis, μου αρέσει ιδιαίτερα το soundtrack για την ταινία “Blade Runner”, τόσο κλασική και που με εμπνέει πραγματικά. Επίσης υπάρχει τώρα μία Ελληνοαμερικάνα καλλιτέχνιδα, που είναι κάπως “ηλεκτρονική”, ένα είδος θεατρικής ηλεκτρονικής μουσικής, που ονομάζεται Ioanna Gkika, νομίζω ότι εδρεύει στο Λος Άντζελες. Είναι υπέροχη, πραγματικά εκπληκτική και δεν ξέρω για το αν είναι γνωστή στην Ελλάδα, πρέπει να είναι λογικά. Είναι πραγματικά πολύ καλή.

 

 

Rock Overdose: Λοιπόν, πώς θα περιγράφατε την προσωπική σας εμπειρία από τις “εδώ” συναυλίες σας; Υπάρχουν συγκεκριμένες αναμνήσεις, κάτι συγκινητικό ή έντονο που έρχεται στο μυαλό σας όταν ακούτε τη λέξη «Ελλάδα»;

 

Sivert Høyem:  Η Ελλάδα είναι πάντα ένα σημαντικό σημείο σε κάθε μας περιοδεία! Ήταν πολύ ξεχωριστό πέρυσι με τους Madrugada, γιατί το κοινό το περίμενε εδώ και πολύ καιρό και το εμείς περιμέναμε γενικώς εδώ και πολύ καιρό. Οι δύο συναυλίες στο Ηρώδειο, όπως προείπαμε είναι πιθανώς οι πιο δυνατές αναμνήσεις μου από την Ελλάδα, είναι συναυλίες για μένα, οι μεγαλύτερες από άποψης προσέλευσης κόσμου, οπότε “Wow” (γέλια) κάτι συμβαίνει σίγουρα εδώ!

 

 

Rock Overdose: Πολλές φορές στην μουσική σου βρίσκουμε κάποιες επιρροές από Black Metal και “σκοτεινά” σημεία, όπως στο "Red on Maroon" για παράδειγμα. Θυμόμαστε επίσης τα υπέροχα φωνητικά σου μαζί με τους SATYRICON. Θα ήθελες να μιλήσεις για τη σχέση σου με το Metal και το Black Metal ιδιαίτερα;

 

Sivert Høyem: Δεν είμαι πραγματικά Μetal οπαδός. Όμως μεγάλωσα και θυμάμαι πως όταν άρχισα να ακούω μουσική, άκουγα λίγο metal, Iron Maiden και τέτοια πράγματα και περισσότερο βέβαια prog rock όπως οι πρώιμοι Genesis. Αυτό που βρήκα στο Black Metal είναι η ατμόσφαιρα, το mood είναι τόσο δυνατό. Δεν είναι απαραίτητο να είναι σούπερ γρήγορο ή τόσο τεχνικό για να είναι ελκυστικό για μένα. Φυσικά η Μetal μουσική έχει διαφορετική αισθητική από αυτό που κάνω ως solo, αλλά πραγματικά μπορώ να συσχετιστώ με μερικά στοιχεία αυτής της μουσικής. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ έντονη όπως και σε μερικά από αυτά τα πρώτα νορβηγικά Βlack Μetal τραγούδια. Αυτό είναι που με προσελκύει, υποθέτω.

 

Επίσης, εάν είμαστε ειλικρινείς σχετικά με αυτό το θέμα, υπάρχει μια συγκεκριμένη “αίσθηση” για αυτό το πρώιμο πρώτο κύμα της Νορβηγικής Βlack Μetal, γνωρίζετε φυσικά όλα αυτά που αφορούν τους Mayhem κι αυτό είναι συναρπαστικό φυσικά. Αυτή είναι η δική μου άποψη, δεν είμαι “μέταλλο”, αλλά όλα τα “μέταλλα” που συνάντησα από τη δουλειά μου με τους Satyricon, είναι πολύ σοβαροί για τη μουσική και γενικώς έχουν πολύ ανοιχτό μυαλό. Δεν ακούνε μόνο Βlack Μetal ή μόνο Metallica ή Slayer και όλα αυτά, ακούνε όλα τα είδη της μουσικής.

 

 

Rock Overdose:  Sivert, σχεδιάζεις τίποτα online για τους θαυμαστές σου, ίσως κάποιο live streaming;

 

Sivert Høyem:  Δεν το έχω σκεφτεί πραγματικά. Ηχογραφήσαμε μία από τις εμφανίσεις της περιοδείας και  ενδέχεται να κυκλοφορήσουμε κάποια τραγούδια από αυτήν την συναυλία, αλλά δεν ξέρω πραγματικά για αυτά τα live streaming, δεν είναι το ίδιο. Ίσως θα περιμένω, μέχρι να μπορέσω να παίξω για “φυσικά” άτομα ξανά, αυτό είναι που έχω πραγματικά χάσει και νομίζω ότι αυτό που λείπει από όλους.

 

 

Rock Overdose: Σκοπεύεις να κυκλοφορήσεις το επόμενο σόλο άλμπουμ σου σύντομα;

 

Sivert Høyem: Θα δούμε, πρώτα είναι το νέο EP με τίτλο "Roses of Neurosis" για την ώρα, που θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο και υποθέτω ότι θα είναι στην φάση όπου ο κόσμος θα έχει επανέλθει στο φυσιολογικό και τότε ίσως ναι, να ξεκινήσω να δουλεύω σε νέο υλικό, ίσως και να ηχογραφήσω την άνοιξη, ναι μπορεί, όντως. Πάντως δεν βιάζομαι (γέλια).

 

 

Rock Overdose: Λοιπόν, έχεις τίποτε άλλο για να μας αποκαλύψεις σε αυτήν τη συνέντευξη;

 

Sivert Høyem:  Όχι, δεν έχω πραγματικά πολλά νέα, θέλω απλώς να πω ότι μόλις τελειώσει όλο αυτό “το πράγμα”, θα έρθω και θα παίξω για το κοινό μας στην Ελλάδα, αυτή είναι μια υπόσχεση!

 

 

Rock Overdose: Θα ήταν η επόμενη ερώτησή μου, θα ήθελα να σου ζητήσω να στείλεις το δικό σου μήνυμα στους Έλληνες θαυμαστές σου.

 

Sivert Høyem:  Θέλω να παραμείνετε συγκεντρωμένοι (focused), να παραμείνετε δυνατοί, να παραμείνετε ασφαλείς και θα συναντηθούμε ξανά πολύ σύντομα, ελπίζω!

 

 

Rock Overdose:  Sivert, σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και για αυτήν την πολύ μοναδική συνομιλία και ελπίζω να σε γνωρίσουμε κι από κοντά σύντομα εδώ στην Ελλάδα.

 

Sivert Høyem:  Ναι, ευχαριστώ, ελπίζω να σε συναντήσω κι εγώ, φροντίστε γι’ αυτό!

 

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Συνέντευξη: Ζήσης Πετκανάς

 

Ερωτήσεις: Ζήσης Πετκανάς- Χρήστος Δούκας

 

Απομαγνητοφώνηση: Γιώργος Μαρκογιαννάκης

 

Μετάφραση: Χρήστος Δούκας

Comments