SUM 41 στο Rock Overdose: “Η Ελλάδα ήταν πάντα ένα μέρος που θέλαμε να επισκεφτούμε!”

Σύγχρονοι θρύλοι του punk-rock, επαναστάτες που δεν θα γεράσουν ποτέ, και ‘’ήρωες’’ μιας ολόκληρης γενιάς – οι Sum41 κυριολεκτικά έχουν έρθει για να μείνουν! Είχαμε το προνόμιο να μιλήσουμε μαζί τους σχετικά με το πρόσφατο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν με τίτλο "13 Voices", την περιοδεία στην οποία βρίσκονται και όλες τις εμπειρίες που έχουν συλλέξει ως μια μπάντα με μια πορεία στη μουσική που ξεπερνά τα 20 χρόνια!

 

 

Rock Overdose: Καλησπέρα Sum 41 και καλώς ήρθατε στο Rock Overdose! Πρόσφατα κυκλοφορήσατε ένα φανταστικό νέο δίσκο με τίτλο ‘’13 Voices’’ που κυκλοφόρησε μέσω των Hopeless Records. Ποια ήταν τα θέματα που σας έμπνευσαν για να συνθέσετε αυτό το δίσκο και πόσο από τον εαυτό σας ‘’βάλατε’’ σε καθένα από τα κομμάτια;

 

Sum 41: Το μεγαλύτερο μέρος του δίσκου εμπνεύστηκε  από τον εθισμό του Deryck  και την ανάρρωσή του που διήρκησε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάθε φορά που συνθέτουμε ένα δίσκο βάζουμε ότι περισσότερο μπορούμε σε αυτόν. Αν δεν έχεις σκοπό να δώσεις το 100% δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις. Δουλεύουμε πολύ σκληρά για τους δίσκους και τις live εμφανίσεις μας πάντοτε!

 

 

Rock Overdose:  Η κυκλοφορία του ‘’13 Voices’’ συνοδεύτηκε από την περιοδεία που ονομάσατε ‘’Dont Call it a Sum-Back Tour’’, την πρώτη σας περιοδεία τα τελευταία αυτά 4 χρόνια η οποία θα συνεχιστεί για κάποιους μήνες ακόμη. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες από τις εμπειρίες που είχατε μέχρι στιγμής σε όλα αυτά τα μέρη που επισκεφτήκατε;

 

Sum 41: Ναι είναι τέλειο να είσαι πάλι σε περιοδεία μετά από κάποια χρόνια! Είναι πολύ συναρπαστικό για μας και φαίνεται ότι και οι fans μας μοιράζονται τον ίδιο ενθουσιασμό!  Αυτή η περιοδεία είναι αρκετά διαφορετική από άλλες περιοδείες που έχουμε κάνει. Η παραγωγή που έχουμε είναι το κάτι άλλο και δεν συγκρίνεται με τίποτα με προηγούμενες σχετικά με το φωτισμό, τη σκηνή κλπ και παίζουμε ένα μεγαλύτερο set από τραγούδια σε σχέση με παλιά. Μας επιτρέπει να παίξουμε πολλά νέα κομμάτια αλλά και ένα σωρό από τα παλιά μας κομμάτια επίσης!

 

 

Rock Overdose: Γιατί επιλέξατε το  ‘’punk’’  αντί κάποιου άλλου ως το δικό σας χαρακτηριστικό  είδους? Τι σας προσέλκυσε ώστε να το ακολουθήσετε ήδη από την ίδρυση της μπάντας; Έχει να κάνει μόνο με τις μουσικές σας προτιμήσεις ή έχει να κάνει και με την ιδεολογία και τον τρόπο ζωής σας;

 

Sum 41: Όταν ήμασταν στο λύκειο, όταν δηλαδή ξεκίνησε η μπάντα, το 1996, ο  Deryck και ο Steve ενθουσιάστηκαν με τη λεγόμενη punk σκηνή και άρχισαν να βγαίνουν με αυτούς τους τύπους και σταδιακά όλα τα μέλη που προστέθηκαν άρχισαν να ακούνε και να λατρεύουν αυτό το είδος. Δεν ήταν ιδιαίτερα mainstream και ένιωθες ότι ήταν κάπως δικό σου και ότι δεν γνώριζαν πολλοί γι’ αυτό. Οι στίχοι και η ενέργεια της μουσικής πραγματικά χαρακτηρίζουν εκείνα τα τελευταία χρόνια του 90’s και τα πρώτα του 2000. Πολύ όμορφες εμπειρίες.

 

 

Rock Overdose: Είσαστε οι ‘’ήρωες’’ μιας ολόκληρης γενιάς που είναι fans της punk rock μουσικής σκηνής. Πιστεύετε ότι ένας μουσικός μπορεί πράγματι να έχει τη ‘’δύναμη’’ να επηρεάσει τους ανθρώπους, να μεταφέρει σκέψεις, συναισθήματα και ιδέες μέσω της μουσικής του? Είναι επίσης αυτός ο στόχος σας ως μπάντα;

 

Sum 41: Εννοείται ότι οι μουσικοί μπορούν να επηρεάσουν τον κόσμο. Δεν έχει σημασία το αν τραγουδάς για την πολιτική ή τις ανθρώπινες σχέσεις ή και οτιδήποτε άλλο,  πάντα έχεις την ευκαιρία να επηρεάσεις τους ανθρώπους με τους στίχους σου ειδικότερα αν έχεις ένα μεγάλο fan base από πίσω. Πιστεύουμε ότι οι μουσικοί πρέπει να χρησιμοποιούν αυτή τη δυνατότητα που έχουν περισσότερο, ειδικότερα στο σύγχρονο κόσμο με ότι συμβαίνει ιδιαίτερα στον τομέα της πολιτικής. Ως μπάντα δεν στοχεύουμε πάντα να επηρεάσουμε τον κόσμο η να κάνουμε ‘’κήρυγμα’’ αλλά έχουμε μιλήσει και θα μιλάμε πάντα για περιπτώσεις και θέματα τα οποία μας επηρεάζουν όπως έχει συμβεί με κομμάτια μας όπως το “WE’RE ALL TO BLAME” και το “STILL WAITING” κλπ. Απλώς κάνουμε πράγματα για τα οποία αισθανόμαστε έντονα και υποστηρίζουμε!

 

 

Rock Overdose: Τι διασκεδάζετε περισσότερο στη ζωή σας ως μουσικοί; Τι σας κάνει να ξεπερνάτε όλες τις δυσκολίες και τις θυσίες που αυτή απαιτεί; Και πως επιλέγετε να περάσετε το χρόνο όταν δεν βρίσκεστε στο στούντιο ή σε κάποια περιοδεία;

 

Sum 41: Θα λέγαμε ότι αυτό που το κάνει να αξίζει περισσότερο είναι ότι στο συνεχές ταξίδι από πόλη σε πόλη  βλέπουμε τους fans μας τόσο ενθουσιασμένους με τη μπάντα και τη μουσική! Δεν μπορείς πραγματικά να το εξηγήσεις! Όταν βλέπεις όλο αυτό το πάθος των fans  και το τι σημαίνει η μπάντα για αυτούς αξίζει περισσότερο από οτιδήποτε!

 

 

Rock Overdose: Η εξέλιξή σας στην πορεία των χρόνων ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστη! Βλέποντας τη μουσική σας να μεταμορφώνεται, να εξελίσσεται από album σε album προσφέρει ξεκάθαρη απόδειξη ότι η μπάντα έχει έρθει κυριολεκτικά για να μείνει! Πιστεύετε ότι οι μπάντες και οι μουσικοί θα πρέπει να πειραματίζονται συνεχώς με τον ήχο τους σε αναζήτηση του δικού τους προσωπικού και αυθεντικού ήχου?

 

Sum 41: Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ως μπάντα πάντοτε θέλαμε να εξελισσόμαστε και να δοκιμάζουμε νέα πράγματα! Όλοι μας αγαπάμε αρκετά διαφορετικά είδη μουσικής και μας αρέσει να τα συνδυάζουμε! Άλλες μπάντες μπορεί να παραμένουν  στο ίδιο καλούπι πολλά χρόνια και μπορεί αυτό να τους φέρνει διαρκώς επιτυχία, πράγμα που είναι εξίσου καλό! Ωστόσο εμείς πάντα είχαμε μια ανάγκη να πάμε παραπέρα και να δοκιμάσουμε νέα πράγματα με τον ήχο μας.

 

 

Rock Overdose: Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με την επιτυχία; Πιστεύετε ότι είναι θέμα σκληρής δουλειάς, τύχης, ή του συνδυασμού αυτών των δύο; Και τι συμβουλή θα δίνατε σε όλους τους νεαρούς μουσικούς που σας θαυμάζουν;

 

Sum 41: Ναι, όλα αυτά. Η σκληρή δουλειά είναι το #1. Η τύχη βέβαια παίζει επίσης ρόλο. Οι νεαροί μουσικοί πρέπει απλώς να είναι έτοιμοι να δουλέψουν γι’ αυτό και να μην νομίζουν ότι η επιτυχία  θα έρθει έτσι απλά επειδή πιστεύουν ότι ηχογράφησαν έναν πάρα πολύ καλό δίσκο για παράδειγμα. Το να ηχογραφήσεις έναν καλό δίσκο είναι πράγματι ένα πολύ καλό στοιχείο αλλά είναι η συνεχόμενη δουλειά και οι περιοδείες και η επιλογή να αφιερώσεις τη ζωή σου στη μουσική ο μοναδικός τρόπος να πετύχεις στη μουσική! Απλά πρέπει να το ζήσεις!

 

Rock Overdose: Μετά από τόσα χρόνια στη μουσική, ως μια μπάντα με ευρεία αναγνώριση και αποδοχή, υπάρχει κάτι που δεν έχετε καταφέρει ακόμη και θα θέλατε;

 

Sum 41: Ναι θα θέλαμε να συνεχίσουμε και παραπέρα. Θέλουμε να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε, να γνωρίζουμε συνεχώς νέο κόσμο  και να συστήνουμε τον εαυτό μας σε κόσμο που δεν έχει ξανακούσει για μας.

 

 

Rock Overdose: Πώς βλέπετε τους εαυτούς σας σε μερικά χρόνια από τώρα;

 

Sum 41: Φέτος θα συνεχίσουμε να κάνουμε περιοδεία σ’ όλο τον κόσμο και αυτό είναι το μόνο που ξέρουμε για σίγουρα προς το παρόν.  Θα ακολουθήσει και άλλος δίσκος κάποια στιγμή και θα ξανακάνουμε το ίδιο από την αρχή!

 

 

Rock Overdose: Τέλος, θα θέλατε να αφήσετε κάποιο μήνυμα για τους Έλληνες fans σας και όλους όσους διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη;

 

Sum 41: Η Ελλάδα ήταν πάντα ένα μέρος που θέλαμε να επισκεφτούμε και ελπίζουμε πως μια μέρα θα έρθουμε πράγματι! Σας ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξη και ευχόμαστε να σας δούμε σύντομα!

 

 

Για το Rock Overdose,

Συνέντευξη/Μετάφραση: Βουνζουλάκη Ελπίδα

 

 

 

Comments