Τι παίζει με τους System Of A Down;

 

Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή.

 

Μετά από ένα σερί τριών πετυχημένων δίσκων και περιοδειών, το 2005 με διαφορά μηνών οι Αρμένιοι κυκλοφορούν τα Mezmerize-Hypnotize και μπαίνουν στο πάνθεον των συγκροτημάτων που κατάφεραν να έχουν δύο άλμπουμ στην πρώτη θέση των chart μέσα σε ένα χρόνο, μαζί με τους Beatles, Led Zeppelin, Jay-Z και λίγους ακόμη.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς να κατακτήσουν τον κόσμο με περιοδείες και νέες κυκλοφορίες, οι System Of A Down ανακοινώνουν πως σταματάνε από την ενεργό δράση για αόριστο χρόνο.

 

Οι φημές πολλές. Κάποιες τις ακούμε ακόμη και σήμερα.
"O Daron την ψώνισε και θέλει να τραγουδάει αυτός" ή "δεν του βγαίνει η φωνή του Serj πλέον".

 

Τι ισχύει τελικά;

 

Μένουμε στο 2005, ανάμεσα στις δύο προαναφερθέντες κυκλοφορίες. Ο Serj με τον Buckethead προωθούν τη συνεργασία τους με τίτλο Enter the Chicken της δικής του Serjical Strike. Σε κοινή τους συνέντευξη στο Knac.com, ο Serj αναφέρει πως θέλει να ασχοληθεί με τον προσωπικό του δίσκο και να βρει λίγο χρόνο για ξεκούραση.

Πριν ακόμη την κυκλοφορία του Hypnotize δηλαδή δηλώνει πως θα πάρει μια διαφορετική πορεία.

 

2011. Reunion για συναυλίες

 

Η μπάντα ενώνεται ξανά αλλά μόνο για συναυλίες. Μεγάλες περιοδείες σε Αμερική και Ευρώπη με όλα τα μέλη σε μεγάλη φόρμα και πολλά κομμάτια να παίζονται καλύτερα και από πριν.

Για άλμπουμ δε γίνεται λόγος πέρα από περιστασιακά παράπονα των John & Shavo που δηλώνουν πως θα μπορούσαν να έχουν κυκλοφορήσει πολύ υλικό όλο αυτό το διάστημα.

 

Προσπάθεια για νέο δίσκο

 

Γύρω στο 2016-17 η τετράδα μπαίνει με τις καλύτερες προθέσεις στο στούντιο, με τον John να αναφέρει ότι υπάρχουν γύρω στα 15 έτοιμα κομμάτια. Χαρακτηριστική η φωτογραφία που τραβήχτηκε εκείνη την περίοδο.

 

 

Τα μέλη ποστάρουν φωτογραφίες & βίντεο να τζαμάρουν, το hype από τον κόσμο μεγάλο και ήδη διεθνή μέσα γράφουν πως μέσα στη χρονιά θα κυκλοφορήσει νέος δίσκος.

 

Το εγχείρημα ναυαγεί λόγω διαφωνιών σε διάφορα επίπεδα. Οι φήμες για το ποιος ευθύνεται φυσικά και οργιάζουν. Η προσπάθεια εγκαταλείπεται οριστικά πλέον.

Οι συνθέσεις του Daron που προορίζονταν για αυτό το δίσκο κυκλοφορούν ως το δεύτερο άλμπουμ των Scars on Broadway με τίτλο "Dictator".

 

2018 και το τέλος των υποθέσεων

 

To 2018 όλα αυτά έρχονται να ξεκαθαρίσουν με τον Daron και τον Serj να μιλάνε ανοιχτά μέσω των social.

 

Σπάζοντας σιωπή ετών και έχοντας υπομείνει κατηγορίες πως είχε αποκλείσει δημιουργικά τα υπόλοιπα μέλη, ο Daron αναφέρει πως τρία μέλη της μπάντας θέλουν να συνεχίζουν να κάνουν τα πράγματα με έναν συγκεκριμένο τρόπο αλλά είναι ο τέταρτος που κρατάει το σχήμα πίσω. "Δεν ακούει αυτό το είδος μουσικής. Δεν ήθελε καν να πάρει μέρος στα Hypnotize-Mezmerize, έπρεπε να τον παρακαλέσουμε!", αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Ο Serj παραδέχεται πως το ότι σταμάτησαν το 2006 είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη και πως είναι αυτός που κρατάει την μπάντα από το να βγάλουν νέο δίσκο (πηγή). Οι λόγοι είναι τόσο δημιουργικοί όσο και "πρακτικοί". Θα μπορούσε να συμμετάσχει μόνο υπό όρους που θα άλλαζαν το πως γινόντουσαν έως τώρα τα πράγματα. Τα έσοδα από το άλμπουμ θα πρέπει να είναι ισόποσα μοιρασμένα, το άλμπουμ θα πρέπει να έχει κάποιο concept (θεματικό) και όχι να είναι απλά κομμάτια το ένα μετά το άλλο και όλα τα μέλη θα πρέπει να συμβάλουν στη δημιουργία εξίσου.

 

2020 και νέα κομμάτια.

 

Με το Αζερμπαϊτζάν να επιτίθεται στο Αρτσάχ, ο John έχει την ιδέα να κυκλοφορήσουν κάποια κομμάτια με τα έσοδα να πηγαίνουν υπέρ των πληγέντων.

15 χρόνια μετά την τελευταία τους κυκλοφορία, χρειάστηκε ένας πόλεμος για να καταφέρουν να μπουν στο στούντιο και να ηχογραφήσουν τα ‘Protect the Land’ και ‘Genocidal Humanoidz’.

 

Το αποτέλεσμα αν και λίγο βεβιασμένο -οι συνθέσεις ήταν ήδη έτοιμες και η ηχογράφηση τελείωσε σε μια βδομάδα- μας έδωσε μια γεύση του πως θα μπορούσε να είναι ένας νέος δίσκος και πως μπορούν ακόμη να προσθέτουν νέες επιρροές και να βγάζουν το χαρακτηριστικό τους ήχο.

Έγινε γρήγορα ξεκάθαρο πως ήταν μια μεμονωμένη κυκλοφορία και δε θα ακολουθούσε κάτι πιο ολοκληρωμένο.

 

System Of A Down χωρίς τον Serj;

 

Όσο τρελό κι αν ακούγεται, η ιδέα δεν έχει πέσει μόνο μία φορά.

 

Το 2013 και ενώ οι SOAD έχουν επανενωθεί μόνο για συναυλίες, μέσω της σελίδας του στο Facebook, ο Shavo κάνει ανάρτηση λέγοντας ξεκάθαρα πως η μπάντα μένει πίσω λόγω του Serj και πως αν οι οπαδοί συμφωνούν θα μπορούσαν να προχωρήσουν με άλλο τραγουδιστή! Φυσικά η ανάρτηση κατέβηκε πολύ σύντομα και τα "μάζεψαν" μέσω του λογαριασμού της μπάντας.

 

Σε πρόσφατη σχετικά συνέντευξή του ο John ανέφερε πως λόγω του Serj η μπάντα θα παίξει μόνο ένα live για όλη τη χρονιά. "Αν η γυναίκα μου μου έλεγε πως θα κάνουμε σεξ μια φορά το χρόνο, θα ήμουν διαζευγμένος", ανέφερε με ξεκάθαρο υπονοούμενο.

 

Για τα πρακτικά του θέματος, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει μιας και τα τελευταία δύο άλμπουμ γράφτηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον Daron, όπως άλλωστε και η συντριπτική πλειοψηφία των κομματιών της μπάντας.

Το αν το αποτέλεσμα θα ήταν αντάξιο της μέχρι τώρα κληρονομιάς, είναι μια άλλη συζήτηση.

 

 

Εν κατακλείδι:

 

Οι άνθρωποι αλλάζουν. Όλοι έχουμε βιώσει κάτι το οποίο μας γέμιζε στο παρελθόν να μας είναι πλέον αδιάφορο. O Serj δεν ακούει πλέον αυτό το είδος μουσικής και δεν μπορεί να συμμετάσχει σε κάτι που δεν τον εκφράζει σε πολλαπλά επίπεδα.
Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ηχογραφηθεί ένα άλμπουμ αλλά επί του συνόλου οι όροι που θέτουν ο καθένας δεν μπορούν να λειτουργήσουν και από το να πάρουμε ένα μέτριο αποτέλεσμα ίσως είναι προτιμότερο να μείνουμε με τις μέχρι τώρα κυκλοφορίες.

 

Θα δίνατε όμως ευκαιρία σε έναν System Of A Down δίσκο με άλλο τραγουδιστή;

 

 

Comments