TIAMAT: Ακύρωση συναυλίας στη Γεωργία από Ορθόδοξους Χριστιανούς ακτιβιστές

Ένα φεστιβάλ rock μουσικής στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Γεωργίας, στο οποίο οι Σουηδοί Tiamat ήταν το κύριο όνομα, διεκόπη από υπερσυντηρητικούς Ορθόδοξους Χριστιανούς ακτιβιστές το Σάββατο το βράδυ (04/06).

 

Σύμφωνα με το Georgia Today, μια ομάδα ανθρώπων υπό την καθοδήγηση αρκετών ακραίων ιερέων προσπάθησε να σταματήσει το διήμερο φεστιβάλ στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Γεωργίας (Τιφλίδα) μισή ώρα μετά την έναρξη της συναυλίας.

 

«Ούρλιαζαν κατηγορώντας μας ότι οργανώσαμε ένα τεράστιο όργιο», είπε ο διοργανωτής του φεστιβάλ, Vladimir Unanyants, στην τοπική ιστοσελίδα Netgazeti. «Τότε, ξαφνικά, κόπηκε το ρεύμα. Όπως έμαθα αργότερα, ο ιδιοκτήτης του χώρου εκδήλωσης το έκοψε».

 

Ο Unanyants πρόσθεσε ότι το ντόπιο Ορθόδοξο ποίμνιο στο προάστιο της Τιφλίδας, Zahesi, απαίτησε να σταματήσει η συναυλία επειδή ισχυρίστηκαν ότι το φεστιβάλ βεβήλωνε ένα κοντινό νεκροταφείο.

 

Οι Jinjer, ένα από τα συγκροτήματα που θα λάμβαναν μέρος στο φεστιβάλ, έγραψαν στη σελίδα τους στο Facebook ότι η εμφάνιση τους ακυρώθηκε «λόγω επίθεσης από μια ομάδα θρησκόληπτων φανατικών». Πρόσθεσαν: «Το Tbilisi JAM! Fest διεκόπη καθώς ένα κοντινό μοναστήρι δεν το ενέκρινε. Οι ιερείς κουβάλησαν ένα οργισμένο πλήθος ακραίων υποστηρικτών και επιτέθηκαν στο χώρο διεξαγωγής!!! Είναι θλιβερό να συνειδητοποιείς ότι στη Γεωργία, μια χώρα που φαίνεται πολιτισμένη, η θρησκεία έχει περισσότερη δύναμη από το νόμο».

 

Σύμφωνα με μαρτυρίες η αστυνομία εμπόδισε την είσοδο των διαδηλωτών στον κύριο χώρο του φεστιβάλ και έπεισαν τους ιερείς να αποχωρήσουν από τον χώρο χωρίς περαιτέρω επεισόδια.

 

Η Edita Badasyan, μια οπαδός που ήταν μάρτυρας των γεγονότων, ανέφερε στο Facebook ότι το φεστιβάλ ακυρώθηκε όταν κόπηκε το ρεύμα.

 

«Κόπηκε το ρεύμα και η εταιρεία ηλεκτροδότησης EnergoPro Georgia δηλώνει ότι δεν έχει πληροφορηθεί για την διακοπή. Υ.Γ. Νέες πληροφορίες. Το φεστιβάλ ακυρώθηκε», έγραψε η Badasyan στην ανάρτηση της.

 

Σε μια αποκλειστική δήλωση στο Blabbermouth.net, ο frontman των Tiamat, Johan Edlund, μίλησε για την δυσαρέσκεια του λόγω της αδυναμίας του συγκροτήματος να δώσει συναυλία για τους Γεωργιανούς οπαδούς του και προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους πάντες ότι οι προθέσεις τους ήταν αγνές.

 

Δήλωσε: «Προσγειωθήκαμε στην Τιφλίδα, την πρωτεύουσα της Γεωργίας, μόλις σήμερα, αρκετά αργά, για κάποιους ξημερώματα. Χτες ήταν η πρώτη μέρα του διήμερου φεστιβάλ στο οποίο ήμασταν το κύριο όνομα. Κι εκείνο είναι το μεγαλύτερο rock φεστιβάλ στη Γεωργία.

 

«Χτες, Ορθόδοξοι μοναχοί επιτέθηκαν και ακύρωσαν το φεστιβάλ, κυρίως λόγω της παρουσίας μας, επειδή είχαμε ανεστραμμένους σταυρούς στο παλιό μας logo και έχω γράψει “Hail Satan” [Δόξα στο Σατανά] στο στήθος μου».

 

Συνεχίζοντας: «Είπα στον χορηγό ότι είναι ευπρόσδεκτοι στο ξενοδοχείο μου όποτε το θελήσουν. Έδωσα και τον αριθμό του δωματίου, τα πάντα. Χτυπήστε την πόρτα, ελάτε και θα το συζητήσουμε και θα βρούμε μια λύση. Έχοντας ζήσει σε μια Ορθόδοξη χώρα για δέκα χρόνια, και μετά το θάνατο του πατέρα μου, προσπάθησα να στραφώ στην Ορθόδοξη εκκλησία. Έχω πάει δισεκατομμύρια φορές στη μεγαλύτερη Ορθόδοξη εκκλησία που βρίσκεται στη γειτονιά μου. Έζησα στην Ορθόδοξη γη τους για δέκα χρόνια. Και δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να συμβεί αυτό, αφού ερχόμαστε ειρηνικά. Απλά θέλουμε οι άνθρωποι εδώ που θέλουν να πάνε σ’ ένα rock φεστιβάλ να το απολαύσουν, να το χαρούν και να περάσουν καλά. Οπότε δεν βλέπω γιατί αυτό πρέπει να ‘ναι πρόβλημα. Αλλά δεν έχουν απαντήσει. Κι ο διοργανωτής προσπαθεί να κανονίσει μια συναυλία σε κάποιο club που δε γνωρίζουμε ακόμα, αφού κανείς δεν πρέπει να το γνωρίζει μέχρι να συμβεί. Οι μοναχοί προσπαθούν να μάθουν τί θα κάνουν οι διοργανωτές ώστε να οργανωθούν καταλλήλως, πράγμα απόλυτα εξωφρενικό».

 

Ο Edlund, που δηλώνει κι ο ίδιος πιστός, πρόσθεσε ότι δεν «καταλαβαίνει γιατί η θρησκεία [δεν] βασίζεται απλά στην αρχική εκείνη ιδέα ότι πρέπει να προσφέρει αγάπη [και] ευτυχία στους ανθρώπους.

 

«Δεν μισώ κανέναν. Απλά προσπαθώ για το καλύτερο, κι αυτό από μόνο του είναι δύσκολο. Πιστέψτε με, πραγματικά. Είχα αρκετές απώλειες στο οικογενειακό και εγγύ φιλικό μου περιβάλλον τις περασμένες βδομάδες, και δε μιλά γι’ αυτό η θρησκεία, αυτό δεν είναι η εκκλησία».

 

Ο frontman των Tiamat εξέφρασε επίσης την έκπληξη του με το πόσο μακριά έφτασαν οι ακραίοι ιερείς για να ακυρωθεί το φεστιβάλ.

 

«Αυτό που άκουσα από ένα συγκρότημα που έπαιξε χτες – δειπνήσαμε μαζί – [είναι ότι οι ιερείς] ήταν αρκετά βίαιοι, θέλω να πω, σωματικά», είπε. «Πραγματικά επιτέθηκαν σε ανθρώπους. Και δεν καταλαβαίνω γιατί συνέβη αυτό».

 

Ο Edlund ήλπιζε αρχικά ότι οι Tiamat θα μπορέσουν να δώσουν συναυλία σε κάποιο club της Τιφλίδας το βράδυ της Κυριακής, αλλά όταν επικοινώνησε μαζί του το Blabbermouth, είχε αποδεχθεί ότι το συγκρότημα μάλλον δεν επρόκειτο να δώσει συναυλία στην Τιφλίδα αυτή τη φορά.

 

«Αυτή τη στιγμή, κάπου στις 8 το απόγευμα, είμαστε όλοι στα δωμάτια μας, περιμένοντας να γίνει κάτι», είπε. «Αλλά στις 4 το πρωί έχουμε πτήση για Πολωνία και αισθάνομαι πλέον ότι δε θα συμβεί. Και λυπάμαι πολύ για τους ανθρώπους. Είναι τόσο ανόητο και αχρείαστο.

 

«Απλά σκεφτήκαμε ότι, ‘Λοιπόν, ας επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο για λίγη πρόβα. Είμαστε έτοιμοι για μάχη», πρόσθεσε.

 

«Δε φοβάμαι τους μοναχούς, αλλά είναι πολύ λυπηρό που η θρησκεία [ακολουθεί] αυτές τις πρακτικές».

 

Υποστηρικτές των ‘παραδοσιακών’ αξιών της Γεωργίας – συμπεριλαμβανομένων εθνικιστών και συντηρητικών σοσιαλιστών – έχουν γίνει πιο δυναμικοί το τελευταίο διάστημα, με φονταμενταλιστικές Χριστιανορθόδοξες ομάδες και τους νεοναζιστές να στοχεύουν χώρους εκδηλώσεων και εκδηλώσεις που θεωρούν Δυτικές πολιτιστικές απειλές.

 

Η Γεωργιανή Ορθόδοξη εκκλησία, της οποίας οι πιστοί αποτελούν πάνω από το 80% του πληθυσμού, είναι σημαντικός παράγοντας στην πολιτική σκηνή της χώρας.

 

tiamatgeorgiafestposter

 

Για το Rock Overdose,
Γκουτσίδης Στέργιος

Comments