Αφιέρωμα στους headliners του RockWave Festival 2022 – SOCIAL DISTORTION!

 

 

 

Social Distortion, ένα όνομα θρύλος, όχι μόνο στην punk σκηνή αλλά και στη μουσική γενικότερα. Αν και άργησε πολύ, η μπάντα με τον πασίγνωστο λογότυπο, τον σκελετό με το martini και το τσιγάρο, επισκέπτεται την χώρα μας για πρώτη φορά, στις 22 Ιουλίου, στα πλαίσια του Rockwave Festival.

 

 

 

Οι Social Distortion δημιουργήθηκαν το 1978 από τον Mike Ness σε ηλικία περίπου 15-16 ετών, με επιρροές από punk μπάντες της εποχής αλλά και μουσικούς όπως Johnny Cash, Hank Williams, και Rolling Stones. Η μπάντα αρχικά είχε πολλές αλλαγές μελών αλλά άρχισε να σταθεροποιείται όταν ο Ness κάλεσε τον συμμαθητή του Dennis Danell ως μπασίστα στην αρχή και αργότερα ως κιθαρίστα,  να γίνει μέλος τους. Για τις επόμενες δύο δεκαετίες, μόνο οι Ness και Danell ήταν σταθερά μέλη.

 

 

 

 

 

 

Η πρώτη τους κυκλοφορία ήρθε το 1981 με το single “Mainliner” / “Playpen”, ενώ ένα χρόνο αργότερα, ο ραδιοφωνικός παραγωγός Rodney Bingenheimer, υπεύθυνος για την ανακάλυψη πολλών συγκροτημάτων όπως Blondie, Sex Pistols, Guns N’ Roses, Ramones, Van Halen και πολλών ακόμα, συμπεριέλαβε το κομμάτι “1945” στη συλλογή “Rodney On The ROQ”. Αυτό τους έδωσε την ώθηση που χρειάζονταν για να ξεκινήσουν την πρώτη τους περιοδεία σε Αμερική και Καναδά μαζί με τους Youth Brigade. Μετά το τέλος της περιοδείας, ηχογράφησαν τον πρώτο τους δίσκο “Mommy’s Little Monster” ο οποίος κυκλοφόρησε το 1983 από την ίδια την μπάντα και τους έκανε γνωστούς στους punk κύκλους.

 

 

Τα πράγματα όμως δεν πήγαιναν καλά καθώς ο Ness είχε θέματα χρήσης ουσιών και κυρίως ηρωίνης. Στην κυριολεξία δεν είχε που να μείνει και απλά κοιμόταν σε όποιον του προσέφερε ένα χώρο για να κοιμηθεί. Εκείνο το διάστημα έτυχε να μένει δίπλα του και ο γνωστός Έλληνας σεφ, Δημήτρης Σκαρμούτσος, με παρόμοια προβλήματα κατάχρησης τα οποία ευτυχώς ξεπεράστηκαν και από τους δύο. Η φήμη της μπάντας συνέχισε να μεγαλώνει αλλά παράλληλα συνέχισαν και τα προβλήματα του Ness με τα ναρκωτικά αλλά και με το νόμο και έτσι οι Social Distortion το 1985 μπήκαν για λίγο στον πάγο καθώς ο Ness μπαινόβγαινε σε κέντρα αποτοξίνωσης αλλά και σε φυλακές.

 

 

 

 

 

Το 1986 ο Ness τελειώνει με το πρόγραμμα επανένταξης και η μπάντα κάνει μία στροφή προς την country μουσική, φυσικά με το δικό της punk στυλ και κυκλοφορεί το δεύτερο της δίσκο με τίτλο “Prison Bound” που αν και δεν μπήκε ποτέ στα charts, το ομώνυμο κομμάτι παίζει πολύ στον KROQ-FM του Los Angeles. Το 1989 υπογράφουν με την Epic Records και επιτέλους κυκλοφορούν δίσκο χωρίς δική τους χρηματοδότηση. Ο δίσκος “Social Distortion” περιέχει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μπάντας όπως “Ball And Chain”, “Story Of My Life” και τη διασκευή “Ring Of Fire” του Johnny Cash.

 

 

Με φόρα από την κυκλοφορία του δίσκου και τις περιοδείες για την προώθηση του, μπαίνουν στο studio και ηχογραφούν το δίσκο “Somewhere Between Heaven And Hell” και η μπάντα συνεχίζει να έχει ανοδική πορεία όσο αφορά τη φήμη της. Ακολουθεί ένα ακόμα διάλειμμα για το συγκρότημα πριν επιστρέψουν στην ενεργό δράση το 1996 με το δίσκο “White Light, White Heat, White Trash”. Αυτός ήταν και ο τελευταίος δίσκος με τον Dennis Danell καθώς ο κιθαρίστας απεβίωσε στις 29 Φεβρουαρίου 2000 σε ηλικία 38 ετών. Το Μάιο της ίδιας χρονιάς, διοργανώθηκε συναυλία για να βοηθηθεί η οικογένεια του Danell, με συμμετοχές συγκροτημάτων όπως Pennywise, Offspring και TSOL, ενώ οι Social Distortion εμφανίστηκαν για πρώτη φορά με το νέο τους κιθαρίστα Johnny “2 Bags” Wickersham, ο οποίος ήταν ο τεχνικός του Danell και πρώην μέλος των Youth Brigade και U.S. Bombs.

 

 

Πολλοί φοβήθηκαν ότι αυτό θα είναι και το τέλος της μπάντας καθώς ο Danell ήταν πολύ σημαντικό μέλος της μπάντας και κάτι που θα άλλαζε πολύ τα πράγματα όπως δήλωσε αργότερα ο Ness.

 

 

 

 

 

 

Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε πραγματικότητα και μετά από αρκετές καθυστερήσεις λόγω του προγράμματος της μπάντας αλλά και αλλαγές στα μέλη, το 2004 κυκλοφορεί ο δίσκος “Sex, Love And Rock ‘N’ Roll”. Ακολουθούν περιοδείες η μία μετά την άλλη, ενώ πλέον έχουν και θέσεις headliner σε αρκετά festivals. Το συγκρότημα πραγματικά παίρνει το χρόνο του και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2011 για τον επόμενο, και μέχρι στιγμής τον τελευταίο δίσκο της μπάντας “Hard Times And Nursery Rhymes”.

 

 

 

Παρασκευή 22 Ιουλίου λοιπόν, περιμένουμε μία από τις μεγαλύτερες και επιδραστικότερες punk μπάντες στο Terra Vibe να μας ταξιδέψει μέχρι την Καλιφόρνια...

 

 

 

 

 

 

 

Για το Rockoverdose,

 

 Απόστολος Πανταζόγλου

 

 

Comments