TYPHUS στο RockOverdose: “Είναι πάντα ξεχωριστό να παίζεις μπροστά στο κοινό της πόλης σου!”

 


Οι ανερχόμενοι thrash/speed metalers της εγχώριας σκηνής Typhus - ξεκίνησαν ως Nuclear Terror, αποκτώντας συναυλιακή εμπειρία πλάϊ σε σπουδαία ονόματα, όπως οι Possessed και ο Warrel Dane των Nevermore, ενώ το 2022 ως Typhus και έχοντας στη μουσική φαρέτρα τους την πρώτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά "Mass Produced Perfection" (Punishment Records, 2022) έλαβαν θέση στο lineup του Wacken 2022.

Με την ευκαιρία της προσεχούς εμφάνισής τους στο πλαίσιο του Athens Rocks Festival, την Κυριακή 25 Ιουνίου 2023 στο Ο.Α.Κ.Α., λίγο πριν βγουν στη σκηνή οι καθηλωτικοί Ghost, οι Rotting Christ και οι θρυλικοί Candlemass, πάμε να τους γνωρίσουμε καλύτερα, μέσα από τις απαντήσεις τους στις ερωτήσεις μας!

 


 

RockOverdose: Καλώς Ήρθατε στο Rock Overdose!

TYPHUS: Καλώς σας βρήκαμε και ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον!

 

RockOverdose: Ο πυρήνας της μπάντας προϋπήρχε υπό το όνομα Νuclear Terror κοντά στα δέκα χρόνια. Τι σας οδήγησε σε αυτό το νέο ξεκίνημα το 2019 και γιατί καταλήξατε στο όνομα Τyphus;

 

TYPHUS: Νομίζω πως ο βασικός λόγος πίσω από αυτή την απόφαση ήταν η ίδια η εξέλιξη της μπάντας. Πιστεύω ότι πήραμε μια σωστή απόφαση από νωρίς, που κατά κάποιο τρόπο μας δίνει περισσότερη ελευθερία στο πού θα επιλέξουμε να πάμε μουσικά. Με άλλα λόγια, δύσκολα θα μπορούσαμε να παίξουμε κάτι άλλο εκτός από Thrash Metal, με όνομα Nuclear Terror, δε νομίζεις;

Τώρα το όνομα Typhus, προέκυψε συλλογικά, και για να είμαι ειλικρινής μας πήρε αρκετά παραπάνω χρόνο να καταλήξουμε σε αυτό. Θέλαμε σίγουρα να είναι κάτι memorable, ιδανικά μία λέξη και μετά από πολλή σκέψη καταλήξαμε σε αυτό.

 

 

 

RockOverdose: Πώς θα περιγράφατε τη μουσική σας σε κάποιον που δε σας έχει ακούσει, αλλά έχει πάντα ανοιχτά τα αυτιά του για φρέσκο και ποιοτικό heavy metal;

 

TYPHUS: Η δουλεία που έχουμε κυκλοφορήσει μέχρι τώρα, σίγουρα πρόκειται για δουλειά που θέλει ακούσματα, και σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγα πως είναι κάτι “ευκολοάκουστο”. Ωστόσο πιστεύω πως πρόκειται για υψίφωνο Thrash, σε σημεία και Speed Metal ενδεχομένως, με αρκετό βάθος στο κιθαριστικό κομμάτι και με σημεία που powerίζουν. Θα έλεγα πως είναι ιδανική για οπαδούς Megadeth και Annihilator.

 

 

RockOverdose: Έχουν περάσει τρία χρόνια από την κυκλοφορία του ντεμπούτο σας “Mass Produced Perfection”. Κοιτώντας πίσω, είστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα που πετύχατε; Δεδομένου ότι η κυκλοφορία του συνέπεσε με την πανδημία της COVID, πιστεύετε ότι ενδεχομένως δεν πήρε τις ευκαιρίες που άξιζε;

 

TYPHUS: Τρία χρόνια μετά, πιστεύω ό,τι όλοι μέσα στη μπάντα είμαστε ευχαριστημένοι με το ντεμπούτο μας, ειδικά για το πόσο μας εκφράζει μέχρι και σήμερα, τόσο συνθετικά όσο και ηχητικά. Ακούμε από πολύ κόσμο πως έχουμε αργήσει να ανακοινώσουμε οτιδήποτε για καινούργιο υλικό, αλλά η αλήθεια πίσω από αυτή την καθυστέρηση προκύπτει από το γεγονός ότι, όπως λες, η κυκλοφορία του Mass Produced Perfection, πραγματοποιήθηκε μερικές ημέρες πριν την ανακοίνωση του δεύτερου μεγάλου lockdown. Οπότε, όπως καταλαβαίνεις, επειδή δεν θέλαμε να το προσπεράσουμε και να το “κάψουμε”, αποφασίσαμε ότι θα του δώσουμε τον χρόνο και τον κόπο για να προωθηθεί όσο του αξίζει. Στο τέλος, θεωρώ πως μας δικαίωσε αυτή η απόφαση και σαν δίσκος μας έβαλε αρκετά στον χάρτη.

 

 

RockOverdose: Το φουτουριστικό/δυστοπικό εξώφυλλο είναι πραγματικά εντυπωσιακό! Ποιος είναι πίσω από τη δημιουργία του και πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία, αλλά και το τελικό αποτέλεσμα που βλέπουμε;

 

TYPHUS: Πράγματι, κρίνοντας και από τη δική μας αντίδραση όταν πήραμε στα χέρια μας την ολοκληρωμένη δουλειά για το εξώφυλλο του Mass Produced Perfection, μας πήρε αρκετή ώρα να συνέλθουμε! Πρόκειται για δουλειά του Par Olofsson, που μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με μπάντες όπως οι Exodus, Immolation, Malevolent Creation, Onslaught και πάει λέγοντας. Η συνεργασία προέκυψε λίγο μετά αφού κάπου είχε πάρει το μάτι μου το εξώφυλλο της τελευταίας δουλείας των Spawn of Possession, με τίτλο “Incurso” που πραγματικά το θεωρώ απίστευτο εξώφυλλο. Τώρα, σχετικά με τη συνεργασία, δεν χρειάστηκε να ανταλλάξουμε πολλή αλληλογραφία, εφόσον με τη μία κατανόησε ακριβώς το όλο concept και της μουσικής αφού άκουσε μερικά κομμάτια του δίσκου, και φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

 

 

 

 

RockOverdose: O δίσκος κυκλοφόρησε από την ιταλική Punishment 18. Είστε ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα συνεργασία μαζί τους; Θα συνεχίσετε να ανήκετε στο δυναμικό της;

 

TYPHUS: Είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι μπορώ να σου πω, τόσο από την μεταξύ μας συμφωνία, όσο και από την διανομή που έχει κάνει η συγκεκριμένη εταιρεία, πέρα από το γεγονός ότι μας έχει βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Τώρα για μελλοντικά πλάνα δεν μπορώ να πω κάτι με σιγουριά καθώς δεν έχει συμφωνηθεί κάτι.

 

 

RockOverdose: Φαντάζομαι ότι έχετε καινούριο υλικό στα σκαριά. Υπάρχει πλάνο για την κυκλοφορία νέου δίσκου;

 

TYPHUS: Ήλπιζα να το ρωτήσεις αυτό, γιατί πάνω στην προηγούμενη ερώτηση σχετικά με την κυκλοφορία του ντεμπούτου μας, θα ήθελα να συμπληρώσω ότι ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εκμεταλλευτήκαμε τον χρόνο και μπορώ να σου πω με βεβαιότητα πλέον, ότι έχουμε αρκετό έτοιμο υλικό για έναν νέο δίσκο, σε λίγο διαφορετικό ύφος από ότι έχετε ακούσει από εμάς μέχρι τώρα. Ίσως πιο σκοτεινό, με μεγαλύτερη επιρροή από Mercyful Fate, πιο Speed/Heavy παρά Thrash, αλλά κρατώντας ζωντανά και κάποια βασικά στοιχεία και της πρώτης μας κυκλοφορίας.

Παρόλο που δεν έχουμε ανακοινώσει κάτι ακόμα, μπορώ να μοιραστώ πως με το τέλος και των καλοκαιρινών εμφανίσεων, θα ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις, οπότε μέσα στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει και σχετική ανακοίνωση.

 

 

 

RockOverdose: Στις 25 Ιουνίου θα παίξετε στο φετινό Athens Rocks. Πως νιώθετε που θα είστε μέρος ενός τέτοιου event και θα μοιραστείτε τη σκηνή με συγκροτήματα όπως οι Ghost και οι Candlemass;

 

TYPHUS: Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που είμαστε μέρος όλου αυτού που στήνεται. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και την διοργάνωση που μας εμπιστεύτηκε και μας έδωσε αυτή την ευκαιρία. Δεν νομίζω ότι μπορεί να πει πολλά κάποιος για αυτές τις μπάντες, οι Ghost από τη μία, πιστεύω πρόκειται για το πιο δυνατό όνομα όλου αυτού του κύματος που ξεκίνησε το 2000 και έπειτα, και από την άλλοι οι Candlemass, που μιλάμε για μία από τις ιστορικότερες μπάντες, της οποίας δηλώνω και μεγάλος οπαδός. Και φυσικά, με την τελευταία προσθήκη των Rotting Christ, πιστεύω ότι έκλεισε ένα από τα δυνατότερα φεστιβάλ για φέτος στην Ελλάδα, αν όχι το δυνατότερο.

Σίγουρα είμαστε αρκετά ανυπόμονοι για αυτό, καθώς έχουμε προσθέσει και κάποιες νέες προσθήκες στο setlist μας, για τις οποίες περιμένουμε να δούμε και την αντίδραση του ελληνικού κοινού!

 

 

RockOverdose: Πέρα από το Athens Rocks, μόλις γυρίσατε από δυο shows στην Ολλανδία, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα παίξετε σε Κροατία και Τσεχία. Ποιες οι εντυπώσεις σας από τις δύο πρόσφατες συναυλίες και τι περιμένετε για τις δύο επόμενες;

 

TYPHUS: Σωστά! Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από αυτά τα δύο shows που αναφέρεις, τόσο από το δικό μας κομμάτι, όσο και από την αντίδραση του κόσμου. Όπως αναφέρω και για το Athensrocks Festival, έτσι και σε αυτές τις δύο εμφανίσεις στην Ολλανδία, ανανεώσαμε το setlist για να συμπεριλάβουμε και καινούργιο υλικό, το οποίο μπορώ να σου πω ότι μας άφησε έκπληκτους με την ανταπόκριση που είχε. Κάτι παρόμοιο σκοπεύουμε να κάνουμε και στα δύο τελευταία shows, πριν τις ηχογραφήσεις σε Κροατία και Τσεχία, ίσως με την προσθήκη περισσότερων καινούργιων κομματιών. Θα δούμε!

 

 

RockOverdose: Ευχαριστώ για το χρόνο σας. Έχετε κάποιο τελευταίο μήνυμα για τους αναγνώστες του Rock Overdose;

 

TYPHUS: Εμείς ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και για την ευκαιρία να ενημερώσουμε τους αναγνώστες του Rock Overdose!

Θα ήθελα να καλέσω λοιπόν τον κόσμο να έρθει από νωρίς την Κυριακή στις 25 Ιουνίου. Θα χαρούμε πολύ να παίξουμε όπως λέω παραπάνω, και παλιό και νέο υλικό, μπροστά στο ελληνικό κοινό, στο οποίο έχουμε να παίξουμε εδώ και πολύ καιρό, και όπως καταλαβαίνεις, πάντα είναι ξεχωριστό να παίζεις μπροστά στο κοινό της πόλης σου!

 

 

Για το RockOverdose,

Δημήτρης Σούρσος

 


TICKETS


Comments