6 χρόνια χωρίς τον Τζιμάκο!


 

Ο Τζίμης Πανούσης – «Τζιμάκος» για τους θαυμαστές του – υπήρξε πολύπλευρο καλλιτεχνικό ταλέντο, με βασικό του όπλο την εκτός ορίων σάτιρα.

 

Ηθοποιός από τους πρωτοπόρους του stand-up comedy στην Ελλάδα, ροκ μουσικός («Μουσικές Ταξιαρχίες»), με μεγάλη αγάπη για το ραδιόφωνο αλλά και δεινός συγγραφέας, αφού συνέγραψε συνολικά πάνω από 10 τίτλους.

 

Γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους της Αθήνας στις 12 Φεβρουαρίου 1954 από μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς και μεγάλωσε στο Χολαργό. Ο πατέρας του ήταν πλανόδιος έμπορος και η μητέρα του ασχολούνταν με τα του οίκου. Πέρασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές γιατί τον απορρόφησαν οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Προσλήφθηκε στην Εθνική Τράπεζα, αλλά γρήγορα εγκατέλειψε την ιδέα να κάνει καριέρα τραπεζοϋπαλλήλου, επειδή δεν τον σήκωνε το κλίμα.

 

Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του διαδρομή σε νεανικές θεατρικές ομάδες του Χολαργού, συνέχισε σε ευκαιριακούς θιάσους («Μουσικό Θίασο Κρήτης») και συνεργάστηκε με τη «Θεατρική Συντεχνία» του Γιάννη Χουβαρδά. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 σχημάτισε τις «Μουσικές Ταξιαρχίες», ένα ροκ συγκρότημα με το οποίο έγινε ευρύτερα γνωστός.

 

Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 o Τζίμης Πανούσης ακολούθησε σόλο καριέρα, με εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές, στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

 

Από τις λιγοστές εμφανίσεις του στη μεγάλη οθόνη ξεχωρίζει η καλτ-ταινία του Νίκου Ζερβού «Ο Δράκουλας των Εξαρχείων» (1983).

 

Στις 2 Δεκεμβρίου, ο Τζίμης Πανούσης υπέστη καρδιακή προσβολή, ενώ τραγουδούσε στο κλαμπ «Κύτταρο» και νοσηλεύτηκε για αρκετές ημέρες.

 

Τελικά έχασε τη μάχη για τη ζωή στις 13 Ιανουαρίου 2018, σε ηλικία 63 ετών. Ήταν παντρεμένος για πολλά χρόνια με τη Λιλή Αχλαδιώτη, με την οποία απέκτησε ένα γιο, ενώ με τη σύντροφό του σκηνοθέτιδα Αθηνά Αϊδίνη είχε αποκτήσει μία κόρη.

 

 

Το RockOverdose.gr είχε την τιμή να συνομιλήσει μαζί του αρκετές φορές αναλύοντας πολλά θέματα πέραν της μουσικής...

 

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μία από τις συνεντεύξεις - χείμαρρο που έδωσε στο περιοδικό μας το 2015.

 

 

ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ στο Rock Overdose:”Θα την κάνουμε την επανάσταση, γιατί είμαστε σε πολύ κακό χάλι.”

 

 

Εδώ μία συνέντευξη σε μένα, 2μήνες πριν τον "χάσουμε", ίσως και η τελευταία του... αφιερωμένη σε όλους εσάς!!!

 

 

 

 

 

Απολαύστε και τον "κλασσικό" "Νεοέλληνα", ως ελάχιστο φόρο τιμής από το Rock Overdose

 

 

 

 

 

Και bonus ένα ακόμα, από την τελευταία του δουλειά "ΟΒΙ-ΟΒΙ-ΒΙ"...

 

Αντίο Τζίμη...

 

Comments