UDO Dirkschneider στο RockOverdose:”Δεν υπάρχουν Accept πια, μόνο ο Wolf Hoffmann έχει μείνει!”

 

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου δίσκου των U.D.O. "Game Over", το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον κύριο Udo Dirkschneider. Από τη συζήτησή τους μαθαίνουμε τα πάντα για το πώς γράφτηκε ο νέος δίσκος, για τους στίχους, καθώς και για τα επερχόμενα σχέδια των U.D.O. για περιοδείες.

 

Enjoy!

 

 

ROCK OVERDOSE: Απόψε στο Rock Overdose συζητάμε με τον κύριο Udo Dirkschneider. Καλωσόρισες, πώς είσαι;

UDO DIRKSCHNEIDER: Πολύ καλά! Έχω την περιοδεία που έρχεται στα μέσα Νοέμβρη, το πρώτο μισό της Ευρωπαϊκής περιοδείας. Ελπίζω όλα να λειτουργήσουν σωστά, ποτέ δεν ξέρεις όπως έχουν τα πράγματα τώρα.

 

ROCK OVERDOSE: Νομίζω πως βλέπουμε το φως στο τέλος του τούνελ.

UDO DIRKSCHNEIDER: Γίνεται όλο και καλύτερο, ελπίζω μέχρι του χρόνου να έχει τελειώσει.

 

ROCK OVERDOSE: Έχετε κάνει κανένα live τον τελευταίο καιρό;

UDO DIRKSCHNEIDER: Παίξαμε σε ένα φεστιβάλ στο Βέλγιο, τον Αύγουστο παίξαμε και σε άλλο ένα φεστιβάλ στην Τσεχία. Ήταν πολύ ωραία, όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Δεν είχε πάρα πολύ κόσμο στο κοινό, μέχρι 12.000 – 13.000, αλλά ήταν ωραία. Αλλά με τις περιοδείες τώρα κάποιες χώρες λένε «ναι, πάμε να το κάνουμε», σε άλλες χώρες πρέπει να περιμένεις, άλλες λένε «όχι, είναι μεγάλο πρόβλημα», είναι λίγο μπέρδεμα…

 

 

ROCK OVERDOSE: Και τώρα κυκλοφορεί πλέον  το 17ο άλμπουμ σας!

UDO DIRKSCHNEIDER: 17ο, όντως! Μερικές φορές το ξεχνάω!

 

ROCK OVERDOSE: Και περιέχει 16 τραγούδια, ένα για το κάθε προηγούμενο άλμπουμ.

UDO DIRKSCHNEIDER: Ναι, κατά κάποιο τρόπο! Αλλά βασικά είναι 17 τραγούδια, μαζί με το bonus track για την Ιαπωνία. Είμαι πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα, όλα είναι λίγο διαφορετικά. Υπό κανονικές συνθήκες, συγκεντρώνουμε όλες τις ιδέες, μαζευόμαστε σε ένα δωμάτιο και αρχίζουμε να οργανωνόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά αυτή τη φορά χρειάστηκε να κάνουμε τα πάντα μέσω Zoom, Skype κλπ, κάτι που πήρε περισσότερο χρόνο, αλλά στο τέλος το φτιάξαμε, συμπεριλάβαμε στη διαδικασία τον παραγωγό μας και κάναμε τη βασική ηχογράφηση, ο καθένας ηχογράφησε μόνος του στο στούντιο, μόνο με τον ηχολήπτη. Τα πάντα ήταν διαφορετικά, αλλά νομίζω πως είμαι πολύ χαρούμενος με το τελικό αποτέλεσμα, βγήκε μια καλή μίξη τραγουδιών, πολλές μελωδίες, καλή κιθάρα, καλά σόλο…

 

ROCK OVERDOSE: Άρα είναι ένα αυθεντικό U.D.O. άλμπουμ;

UDO DIRKSCHNEIDER: Οπωσδήποτε!

 

ROCK OVERDOSE: Ποιο είναι το νόημα του «Game Over»;

UDO DIRKSCHNEIDER: Ο τίτλος προέκυψε κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, για εμάς πολλά πράγματα ήταν «game over». Απλά ηχογραφούσαμε και ήμασταν σε φάση «έλα, πάμε, τελείωσε αυτό…». Πολύς κόσμος νόμιζε πως θα σταματήσω να φτιάχνω μουσική, τελευταίος δίσκος, τελευταία δουλειά, αλλά όχι, όχι, καμία σχέση με αυτό. Και τώρα απλά περιμένουμε να βγούμε σε περιοδεία και να παρουσιάσουμε τον νέο δίσκο, ελπίζω πως όλα θα γυρίσουν στα φυσιολογικά.

 

 

ROCK OVERDOSE: Παίζετε καθόλου κομμάτια των Accept στις συναυλίες σας;

UDO DIRKSCHNEIDER: Με τους U.D.O., δε νομίζω πως το έχουμε κάνει. Ποτέ δε λέω ποτέ, αλλά τώρα με το νέο δίσκο υπάρχουν τόσα πράγματα να παίξουμε! Πολλοί άνθρωποι ρωτάνε «δε μπορείτε να παίξετε έστω 2-3 κομμάτια των Accept σαν encore στο τέλος της συναυλίας;». Και λέω πως θα δούμε πώς θα πάει. Συμμετείχα σε ένα φεστιβάλ στην Τσεχία κάτω από το όνομα Dirkschneider, όπου παίξαμε και κάποια κομμάτια των Accept, ήταν με βάση ένα συμβόλαιο του 2020, ήταν επετειακές συναυλίες για το «Metal Heart». Αλλά πιστεύω πως τώρα, βγαίνοντας σε περιοδεία με τους U.D.O., με το “Game Over”, θα δούμε. Πολλοί συνάδελφοι λένε να δίνεις στον κόσμο αυτό που ζητάει, οπότε θα δούμε.

 

ROCK OVERDOSE: Και είναι λογικό ο κόσμος να θέλει να ακούσει τα κλασικά των Accept από σένα, γιατί είσαι η original φωνή τους.

UDO DIRKSCHNEIDER: Ισχύει κι αυτό, όντως, ο κόσμος λέει πως θέλει να τα ακούσει, αλλά θα δούμε.

 

ROCK OVERDOSE: Πώς είναι τώρα τα πράγματα με τους Accept; Μένεις σε επαφή μαζί τους;

UDO DIRKSCHNEIDER: Όχι, σίγουρα όχι. Καταρχάς δεν υπάρχουν Accept πια, μόνο ο Wolf Hoffmann έχει μείνει! Έχω επικοινωνήσει με τον Peter Baltes, κάναμε μαζί το πρότζεκτ «Dirkschneider & The Old Gang». Ήταν πολύ ενδιαφέρον, ήταν βασικά για φιλανθρωπία και όλα τα έσοδα πήγαν στη μπάντα και τους τεχνικούς. Ήταν πολύ ωραία που δουλέψαμε μαζί, δε χρειαζόταν να σκεφτούμε τίποτα, ήταν απλώς ωραία τραγούδια, καμία πίεση, απλώς το διασκεδάζαμε!

 

ROCK OVERDOSE: Και έχεις το γιο σου που παίζει drums!

UDO DIRKSCHNEIDER: Ναι, είναι στους U.D.O. εδώ και 6 χρόνια και δεν είναι τόσο πολύ η σχέση πατέρα και γιου, αλλά μοιάζει περισσότερο με φιλία, έχει συμμετέχει πολύ ενεργά στο νέο δίσκο, γράψαμε στίχους μαζί, είχε ιδέες να μοιραστεί… είναι ωραίο που δουλεύουμε μαζί και που έχω τόσους νέους ανθρώπους γύρω μου, κάπου στα 27-28 και 30-35, είναι μια διαφορετική γενιά και παίρνω πολλές επιρροές από αυτούς, κάνουν κάποια πράγματα διαφορετικά από τους παλιότερους μουσικούς, είχε και καλή επίδραση πάνω στον δίσκο.

 

 

 

ROCK OVERDOSE: Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για τους στίχους στον νέο δίσκο;

UDO DIRKSCHNEIDER: Έχουμε κάποιους τυπικούς metal στίχους, για παράδειγμα στο “Metal Never Dies”, που είναι κάπως σαν δική μου βιογραφία, η βασική ιδέα είναι ότι η metal, σαν είδος μουσικής, δεν πεθαίνει ποτέ. Μετά έχουμε το “Marching Tank”, που επίσης είναι για μένα, επειδή με φώναζαν «Το Γερμανικό Τανκ», που πάντα προχωρά μπροστά. Άλλο ένα κλασικό metal είναι το “Metal Damnation” και μετά έχουμε το “Kids and Guns”, που οι στίχοι είναι ενάντια στην οπλοκατοχή. Μετά έχουμε το “Holy Invaders”, που είναι για κάποιες χώρες όπου οι κυβερνήσεις αναγκάζουν τους ανθρώπους να πιστεύουν σε κάποια θρησκεία, όπως στο Αφγανιστάν. Πιστεύω πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει τη θρησκεία του. Μετά υπάρχει το “Prophecy”, που είναι ένα τραγούδι για το σεξ, αλλά με έναν «βαρύ» τρόπο, σαν ένα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση, που πεθαίνουν στο τέλος, είναι κάπως περίεργο, αλλά αυτό συμβαίνει στον κόσμο. Υπάρχει και το “Don’t Wanna Say Goodbye”, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, π.χ. αν πεθάνει ο πατέρας σου ή η γιαγιά σου ή κάποιος άλλος και δεν θέλεις να πεις αντίο. Το ίδιο κι αν σε αφήσει η κοπέλα ή η γυναίκα σου ή άλλες καταστάσεις που δεν θέλεις να πεις αντίο. Έχουμε πολλά διαφορετικά πράγματα, κάποια έχουν πολιτικό περιεχόμενο, metal πράγματα, πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο, μοναξιά, όπως στο “Midnight Stranger”, που εκείνος νιώθει σαν ξένος, αλλά κανείς δε νοιάζεται… θα μπορούσε να αφορά και την πανδημία, γιατί είσαι μόνος στο σπίτι, τίποτα δεν συμβαίνει…

 

ROCK OVERDOSE: Θα ήθελες να μας πεις σε μια – δύο λέξεις πώς θα χαρακτήριζες τον δίσκο;

UDO DIRKSCHNEIDER: Χαχα, είπες «τυπικό άλμπουμ U.D.O.», θα έλεγα πως επιστρέφει στις ρίζες, έχει πολλές μελωδίες, καλά κομμάτια για συναυλία. Έχει πολύ διαφορετικό χαρακτήρα, για μένα αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα σε αυτό.

 

 

 

ROCK OVERDOSE: Και ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από τη χώρα μας;

UDO DIRKSCHNEIDER: Ελλάδα, τόσο ενθουσιώδες κοινό, βέβαια! Πάντα μου άρεσε να έρχομαι για live στην Ελλάδα, ελπίζω να μπορέσουμε να έρθουμε στο δεύτερο μισό της Ευρωπαϊκής μας περιοδείας, θα ήθελα πολύ να παίξουμε στην Ελλάδα.

 

ROCK OVERDOSE: Και σίγουρα οι Έλληνες fans σε αγαπάνε!

UDO DIRKSCHNEIDER: Το ξέρω! Το ξέρω, γι’ αυτό και πάντα θέλω να παίξω στην Ελλάδα, συνήθως όταν έρχομαι παίζουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

ROCK OVERDOSE: Ας ελπίσουμε πως η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στην επόμενη περιοδεία.

UDO DIRKSCHNEIDER: Ναι, το ελπίζω. Πιστεύω πως θα είναι.

 

ROCK OVERDOSE: Θα ήθελες να αφήσεις ένα μήνυμα για τους οπαδούς σου εδώ;

UDO DIRKSCHNEIDER: Ναι, είναι πάντα μεγάλη χαρά να βρίσκομαι στην Ελλάδα και ελπίζω ότι θα μας δείτε του χρόνου!

 

Για το Rock Overdose,

Ζήσης Πετκανάς

Μετάφραση: Δάφνη Γεωργαδάκη

Comments