Ανταπόκριση: AHERUSIA “ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ – Εφτά αρχές στο να είναι κανείς ανίκητος” @ Θέατρο της Ημέρας , Αθήνα (14/01/2018)

Μια πολύ πρωτότυπη καλλιτεχνική πρόταση λαμβάνει χώρα στους Αμπελοκήπους κάθε Κυριακή. Οι AHERUSIA, έχοντας στις πλάτες τους το νέο τους δίσκο, Prometheus - Seven Principles On How To Be Invincible, και η θεατρική τους ομάδα στα πρότυπα των αρχαίων τραγωδιών, αποφάσισαν να ανεβάσουν την ομώνυμη παράσταση με τη μπάντα να παίζει ζωντανά τη μουσική του άλμπουμ.

 

 

Μέχρι το Μάρτιο, αυτή η ενδιαφέρουσα, από κάθε άποψη, παράσταση θα παρουσιάζεται στο κοινό, και όχι μόνο, των Ελλήνων folk-black metallers. Το έργο αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση στην ερμηνεία του μύθου του Προμηθέα, μέσα από το πρίσμα της κριτικής του φαινόμενου του Μετα-ουμανισμού ενώ βασίζεται μυθουργικά τόσο στο Προμηθεύς Πυρφόρος, όσο και στο Προμηθεύς Δεσμώτης. Γραμμένο κυρίως στην Αλεξανδρινή ελληνική διάλεκτο, όπου αποτέλεσε την πρώτη οικουμενική γλώσσα της αρχαιότητας, συνδυάζει το αρχαίο ελληνικό δράμα, το μουσικό θέατρο, το κινησιοθέατρο, το χοροθέατρο, την παραμυθιακή αφήγηση και τo video art.

 

 

Οι ηθοποιοί και το συγκρότημα, σεβόμενοι την αρχαία ελληνική τραγωδία, επέλεξαν έναν παραδοσιακό τρόπο έκφρασης, με τα κουστούμια και τις αφηγήσεις να είναι όπως των αρχαίων χρόνων, κάτι που, προσωπικά, με βρήκε απολύτως σύμφωνο. Το συγκρότημα, αν και δεν φαίνεται, επί σκηνής, αποδίδει πιστά το υλικό του τρίτου δίσκου του χωρίς αυτοσχεδιασμούς και με πάρα πολύ καλό ήχο. Γενικά η ακουστική του θεάτρου είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

 

Η ζωντανή εκτέλεση των “'Ασκι Κατάσκη - As Light Defeats The Darkness” και “Ἀνώνυμος ” ήταν όντως μια ξεχωριστή εμπειρία, σε συνδυασμό και με την πλοκή του έργου. Οι αφηγήσεις των πρωταγωνιστών είναι ουσιαστικά οι στίχοι του δίσκου, χωρίς να υπάρχει διάλογος. Ο θίασος αποτελείται από 11 ηθοποιούς, 5 άντρες και 6 γυναίκες, οι οποίοι συμμετέχουν εξίσου στην παράσταση, μένοντας στη σκηνή και την μιάμιση, περίπου, ώρα που διαρκεί το έργο. Ο φωτισμός είναι απλός και η αίθουσα μικρή αλλά άνετη, με τα καθίσματα κοντά στη σκηνή.

 

 

Οι Aherusia επέλεξαν έναν διαφορετικό τρόπο για να διαδώσουν τη μουσική τους ή καλύτερα την τέχνη τους, ποντάροντας σε μια καλή σκηνοθεσία και σε μια θεατρική σκηνή. Είναι ένα εγχείρημα που ξεφεύγει από τις κλασσικές συναυλίες (θα υπάρξουν και τέτοιες) και αξίζει να στηριχθεί από τους οπαδούς τους, αλλά και από φίλους του θεάτρου που ψάχνονται με κάτι το διαφορετικό.

 

 

Για το Rock Overdose

 

Μιχάλης Τσολάκος

 

Comments