Αφιέρωμα: Οι μουσικοί που “έφυγαν” το 2017!

Τα τελευταία χρόνια οι απώλειες για την αγαπημένη μας μουσική είναι πολύ περισσότερες από κάθε άλλη φορά, το γεγονός πως οι μουσικοί μας ήρωες μεγαλώνουν ηλικιακά αλλα και το γεγονός πως ... ζούμε σε "δύσκολες" εποχές που αναγκάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους μουσικούς να εγκαταλείπουν τον μάταιο τούτο κόσμο ... 

Σίγουρα από τις πιο ηχηρές απώλειες  στο χώρο της μουσικής ήταν αυτές των Chester Bennington και Chris Cornell που απασχόλησαν περισσότερο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κυρίως λόγο του τρόπου που οι δύο τραγουδιστές επέλεξαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους ... ενώ από την άλλη πλευρά και ο χώρος του classic rock και rock n roll έμεινε φτωχότερος θρηνώντας τους τεράστιους Chuck Berry, Tom Petty, Fats Domino και φυσικά τον μέγιστο Malcolm Young!

Παρακάτω μπορείτε να μνημονεύσετε ξανά μαζί μας τους μουσικούς «ήρωες» που αποχαιρετίσαμε το 2017!


 

 

Dave Franklin (Vision)

Ο τραγουδιστής των Αμερικανών hardcore punkers Vision, πέθανε σε ηλικία 47 ετών στις 5 Ιανουαρίου, με τα ακριβή αίτια θανάτου του να μην έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaki Liebezeit (CAN)
Ο drummer των Γερμανών θρύλων CAN του Krautrock, Jaki Liebezeit, πέθανε από πνευμονία στις 22 Ιανουαρίου, σε ηλικία 78 ετών. Έπαιξε σε όλα τα studio albums των Can, ενώ μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν ενεργός δισκογραφικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Butch Trucks (Allman Brothers Band)
Ο drummer των θρυλικών southern rockers Allman Brothers Band, Butch Trucks αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του αυτοκτονώντας με μια σφαίρα στο κεφάλι, στις 24 Ιανουαρίου 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geoff Nichols (Black Sabbath)
Ο άνθρωπος που για δεκαετίες ήταν στη σκιά των επίσημων μελών των heavy metal θρύλων Black Sabbath, πέθανε από καρκίνο στις 28 Ιανουαρίου. Συμμετείχε σε 9 δίσκους των Black Sabbath.

 

 

 

 

 

 

 

John Wetton (King Crimson/Asia)
Ο μπασίστας/τραγουδιστής με πλουσιες συνεργασίες και project αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς νικήθηκε στις 31 Ιανουαρίου από τον καρκίνο, αφήνοντας όμως πίσω του σπουδαίο έργο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Robert Dahlqvist (The Hellacopters/Thunder Express/Strangen)
Ο επί δέκα χρόνια (1998-2008) κιθαρίστας των Hellacopters πέθανε έπειτα από επιληπτική κρίση, την πρώτη μέρα του Φεβρουαρίου . Ο Σκανδιναβός κιθαρίστας είχε σχεδόν ολοκληρώσει το δεύτερο solo album του, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει.

 

 

 

 

 

 

 

 

Trish Doan (Kittie)
Η μπασίστρια των Kittie Trish Doan έφυγε από τη ζωή στις 13 Φεβρουαρίου σε ηλικία μόλις 31 ετών . Είχε παίξει στο «Funeral For A Yesterday» το 2007, για να επιστρέψει στην μπάντα το 2012.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tony «IT» Sarkka (Abruptum, Opthalamia, Vondur) Ίσως όχι τόσο γνωστό όνομα στο ευρύ κοινό, αλλά με σημαντική παρουσία στον underground χώρο του Σουηδικού ακραίου metal, ο Tony Sarkka πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου σε ηλικία 45 ετών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Joey Alves (Y&T)
Ο κιθαρίστας των Y&T Joey Alves πέθανε στις 12 Μαρτίου σε ηλικία 63 ετών μετά απο επιπλοκές που παρουσίασε η ήδη κλονισμένη υγεία του. Είχε παίξει σε 8 από τα σπουδαιότερα albums των κλασικών rockers.

 

 

 

 

 

Chuck Berry
Ο πιονέρος του rock n roll έφυγε πλήρης ημερών σε ηλικία 90 ετών στις 18 Μαρτίου. Ο άνθρωπος που ξεκίνησε και όρισε το rock n roll με δισκογραφική παρουσία ακόμα και σε πολύ προχωρημένη ηλικία. Μοναδικός.

 

 

 

 

 

 

Sib Hashian (Boston)
Ο πρώην drummer των Boston πέθανε κυριολεκτικά στη σκηνή στις 22 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της Legends Of Rock Cruise. Θα τον ακούμε για πάντα στα κλασικά πρώτα δύο albums των Αμερικανών rockers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul O’ Neil (Trans-Siberian Orchestra)
Η είδηση του θανάτου του ανθρώπου που οραματίστηκε τους Trans-Siberian Orchestra και έδωσε φτερά στους Savatage στα 90s, πέθανε εντελώς ξαφνικά στις 5 του περασμένου Απρίλη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

J. Geils (J. Geils Band)
Ο σπουδαίος rock κιθαρίστας ηχογράφησε με την μπάντα του 11 συνολικά albums, προτού φύγει από τη ζωή στις 11 Απριλίου. Ήταν 71 ετών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keni Richards (Autograph)
Ο drummer των Autograph πέθανε σε ηλικία 60 ετών. Στα 6 χρόνια που υπηρέτησε στις τάξεις του group μεταξύ 1983 και 1988 ηχογράφησε 3 albums, ενώ ήταν παρόν και στην επανασύνδεση της μπάντας το 2013 και 2014.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matt Holt (Nothingface)
Το νήμα της ζωής του τραγουδιστή των Nothingface Matt Holt κόπηκε απότομα στις 15 Απριλίου. Η χαρακτηριστική του φωνή θα ακούγεται για πάντα στα πέντε albums που ηχογράφησε το group.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Allan Holdzworth
Ο θρύλος του fusion ήχου έφυγε εντελώς ξαφνικά από τη ζωή στις 15 Απριλίου σε ηλικία 70 ετών. Ο ήχος του έκανε εκατομμύρια ανθρώπους να πιάσουν κιθάρα στα χέρια τους, με δεκάδες μουσικούς να έχουν σαφές επιρροές από το παίξιμό του.

 

 

 

 

 

 

 

C’el Revuelta (Black Flag)
Ο πρώην μπασίστας των Black Flag πάλεψε με τον καρκίνο και τελικά υπέκυψε στις 3 Μαΐου. Ήταν μέλος της μπάντας το 1986 στην τελευταία περιοδεία του group, ενώ έπαιξε και το 2003 στα reunion shows.

 

 

 

 

 

 

 

Mario Maglieri
Μπορεί να μην ήταν μουσικός, ήταν όμως από τους πρωτοπόρους επιχειρηματίες και ιδιοκτήτης των φημισμένων Rainbow Bar & Grill (το στέκι του Lemmy), Whisky-a-Go-Go και Roxy, από το σανίδι των οποίων έχουν περάσει τα μεγαλύτερα ονόματα της rock σκηνής. Έφυγε στις 4 Μαΐου σε ηλικία 90 ετών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chris Cornell (Soundgarden/Audioslave/Temple Of The Dog)
Ένα από τα μεγαλύτερα σοκ των τελευταίων ετών βίωσε ο κόσμος της rock στις 18 Μαΐου, με τον διάσημο τραγουδιστή να δίνει τέλος στη ζωή του ενώ βρισκόταν σε περιοδεία με τους Soundgarden. Το κενό του δυσαναπλήρωτο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gregg Allman
Ο σπουδαίος εκφραστής του Νότιου rock πέθανε σε ηλικία 69 ετών στις 27 Μαΐου, μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο στο συκώτι. Το έργο του πλούσιο, μεγάλωσε γενιές rock fans.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dave Rosser (The Afghan Whigs)
Ο κιθαρίστας των Afghan Whigs πάλεψε γενναία με τον καρκίνο, αλλά τελικά υπέκυψε στις 28 Ιουνίου. Το τελευταίο album του συγκροτήματος «In Spades» είναι βαθιά επηρεασμένο από την περιπέτεια της υγείας του κιθαρίστα, του οποίου η σφραγίδα στον ήχο του group είναι ανεξίτηλη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

David Z (Adrenalin Mob, Trans-Siberian Orchestra)
Το τρομερό δυστύχημα που είχαν οι Adrenaline Mob στις 14 του περασμένου Ιούλη, στοίχησε τη ζωή στον χαρισματικό μπασίστα David Z, λίγους μόνο μήνες μετά την ένταξη του στο συγκρότημα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Chester Bennington (Linkin Park)
Το δεύτερο μεγάλο σοκ της χρονιάς! Λίγες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του τελευταίου album της μπάντας «One More Light», ο Chester Bennington δεν άντεξε. Το τέρας της κατάθλιψης τον πήρε μαζί του σε ηλικία 41 μόλις ετών.

 

 

 

 

 

 

 

Walter Becker (Steely Dan)
Ο κιθαρίστας των Steely Dan πέθανε στα 67 του στις 3 του περασμένου Σεπτέμβρη. Φυσικά, η μουσική του θα ακούγεται για πάντα με τα 40 εκατομμύρια albums που έχει πουλήσει η μπάντα από το 1971.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dave Hlubek (Molly Hatchet)
Το Νότιο rock θρηνεί ακόμα έναν άξιο εκπρόσωπό του. Ο κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Molly Hatchet Dave Hlubek αφήνει την τελευταία του πνοή στις 3 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 66 ετών. Το «Flirtin’ With Disaster» θα μας τον θυμίζει για πάντα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Holger Czukay (CAN)
Δεύτερο χτύπημα της μοίρας για τους CAN μέσα στο 2017. Ο συν-ιδρυτής της μπάντας Holger Czukay πεθαίνει στο σπίτι του στην Κολωνία. Ο Czukay γεννήθηκε στο Gdansk της Πολωνίας το 1938 και ίδρυσε τους Can to 1968. Η σχέση του με την rock μουσική ήταν αρχικά επιδερμική, μέχρι που ανακάλυψε τη μουσική των Beatles, Velvet Underground και Frank Zappa. Εκτός από μπασίστας, ο Czukay ήταν υπεύθυνος και για πολλές από τις παραγωγές των Can, συμπεριλαμβανομένων των κλασικών albums «Tago Mago» και «Ege Bamyasi».

 

 

 

 

 

 

 

 

Grant Hart (Husker Du)
Ο drummer των θρυλικών punk rockers Husker Du, Grant Hart, έφυγε από αυτόν εδώ τον κόσμο στις 13 Σεπτεμβρίου. Βασικός συνθέτης της μπάντας, έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην εξέλιξη του ιδιώματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eric Eycke (Corrosion Of Conformity)
Ο frontman των Corrosion Of Conformity στις πρώτες τους ημέρες. Τον ακούμε στο «Eye To Eye», με την μπάντα να επιβεβαιώνει τον θάνατο του στις 22 Σεπτεμβρίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tom Petty (Tom Petty & The Heartbreakers)
Ένας από τους τελευταίους αληθινούς rockers και λαϊκούς ήρωες της αγαπημένης μας μουσικής. Ο Petty προδόθηκε από την καρδιά του στις 2 του περασμένου Οκτώβρη. Ήταν μόλις 66 ετών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Martin Eric Ain (Hellhammer/Celtic Frost)
Πρωτεργάτης του ακραίου metal, ο Ελβετός έπαιξε στα εμβληματικά «Apocalyptic Raids» (Hellhammer), «Morbid Tales» (Celtic Frost). Δίσκοι ογκόλιθοι για αυτό που σήμερα αποκαλούμε death/black metal. Έφυγε μόλις στα 50 του στις 21 Οκτωβρίου.

 

 

 

 

 

 

 

Fats Domino
Ο θρύλος του rock n' roll Fats Domino πέθανε από φυσικά αίτια λίγο πριν πατήσει τα 90 του χρόνια. Ο Fats Domino άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα, του με τραγούδια όπως το «Blueberry Hill» και το «Ain’t It A Shame» και πούλησε περισσότερους από 100 εκατομμύρια δίσκους, ενώ ήταν ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που μπήκαν στο Rock And Roll Hall Of Fame.

 

 

 

 

 

Scott «Daisy Berkowitz» Putesky (Marilyn Manson)
Ο πρώην κιθαρίστας των Marilyn Manson (όταν ακόμα το συγκρότημα λεγόταν Marilyn Manson & The Spooky Kids) πέθανε μετά απο πολυετή μάχη με τον καρκίνο. Τον ακούμε στο ντεμπούτο της μπάντας «Portrait Of An American Family».

 

 

 

 

 

Fred Cole (Dead Moon, Pierced Arrows)
Ο συνιδρυτής και εγκέφαλος των εμβληματικών punk rockers Dead Moon, Fred Cole , αφήνει την τελευταία του πνοή στα 54 του χρόνια, νικημένος και αυτός από τον καρκίνο. Την είδηση έδωσε στη δημοσιότητα η σύζυγός του, Toody Cole, μέσω μιας ανάρτησης στη σελίδα των Pierced Arrows.

 

 

 

 

 

 

 

 

Chuck Mosley (Faith No More)
Σε ηλικία των 57 ετών, ο πρώτος τραγουδιστής των Faith No More νικήθηκε από τις καταχρήσεις. Τον ακούμε στα δύο πρώτα albums των Faith No More «We Care A Lot» και «Introduce Yourself».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chad Hanks (American Head Charge)
Ιδρυτής και μπασίστας των Αμερικανών, ο Hanks πέθανε σε ηλικία 46 ετών στις 12 Νοεμβρίου. Το έργο του ακούγεται στα τέσσερα studio albums των American Head Charge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Michael Davies (Hawkwind)

Ο πρώην synth guru της μπάντας Michael «Dik Mik» Davies, έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο. Ο Davies ήταν προσωπικός φίλος του ηγέτη των Βρετανών space rockers, Dave Brock, και μπήκε στους Hawkwind λίγο μετά την ίδρυσή τους το 1969, Μαζί τους ηχογράφησε το ομώνυμο ντεμπούτο το 1970, το «In Search Of Space» το 1971 και το «Doremi Fasol Latido» έναν χρόνο αργότερα, για να αποχωρήσει από την μπάντα το 1973.

 

 

 

 

Malcolm Young (AC/DC)
Ο θάνατος του σπουδαίου rocker συγκλόνισε τον κόσμο της rock στις 18 του περασμένου Νοέμβρη. Το ιδρυτικό μέλος του θρυλικού συγκροτήματος «έφυγε» σε ηλικία 64 ετών. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από άνοια, ασθένεια που τον ανάγκασε να αποχωρήσει από τους AC/DC μπορεί να είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση τα τελευταία χρόνια, τα riffs του όμως θα ακούγονται για πάντα.

 

 

 

 


 

 

 

Johnny Hallyday
O μεγαλύτερος ροκ σταρ της Γαλλίας, ο Johnny Hallyday, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, τη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου, στα 74 του χρόνια, εξαιτίας επιπλοκών του καρκίνου στον πνεύμονα. Πραγματικό είδωλο στη Γαλλία, ο Halliday πούλησε περισσότερους από 100 εκατομμύρια δίσκους στην 57χρονη καριέρα του.

 

 

 

 

 

 

 

Warrel Dane (Nevermore, Sanctuary)
Την τελευταία του πνοή άφησε ο μεγάλος Warrel Dane στις 13 Δεκεμβρίου στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας από ανακοπή καρδιάς. Η καταπονημένη του υγεία τον πρόδωσε και το heavy metal έχασε έναν από τους σημαντικότερους τραγουδιστές των 90s/00s.

 

Comments