Νίκος Μαίης (LLOTH) στο Rock Overdose: “Υπάρχουν πολλά ακόμη να κάνω για την Μαρία-Tristessa και τις ASTARTE”.

To Rock Overdose εν όψει του επερχόμενου Astarte Fest Vol. 2 που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαϊου στο Temple, ανέλαβε να μάθει από τον ιθύνοντα της κεντρικής ιδέας, Νίκο Μαίη, τις τελευταίες λεπτομέρειες από το στρατόπεδο του συγκροτήματος του, των Lloth, το από ποιες συνθήκες ηχογραφήθηκε το ''ΑΘΑΝΑΤΗ'', την συμμετοχή καταξιωμένων μουσικών της Ελληνικής σκηνής, ενώ δεν παραλείψαμε να εστιάσουμε στην παρουσία και την προσφορά της Μαρίας ''Tristessa'' Κολοκούρη και τον αντίκτυπο που έχει μέχρι σήμερα σαν προσωπικότητα.

 

Ο Δημήτρης Αλόρας ανέλαβε υπό συγκινησιακή φόρτιση το βάρος της ''ανάκρισης'', κι όπως άφησε να εννοηθεί ο Νίκος, αυτό είναι μόνο η αρχή από μία σειρά ενεργειών που θα αφορούν τη Μαρία μελλοντικά!

 

 

 

Rock Overdose: Kατ'αρχάς να σου πω ότι έχω ακούσει ελάχιστους δίσκους τόσο σωστά συγκεντρωμένους και σωστά δομημένους όπως το ''ΑΘΑΝΑΤΗ''. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά και ας μάθουμε πόσο καιρό πήρε η όλη -επίπονη και ψυχοβγαλτική- δημιουργία του!

 

Νίκος Μαίης: Υπήρξαν αρκετές δυσκολίες και αναποδιές μέχρι να ολοκληρωθεί ο συγκεκριμένος δίσκος. Από την μία ο ψυχολογικός παράγοντας και από την άλλη η ανάγκη του να εκφραστώ μέσα από τον συγκεκριμένο δίσκο καθυστέρησε την όλη διαδικασία ώστε να είναι όλα όπως τα ήθελα.

 

 

Rock Overdose: Γνωρίζω από όσους άκουσαν το άλμπουμ ότι εξήραν την τρομερή του παραγωγή, δυνατή και μοντέρνα όσο πρέπει για να ανταποκρίνεται στο σήμερα, αλλά και με αέρα από τα '90s και παλιές χρυσές εποχές. Περίγραψε μας πως είναι το Tico-Tico σαν στούντιο και τι ανέσεις μπορεί να προσφέρει για ένα συγκρότημα γενικότερα.

 

Νίκος Μαίης: Ήταν μια επιθυμία μου να γίνει η μίξη και το master εκεί όπου μεγάλες μπάντες σαν τους Sentenced, Ιmpaled Nazarene, Sonata Arctica, Nightfall, έχουν κάνει παραγωγή .Είχαμε την εμπειρία βεβαία με 2 άλμπουμ Astarte που είχαμε δουλέψει στα Tico Tico με τον Ahti οπότε η όλη διαδικασία μου ήταν γνώριμη. Υπάρχει μια διαφορετική νοοτροπία στην μίξη, στην όλη διαδικασία που σαν τελικό αποτέλεσμα έχει μια τελείως διαφορετική αύρα που διακατέχει το δίσκο.

 

 

Rock Overdose: Υπάρχουν διάχυτα πολλά συναισθήματα που εκφράζονται μέσα στο δίσκο, ο οποίος όσο πλησιάζει προς το τέλος, κλιμακώνει σε έκφραση, παρ' ότι τα πρώτα κομμάτια είναι ας πούμε λίγο πιο ''ΠΑΡ'ΤΑ'', το σύνολο στο τέλος εξυπηρετείται σαν ενιαίο. Έγινε με συγκεκριμένο σκοπό ή προέκυψε κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων;

 

Νίκος Μαίης: Υπάρχει αυτό ακριβώς που ανέφερες, μία κλιμάκωση συναισθημάτων στην σειρά των κομματιών, η τριάδα 'Εmptiness', 'Tristessa', 'I (Dead Inside)' είναι χαρακτηριστική θα έλεγα. Τα συναισθήματα εκφράζονται χωρίς κανένα περιορισμό, είτε θλίψη, είτε οργή. Δεν περιοριστήκαμε σε ένα μουσικό είδος για να τα εκφράσουμε. Η μουσική είναι το απόλυτο μέσο έκφρασης για μένα και δεν ήθελα να περιορίσω τίποτα στο συγκεκριμένο δίσκο.

 

 

Rock Overdose: Η συμμετοχή καταξιωμένων μουσικών της Ελληνικής σκηνής ήρθε να κάνει το άλμπουμ ακόμα πιο ξεχωριστό. Ποια ήταν η δική τους γνώμη για το αποτέλεσμα όταν τους δόθηκαν τα κομμάτια που συμμετείχαν και πόσο κίνητρο πήρες από την αναγνώριση τους στο πρόσωπο της μπάντας;

 

Νίκος Μαίης: Ο Ευθύμης Καραδήμας (The Slayerking /Nightfall) συμμετέχει στο 'In Τhe Name Of Love', ένα βαρύ ατμοσφαιρικό τραγούδι που έχει γράψει η Μαρία σε μουσική, και στίχους εγώ. Ο Σάκης (Rottting Christ) συμμετέχει στο 'Emptiness', ένα μονολιθικό ύμνο όπως μου αρέσει να λέω, κάτι θεωρώ διαφορετικό από ότι τραγουδάει, και φυσικά η Ανδρονίκη Σκουλά (Chaostar) που ερμηνεύει το 'Tristessa', ένα κομμάτι που έχω γράψει για την Μαρία και πραγματικά είναι γεμάτο από συναισθήματα.

 

Ο καθένας έδωσε το 100% σε αυτήν την συνεργασία και πραγματικά  όλοι ήταν εξαιρετικοί. Ήταν όλοι ικανοποιημένοι απόλυτα και με το ύφος αλλά και με την ποιότητα της παραγωγής. Θα μείνω στη φράση του Ευθύμη για το 'In Τhe Νame Οf Love' ότι το κομμάτι ακούγεται σαν πληγωμένο θηρίο που βρυχάται.

 

 

Rock Overdose: Ο δίσκος ήταν λογικό να είναι επικεντρωμένος γύρω από την Μαρία Κολοκούρη, μάλιστα κυκλοφόρησε ανήμερα της επετείου που μας άφησε. Πόσο λυτρωτικό μπορεί να υπήρξε το γεγονός ότι κατάφερε να δει το φως του ήλιου ο δίσκος μετά από όσα περάσατε; Θεωρείς ότι με την ολοκλήρωση του, έφυγε ένα μεγάλο μέρος πάνω από τους ώμους σας;

 

Νίκος Μαίης: Ήταν μία τιτάνια προσπάθεια να σταθώ και να ανταπεξέλθω σε πράγματα που με κάνουν να νιώθω, πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή μου που ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Υπάρχουν πολλά ακόμα να κάνω για την Μαρία που θα φανούν στα επόμενα χρόνια, ώστε να ολοκληρωθεί ένας ενεργός κύκλος που έχει να κάνει με τις Astarte.

 

 

Rock Overdose: Ας περάσουμε στο συναυλιακό μέτωπο, κατ'αρχάς έχουμε την επικείμενη εμφάνιση της μπάντας στο 2ο Astarte Fest, πρώτον πως επιλέχθηκε το Temple για χώρος συγκέντρωσης και πόσο εύκολο ήταν να ετοιμάσετε τη σύνθεση του φεστιβάλ; Τολμώ να πω ότι η ανταπόκριση ήταν ταχύτατη και μαζική από τα συγκροτήματα.

 

Νίκος Μαίης: Το Τemple είναι ένας νέος αξιόλογος χώρος με πολύ καλή ηχητική κάλυψη σε ένα πολύ προσβάσιμο σημείο της Αθήνας. Όλα τα παιδιά έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια μας για το Astarte Fest και ιδιαίτερα ο Δημήτρης ο Κώτσης που έχει κάνει πολύ δουλειά σε όλους τους τομείς. Κλείσαμε σχετικά νωρίς τις μπάντες αν και προέκυψαν κάποιες αλλαγές στο τέλος, κάτι που δεν μας άφησε περιθώριο για την άμεση προσθήκη άλλης μιας μπάντας.

 

Το θέμα είναι οτι οι πραγματικά ενεργές μπάντες είναι πολύ λιγότερες από ότι φαίνεται και το ότι υπάρχουν μέλη που παίζουν σε πολλές μπάντες, δεν βοηθάει ιδιαίτερα την κατάσταση στην Ελληνική σκηνή .Το «λίγο απ' όλα» δεν βοηθά την όποια εκάστοτε μπάντα αν τα μέλη της δεν είναι προσηλωμένα στον ίδιο σκοπό.

 

 

Rock Overdose: Θα ήταν ενδιαφέρον από τη μεριά σου να διαφωτίσεις το κοινό στο πως ξεκίνησε η Μαρία να ασχολείται με τον μεταλλικό ήχο. Ποιες ήταν οι επιρροές της και πως κατάφερε να τις φιλτράρει μέχρι την δημιουργία της πρώτης μορφής των Lloth πριν μετονομαστούν σε Astarte;

 

Νίκος Μαίης: H Μαρία -Tristessa απο νεαρή ηλικία είχε αγάπη με την μουσική και ασχολήθηκε με μια punk μπάντα! Στην αρχή όπως με τους Νεπενθές που έπαιζαν Ελληνικό ροκ. Αργότερα μπήκε στους Vorphalack όπου εκτός από τη σχεδίαση του λόγκο της μπάντας, είχε γράψει και κάποια κομμάτια με το ψευδώνυμο τότε Lady Lilith.

 

H Tristessa είχε κλασσικές επιρροές στα ακούσματα της μέχρι που βγήκε το παρακλάδι του black metal και επικεντρώθηκε σε αυτό πιο πολύ. Νομίζω οι μελωδίες που υπάρχουν σε μεταγενέστερα άλμπουμ των Astarte φανερώνουν τις επιρροές από το κλασσικό μεταλ. Βεβαία η επιρροή της Νορβηγικής σκηνής στο πρώτο Lloth ΕΡ, το ''Dancing In The Dark Lakes Of Evil'' αλλά και στο ''Doomed Dark Years'' είναι εμφανείς.

 

 

Rock Overdose: Πως είχε αντιμετωπίσει ο ξένος τύπος το γεγονός ότι οι Astarte ήταν ένα γυναικείο black metal συγκρότημα και τι αντίκτυπο είχε συνολικά σε πολλές κοπέλες εκεί έξω ώστε να αρχίσουν να ασχολούνται με το είδος;

 

Νίκος Μαίης: Με αρκετό ενδιαφέρον θα έλεγα, στην αρχή επιφυλακτικοί γιατί ίσως νόμιζαν οτι δεν θα κρατούσε η μπάντα, αλλά βγάζοντας σταθερά αξιόλογες δουλειές, η μπάντα κατάφερε να αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Μαρία -Τristessa υπήρξε πρωτοπόρος για να σπάσουν κάποια ταμπού στον ακραίο χώρο και έγινε πρότυπο για πολλές κοπέλες και γυναίκες που θέλησαν να ασχοληθούν με τον ακραίο ήχο.

 

 

Rock Overdose: Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η Μαρία με την στάση της και σαν μουσικός και εκτός σανιδιού αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ακόμα και σήμερα πρότυπο για πολύ κόσμο εκεί έξω. Ζώντας στο πλάι της, πως εισέπραττες την επιρροή της και πού εστίαζε κυρίως ο κόσμος και ο τύπος όσον αφορά στο έργο της όλα αυτά τα χρόνια;

 

Νίκος Μαίης: Η Μαρία-Tristessa είχε πάντα μια πορεία προς τα πάνω με επιμονή, υπομονή και χωρίς πολλά λογία έκανε οτι αγαπούσε. Η μουσική ήταν η ζωή της άλλα εξίσου ήταν προτεραιότητα της η οικογένεια μας και το παιδί μας. Ήταν ένας άνθρωπος πρόσχαρος και ανοιχτός. Με την μουσική της και με την ποιότητα που είχε σαν άνθρωπος κέρδισε τον σεβασμό μέσα αλλά και έξω από την μουσική.

 

 

Rock Overdose: Για το τέλος κι αφού τονίσουμε ότι τα έσοδα του φεστιβάλ θα πάνε στο παιδικό χωριό SOS, έχεις το ελεύθερο να προσθέσεις ότι κρίνεις απαραίτητο, είτε για το δίσκο, είτε για το φεστιβάλ, είτε για τη Μαρία φυσικά. Ως έξτρα, θα θέλαμε να μάθουμε τι σκοπεύετε να κάνετε για την προώθηση του δίσκου και τα σχέδια σας προσεχώς γενικότερα. Αιωνία η μνήμη της. ΑΘΑΝΑΤΗ !

 

Νίκος Μαίης: Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους στηρίζουν το φεστιβάλ και τις μπάντες που συμμετέχουν ενώνοντας τις δυνάμεις μας για ένα κάλο σκοπό. Στο πρόγραμμα των Lloth είναι να πραγματοποιηθούν κάποια live αλλά και η προηχογράφηση του νέου δίσκου.

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Δημήτρης Αλόρας

 

Comments