Πάνος Μαλαχιάς στο Rock Overdose:‘Το “Ποια ζωή δεν έχει λάθη’’ είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός μου δίσκος’.

Το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς είχαν μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον κιθαρίστα-συνθέτη Πάνο Μαλαχιά.

 

 

 

Rock Overdose: Καλησπέρα Πάνο, καλοτάξιδο το νέο cd, μετά το ‘’Ο βασιλιάς της αυταπάτης’’ βγήκε και το καινούργιο, πόσο καιρό είχες να βγάλεις δίσκο και γιατί;

 

Πάνος Μαλαχιάς: Καλώς σας βρήκα, ευχαριστώ. Είχα να βγάλω 6 χρόνια cd γιατί υπήρχαν πολλά και διάφορα κομμάτια τα οποία όπως συμβαίνει συνήθως πρέπει να ταυτιστώ μαζί τους και αυτό μόνο ο χρόνος μπορεί να μου το δείξει, αν θα ταυτιστώ ή όχι και πόσο. Σε άλλα υπήρξαν αλλαγές στους στίχους, άλλα γράφτηκαν πρόσφατα και γενικότερα όλη αυτή η διαδικασία θέλει το χρόνο της.

 

 

Rock Overdose: Πως λέγεται και τι περιέχουν τα τραγούδια του νέου δίσκου;

 

Πάνος Μαλαχιάς: Το νέο cd λέγεται ‘’Ποια ζωή δεν έχει λάθη’’ και τα τραγούδια μιλούν για εσωτερικά θέματα, συλλογικά, για την μετανάστευση κλπ.

 

 

Rock Overdose: Τι θέλεις να πεις με τον τίτλο αυτό;

 

Πάνος Μαλαχιάς: Ο τίτλος περιγράφει τη σημασία των λαθών, ότι δεν είναι άσχημο να ζεις με αυτά, μαθαίνεις από αυτά και ότι όσες ζωές και να ζήσεις ίσως να μην είχες πρόβλημα να κάνεις πάλι λάθη. Η διαδρομή έχει περισσότερη σημασία από την κατάκτηση του στόχου, η κατάκτηση των στόχων δεν θα είχε νόημα αν δεν υπήρχε η διαδρομή προς αυτό.

 

https://youtu.be/3JJyvS5e6S8

 

Rock Overdose: Που θα το βρούμε το cd;

 

Πάνος Μαλαχιάς: Στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Rising Star – rsp.gr

 

 

Rock Overdose: Είδαμε ότι εκτός από κλασικά ροκ κομμάτια με τα riff τους υπάρχει και μια blues/rock n’ roll απόχρωση, πως προέκυψε αυτό;

 

Πάνος Μαλαχιάς: Είναι αλήθεια ότι είναι μέχρι τώρα ο πιο αντιπροσωπευτικός δίσκος μου και με ενδιαφέρει παράλληλα το blues και to minor blues με ελληνικό στίχο.

 

 

Rock Overdose: Αρκετά τραγούδια χαρακτηρίζονται από την κιθαριστική μελωδία ή riff, πως γράφεις μουσική και στίχο;

 

Πάνος Μαλαχιάς: Άλλες φορές ξεκινώ από την μουσική και άλλες φορές από τον στίχο, μπορεί π.χ. να έχω στίχους αμελοποίητους ή μια κιθαριστική μελωδία μόνο και να δουλέψω τα υπόλοιπα.

 

 

Rock Overdose: Που εμφανίζεσαι τώρα;

 

Πάνος Μαλαχιάς: Είχαμε μια όμορφη βραδιά στον ‘’Ρυθμό Stage’’ στην παρουσίαση του cd και στις 13 Μαίου θα είμαι στο ‘’Μουσικό Κουτί’’ στο Γκάζι με τον Στέλιο Παύλου, με πιάνο και κιθάρα unplugged.

 

 

Rock Overdose: Ποιες είναι οι επιρροές σου;

 

Πάνος Μαλαχιάς: Ξένες και Ελληνικές. Rory Gallagher, Gary Moore, Steve Vai, Ritchie Blackmore, Al Di Meola, SRV,  Morricone, Κατσιμιχαίοι, Τρύπες, Χατζιδάκις κ.α.

 

 

Rock Overdose: Είσαι πολύπλευρος συνθέτης γενικά, γράφεις ελληνικά ροκ τραγούδια, ροκ μπαλάντες, μπαλάντες με διαφορετικές ενορχηστρώσεις, με έγχορδα, λαϊκότροπα κομμάτια αλλά και αγγλόφωνα ροκ τραγούδια με τους Rockin’ Dead. Πως συμβαίνει αυτό;

 

Πάνος Μαλαχιάς: Βασικά είμαι ροκ, με αυτό μεγάλωσα, και με ξένο και με ελληνικό. Όταν ήμουν αρκετά μικρός θυμάμαι ότι την ίδια εποχή είχαν βγει το ‘Born in the USA’ του Bruce Springsteen και η ‘Διαίρεση’ του Β. Παπακωνσταντίνου τα οποία είχα σε κασέτες και τα άκουγα καθημερινά. Μετά άκουγα συνέχεια Purple, Maiden Nirvana και Τρύπες. Δεν θα ξεχάσω τη συναυλία του Bob Dylan στον Λυκαβηττό το ’93 με opening act τους Κατσιμιχαίους και την συναυλίων των Τρυπών (με Ξύλινα Σπαθιά open act) στον Λυκαβηττό το ’94.  Αλλά γενικά άκουγα και ακούω παλιά και σημερινά έντεχνα.

 

Έπαιξαν και αυτά τον ρόλο τους στις επιρροές μου. Να σου πω και κάτι ενδιαφέρον, τα πρώτα 1-2 τραγούδια που έγραψα όταν ήμουν 12 ετών ήταν αγγλόφωνα(!)

 

 

Rock Overdose: Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στη μουσική βιομηχανία σήμερα από το παρελθόν;

 

Πάνος Μαλαχιάς: Πάρα πολύ, παλιά υπήρχαν σημαντικές πωλήσεις δίσκων και cd, τώρα υπάρχουν τα you tube, Spotify κ.α. Παλιά μαθαίναμε καλλιτέχνες αγοράζαμε το δίσκο τους και τον ακούγαμε, τον ακούγαμε δεύτερη και τρίτη φορά κ.ο.κ. Υπήρχε μια διαδικασία, έβαζες τα ακουστικά και διάβαζες τους στίχους. Τώρα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες, δεν έχεις τον χρόνο να μελετήσεις πρισσότερο κάποιον καλλιτέχνη ή μπάντα αλλά έχεις την δυνατότητα μέσω Internet να μάθεις πολύ περισσότερους καλλιτέχνες.

 

https://youtu.be/7BY0HQNwswc

 

Rock Overdose: Η μουσική που ακούμε σήμερα πιστεύεις ότι θα είναι δημοφιλής και στο μέλλον;

 

Πάνος Μαλαχιάς: Κάποια τραγούδια που γράφτηκαν τα τελευταία 2-3-4-5 χρόνια ίσως, αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Αλλά θεωρώ όχι τόσο πιθανόν όσο αυτά που ακούμε ήδη σήμερα και γράφτηκαν πριν 20-30-40 ή και 60-70 χρόνια πριν. Είτε είναι metal είτε είναι ρεμπέτικο. Πιστεύω δηλαδή ότι θα ακούγεται η μουσική την οποία ο κόσμος τραγουδά και έχει ταυτιστεί μαζί της. Νομίζω ότι δεν δίνεται ιδιαίτερα χώρος στην πρωτογενή μουσική έμπνευση πλέον στην σημερινή εποχή και η ποιότητα έχει υποβαθμιστεί λίγο.

 

 

Rock Overdose: Εκτός από τραγουδοποιό και κιθαρίστα σε γνωρίζουμε και ως καθηγητή κιθάρας. Πως βλέπεις τα νέα παιδιά που μαθαίνουν κιθάρα σήμερα;

 

Πάνος Μαλαχιάς: Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά τα οποία είνα εκπληκτικοί κιθαρίστες και νομίζω ότι η Ελληνική σκηνή δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους ξένους. Δεν πάσχουμε από ταλέντο και δουλειά, πάσχουμε από οργάνωση, διάρκεια και συνέπεια. Και εκτός από την τεχνική κατάρτιση είναι μουσικοί κυρίως που μπορούν να παίξουν διάφορα είδη και δεν περιορίζονται.

 

Οι Έλληνες μουσικοί εξάλλου είναι πολύπλευροι λόγω των μουσικών ειδών δημοτικών, παραδοσιακών κ.α. που έχουμε τα οποία είναι ιδιαίτερα με σύνθετους ρυθμούς, μικτούς χρόνους, κλίμακες και άλλα χαρακτηριστικά.

 

 

Rock Overdose: Ως συνεργάτης (Tutor) του Αγγλικού συστήματος εξετάσεων, πόσο σημαντικό είναι το Registry of Guitar Tutors;

 

Πάνος Μαλαχιάς: To Registry of Guitar Tutors είναι ένα σημαντικό σύστημα εξετάσεων του University of West London το οποίο δίνει την δυνατότητα σε πολλούς να πάρουν ένα πιστοποιημένο πτυχίο (grade 8) στην ηλεκτρική κιθάρα αναγνωρισμένο από το αγγλικό κράτος χωρίς να πηγαίνουν στην Αγγλία, αλλά με σχετική προετοιμασία και καθοδήγηση από Tutor στην Ελλάδα. Επίσης καλύπτει το κενό που υπάρχει στην αναγνώριση των οργάνων αφού στην Ελλάδα τα μοντέρνα όργανα δεν αναγνωρίζονται από το κράτος.

 

 

Rock Overdose: Ασχολείσαι και με την έκδοση βιβλίων, τι σε έκανε να κυκλοφορήσεις 3 βιβλία για κιθάρα;

 

Πάνος Μαλαχιάς: Τα βιβλία αυτά κυκλοφόρησαν επειδή ήθελα να εμβαθύνω με όσο πιο απλό τρόπο γινόταν στα θέματα τα οποία αναφέρονται και να βοηθήσουν τους μαθητές μου και τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους αναγνώστες με πιο σφαιρική και πιο δομημένη μορφή. Και συνήθως είναι θέματα τα οποία απασχολούν περισσότερο τους μαθητές, πως θα παίξεις blues ή γιατί ακούγετε έτσι το τάδε Mode κλπ.

 

 

Rock Overdose: Είδαμε και το νέο video clip με τους Rockin’ Dead που κάνατε και μας άρεσε πολύ, τι ετοιμάζετε τώρα;

 

Πάνος Μαλαχιάς: Με τους Rockin’ Dead θα εμφανιστούμε 2 Ιουνίου στο Temple στο Γκάζι, σύντομα θα υπάρξουν αναλυτικές πληροφορίες για την βραδιά αυτή.

 

 

Rock Overdose” Πάνο, σε ευχαριστούμε για τη συνέντευξη!

 

Πάνος Μαλαχιάς: Σας ευχαριστώ κι εγώ!

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Ζήσης Πετκανάς

 

Πληροφορίες για το νέο cd https://rockoverdose.gr/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%83-%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AC-%CE%B6%CF%89%CE%AE-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%BB%CE%AC%CE%B8%CE%B7/

 

Για παραγγελία του νέου cd

https://www.rsp.gr/product/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%83-%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CE%B6%CF%89%CE%B7-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%BB%CE%B1%CE%B8%CE%B7/

 

Πληροφορίες για μαθήματα κιθάρας

https://rockoverdose.gr/panos-malahias-guitar-lessons/

 

 

Τα βιβλία

https://rockoverdose.gr/%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF-%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%8E%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CF%82/

 

https://rockoverdose.gr/%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF-blues-%CE%BA%CE%B9%CE%B8%CE%AC%CF%81%CE%B1-info-video/

 

https://rockoverdose.gr/panos-malahias-book/

 

 

panosmalahias.com

 

Comments