Τάκης Κωνσταντινίδης (CRUSH) στο Rock Overdose:’ Το νέο μας album“Edition Of Darkness” θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2018.

Μια από τις παλαιότερες και ιστορικότερες ελληνικές Heavy Metal μπάντες είναι οι Crush.

 

Με ένα και μόνο δίσκο πίσω στις αρχές της δεκαετίας του ’90, κατάφεραν να αφήσουν ανεξίτηλο το σημάδι τους στο ελληνικό metal οικοδόμημα. Ο δίσκος αυτός δεν ήταν άλλος από το “Kingdom Of The Kings” . Ένας δίσκος κόσμημα, ένας δίσκος σημείο αναφοράς της πρώιμης ελληνικής Heavy Metal σκηνής, φτιαγμένος από μια παρέα ονειροπόλων νεαρών, με όνειρα και φιλοδοξίες να βάλουν και αυτοί το λιθαράκι τους στο βιβλίο της ελληνικής Metal ιστορίας.

 

Το Rock Overdose και ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχαν τη χαρά και τη τιμή να έχουν μια εκ βαθέων  συνομιλία με τον τραγουδιστή των Crush Παναγιώτη (Τάκη) Κωνσταντινίδη, ο οποίος είπε πολλά και ενδιαφέροντα για την ιστορία της μπάντας, για τα όποια λάθη του παρελθόντος, για τον καινούργιο δίσκο του συγκροτήματος “Edition Of Darkness” ο οποίος θα κυκλοφορήσει προς το τέλος του 2018, αλλά και για την επικείμενη εμφάνισή της μπάντας στο ετήσιο φεστιβάλ Horns Up στα Τρίκαλα, το οποίο διεξάγεται από 11 έως 13 Μαΐου.

 

 

 

Rock Overdose: Γειά σου Τάκη και καλωσήρθες στο Rock Overdose.

 

Παναγιώτης Κωνσταντινίδης: Γεια χαρά και ευχαριστώ για τη φιλοξενία !

 

 

Rock Overdose: Πες μου λίγα λόγια για εσένα. Που γεννήθηκες και ποιος ήταν ο λόγος που σε έκανε να ασχοληθείς με τη μουσική;

 

Παναγιώτης Κωνσταντινίδης:  Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1962. Ο λόγος που ασχολήθηκα με τη μουσική; Χμμ… μάλλον η καρδιά, το συναίσθημα, ότι καταπιάστηκα με κάτι σπουδαίο όπως η Rock μουσική, και στη συνέχεια με κάτι μεγαλειώδες σαν το Heavy Metal.

 

 

Rock Overdose: Από τους Under Power του 1978 στους Crush του 1983. Μπορείς να μας πεις κάποια πράγματα για αυτή τη περίοδο αλλά και για το πώς αποφάσισες να δημιουργήσεις τους Crush;

 

Παναγιώτης Κωνσταντινίδης: Μου ξυπνάς αναμνήσεις φοβερές !

 

Ναι ξεκινήσαμε το 1978 αυτό το ταξίδι παίζοντας διασκευές και κάποια δικά μας τραγούδια αλλά ελληνόφωνα, και κάποια αγγλικά. Στα μέσα του 1983 όπως ξέρεις η Metal μουσική γνώριζε μια παγκόσμια ‘άνοιξη’ ενώ στη χώρα μας ήταν σε εμβρυακή κατάσταση!

 

Έτσι και εμείς αποφασίσαμε τον Δεκέμβριο του ’83 να ασχοληθούμε πλέον αποκλειστικά με το είδος, και έτσι προέκυψαν οι Crush.

 

 

Rock Overdose: Μπορείς να μας αναφέρεις τα τότε ιδρυτικά μέλη της μπάντας;

 

Παναγιώτης Κωνσταντινίδης: Τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Κώστας Βογιατζόγλου (τύμπανα), Παντελής Ροδόστογλου (κιθάρα), και εγώ ο Τάκης Κωσταντινίδης στα φωνητικά.

 

 

Rock Overdose: Ποιες θα έλεγες ότι ήταν οι μουσικές σας επιρροές σαν συγκρότημα, και κατά πόσο αυτές οι επιρροές σας επηρέασαν στη σύνθεση των τραγουδιών σας;

 

Παναγιώτης Κωνσταντινίδης: Οι μπάντες από τα τέλη του 1970 έως και τις αρχές του 1990 (στη πορεία βέβαια αυτές του ’90 αφού εμείς δημιουργηθήκαμε στις αρχές των ‘80ς όπως προείπαμε) σαφώς μας επηρέασαν ως μπάντα, όπως ασφαλώς και τις συνθέσεις μας.

 

 

Rock Overdose: Δυο demos και μια επίσημη ηχογράφηση του τραγουδιού ‘Kingdom Of The Kings’ για τη συμμετοχή σας στη τότε μουσική συλλογή “Greece Attacks”. Τι θυμάσαι από εκείνες τις μέρες;

 

Παναγιώτης Κωνσταντινίδης: Ναι 2 demos με καλύτερο αυτό του 1989, το οποίο ηχογραφήθηκε στα Blue Moon Studios στα Βριλήσσια, με τεχνικό ήχου τον γνωστό κιθαρίστα Παναγιώτη Λάλλη.

 

Η συμμετοχή μας  στη συλλογή Greece Attacks ηχογραφήθηκε σε ένα 16κάναλο studio που δεν θυμάμαι πλέον, και κυκλοφόρησε από την FM Records.

 

Ήταν η πρώτη μας «μικρή επαφή» με επαγγελματικό studio, και ως ανάμνηση θα μας συντροφεύει πάντα !

 

 

Rock Overdose: Τελικά ο πρώτος και μέχρι στιγμής μοναδικός δίσκος σας με τίτλο “Kingdom Of The Kings” κυκλοφόρησε το 1993. Θυμάμαι (αφού ηλικιακά είμαστε σχετικά κοντά) πως ο δίσκος γνώρισε μεγάλη αποδοχή από την τότε Ελληνική underground metal κοινότητα. Δώσε μας εάν θέλεις κάποιες περισσότερες πληροφορίες για τις τότε ηχογραφήσεις αλλά και για το εξώφυλλο του δίσκου.

 

Παναγιώτης Κωνσταντινίδης: Πράγματι το μοναδικό μας album έως τώρα κυκλοφόρησε ως ανεξάρτητη παραγωγή στις αρχές του 1993.

 

Πολύ μεγάλο ρόλο στη παραγωγή έπαιξε η βοήθεια του φίλου και τότε ιδιοκτήτη του club «Ηχόχρωμα» Δημήτρη Κυρίτση στο Αιγάλεω, και στον οποίο αισθανόμαστε πάντα ευγνώμονες !!!

 

Οι ηχογραφήσεις έγιναν στα City Studios του Κώστα Τουρνά και τον ήχο επιμελήθηκε ο πάντα φίλος μας Δημήτρης Μαλέγκας στην Άνω Κυψέλη , καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού του ’92.

 

Ναι η αποδοχή του “Kingdom Of The Kings” από τη κοινότητα των φίλων της ελληνικής Metal σκηνής ήταν μεγάλη και τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό !!!

 

Το εξώφυλλο του δίσκου είχε επιμεληθεί ο καλός φίλος της μπάντας μας Δημήτρης Βλουτής.

 

 

Rock Overdose: Η συνέχεια των Crush δεν ήταν όμως ανάλογη του ελπιδοφόρου ξεκινήματός σας. Πολλά χρόνια ΄στη ναφθαλίνη’ χωρίς επόμενο δίσκο. Μπορείς να μας δώσεις μια εξήγηση για αυτό;

 

Παναγιώτης Κωνσταντινίδης: Έχεις δίκιο για το ότι δεν κάναμε γρήγορα ένα δεύτερο album και ‘μπήκαμε στη ναφθαλίνη’ όπως σωστά επισημαίνεις. Ευτυχώς όμως δεν αφήσαμε να μας ‘φάει ο σκόρος’. Ο λόγος για όλα αυτά είναι ο, τι δεν θέλαμε ουσιαστικά manager και δήθεν εταιρίες στο κεφάλι μας.

 

Η επιλογή μας βέβαια είχε το τίμημά της !

 

Γι’ αυτό και λέω ότι είμαστε μια «ερασιτεχνική» μπάντα.

 

 

Rock Overdose: Τελικά τα τελευταία δυο χρόνια έγιναν κάποιες αλλαγές στη σύνθεση της μπάντας. Μπορείς να μας μιλήσεις για αυτές αλλά και να μας παρουσιάσεις τα τωρινά μέλη των Crush;

 

Παναγιώτης Κωνσταντινίδης: Δυστυχώς στα μέσα του 2016 και ενώ είχε βρεθεί λύση για τη παραγωγή του δεύτερου μας L.P, ο κιθαρίστας μας Παντελής Ροδόστογλου αποφάσισε για τους δικούς του σεβαστούς λόγους να αποχωρήσει.

 

Στα τέλη του 2016 ο Λευτέρης Κοντός ανέλαβε τη κιθάρα ενώ η μπάντα είχε ήδη δυο νέα μέλη, τον Άκη Ζερβό στο μπάσο (στη θέση του αποχωρήσαντα Τάσσου Βρετάκη) και τον Βασίλη Δρακονταείδη στα πλήκτρα.

 

 

Rock Overdose: Επιτέλους μετά από τόσα χρόνια αναμονής οι Crush ανακοίνωσαν τη κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου τους με τίτλο “Edition Of Darkness”. Μπορείς να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες για αυτόν δίσκο; Που έγιναν οι ηχογραφήσεις, πόσα τραγούδια θα έχει, σε ποια φάση βρίσκεστε; Έχετε τελειώσει με όλα αυτά ή έχετε δρόμο μπροστά μας ακόμη;

 

Παναγιώτης Κωνσταντινίδης: Ναι το νέο μας album θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2018, όταν η μπάντα θα συμπληρώνει 35 χρόνια ζωής !!!

 

Είναι στο στάδιο της παραγωγής στο Groove House Studio στη Κυψέλη χάρη στην ευγενική τους χορηγία, και με παραγωγό ήχου την Άννα Μανωλαράκη παλιά φίλη της μπάντας.

 

 

Rock Overdose: Ποιος επιμελήθηκε του ομολογουμένως όμορφου εξωφύλλου σας αυτή τη φορά, και μήπως υπάρχει κάποιος ‘συμβολισμός’ σε αυτό;

 

Παναγιώτης Κωνσταντινίδης: Το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο καλός μας φίλος και κιθαρίστας των Ragenheart Άγγελος (Angel Priest). Για ‘συμβολισμούς’ στη παρούσα φάση δεν θέλω να πω τίποτα ! Όταν η δουλειά μας κυκλοφορήσει, τότε ευχαρίστως.

 

 

Rock Overdose: Ηχητικά ο νέος σας δίσκος που θα κυμαίνεται; Κρατήσατε την 80ς ταυτότητά σας;

 

Παναγιώτης Κωνσταντινίδης: Ηχητικά κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε τη ταυτότητά μας αλλά θέλουμε και να την εμπλουτίσουμε με καινούργια στοιχεία, πάντα «σκοτεινού χαρακτήρα»… κατά τους «ειδικούς του χώρου».

 

 

Rock Overdose: Τελικά με όλα αυτά τα χρόνια που έχουν περάσει από τη πλάτη σου, πιστεύεις πως οι Crush είναι μια υποτιμημένη-αδικημένη μπάντα ή έχετε κάνει και εσείς τα λάθη σας;

 

Παναγιώτης Κωνσταντινίδης: Χμμ… πάντα δύσκολη ερώτηση ! Ίσως κάποιες φορές να νοιώσαμε υποτιμημένοι. Όχι όμως άδικα. Έγιναν λάθος επιλογές από εμάς και οι συνέπειες είναι απολύτως αποδεκτές και σεβαστές.

 

 

Rock Overdose: Εσύ σαν ένας από τους πρωτεργάτες θα έλεγα της Ελληνικής Heavy Metal σκηνής, πως τα βλέπεις τα πράγματα στις μέρες μας; Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από τότε που ξεκινούσατε στα 80ς, ή ακόμη τα πράγματα είναι δύσκολα για τις Ελληνικές μπάντες;

 

Παναγιώτης Κωνσταντινίδης: Όπως μου αρέσει να λέω ‘δεν είμαι’… ‘είμαστε πρωτεργάτες του ελληνικού Heavy Metal’.

 

Υπήρξαν σαφώς και άλλοι πριν από εμάς.

 

Σήμερα βεβαίως και είναι καλύτερη η κατάσταση στην ελληνική σκηνή με τρομερούς μουσικούς με διεθνή αναγνώριση πλέον.

 

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους !!!

 

 

Rock Overdose: Από θέμα ζωντανών εμφανίσεων, τελευταία οι Crush παρουσιάζονται κάτι παραπάνω από ενεργοί. Σας είδαμε στις 5 Μαΐου στο Black Box Methodia ως headliners της εκδήλωσης, αλλά θα έχουμε τη χαρά να σας δούμε και στο Horns Up Festival που πραγματοποιείται στα Τρίκαλα στις 11 έως 13 Μαΐου. Τι μπορούμε να περιμένουμε από εσάς σε αυτή σας την εμφάνιση; Θα ακούσουμε κάποια τραγούδια από τη νέα σας δουλειά;

 

Παναγιώτης Κωνσταντινίδης: Πράγματι, συνέβη αυτόν τον Μάιο να έχουμε αυτές τις δύο ευγενείς προσκλήσεις  για να παίξουμε ως headliners, και τις αποδεχτήκαμε με χαρά και τιμή ! Ναι και στις δυο θα παίξουμε ένα μέρος από το καινούργιο υλικό μας.

 

 

Rock Overdose: Τάκη στείλε εάν θέλεις ένα μήνυμα στους οπαδούς σας, αλλά και γενικά στους Έλληνες metal οπαδούς. Ο λόγος σου έχει ιδιαίτερη σημασία.

 

Παναγιώτης Κωνσταντινίδης: Όχι άλλη φαγωμάρα. Μόνο αγώνες για το καλύτερο. Όλοι θα κριθούμε.

 

«We work in dark to bring the light».

 

 

Rock Overdose:  Τάκη σε ευχαριστώ πολύ για αυτή εδώ τη συνέντευξη.

 

Παναγιώτης Κωνσταντινίδης: Και εμείς ευχαριστούμε. Καλή συνέχεια !

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Παύλος Γιαννακόπουλος

 

Comments