Είναι σημαντικό να φτιάξω ή να συμμετέχω σε μπάντα;

Ο Πάνος Μαλαχιάς μέσω της σελίδας του  παρουσιάζει το νέο του άρθρο στους αναγνώστες του Rock Overdose:

 

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους και ευχαριστώ για την ανάγνωση των άρθρων.

Μετά από πολλές συζητήσεις και απορίες με μαθητές και φίλους που υπήρχαν και υπάρχουν, παρουσιάζεται το παρόν άρθρο, το οποίο ασχολείται με κάποιες απόψεις για την σημασία της συμμετοχής ή της ίδρυσης ενός συγκροτήματος, της εξέλιξης, της συναναστροφής κλπ.

Αναφέροντας τις δικές μου ταπεινές απόψεις και ελπίζοντας να βοηθήσει τον αναγνώστη (και επίδοξο μουσικό). Για οποιαδήποτε απορία σχετική με το άρθρο ή γενικότερα μπορείτε να μου στείλετε e-mail στο [email protected]

Στα περίπου 15 χρόνια που παραδίδω μαθήματα ανέκαθεν συζητούσα και συζητώ με τους μαθητές προσπαθώντας να βοηθήσω σε ζητήματα κοινωνικής φύσεως σε ότι αφορά τις μουσικές διαδικασίες και μουσικές σχέσεις τους. Εκτός από τη σημασία του κατάλληλου εκπαιδευτικού προγράμματος του μαθητή στην πορεία των μαθημάτων, είναι και η εμπιστοσύνη μεταξύ μαθητή και καθηγητή και εν συνεχεία η καθοδήγηση του σε μουσικοκοινωνικά θέματα.

Η μπάντα, ή συγκρότημα, ή μουσικό σύνολο (όπως θέλετε) είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που βοηθά πολύπλευρα τον μαθητή.

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά:

– H συναναστροφή, η παρέα (με καλύτερους ή χειρότερους μουσικούς δεν έχει σημασία), η γνωριμία, η κοινωνικοποίηση με τους υπόλοιπους (πολλές φορές υποψήφιους φίλους μελλοντικά), οι συζητήσεις, τα πειράγματα κλπ. Το παν είναι να περνάμε καλά με αυτούς που παίζουμε μουσική (σε οποιαδήποτε ηλικία βρισκόμαστε). Δε ξέρετε πως μπορεί να εξελιχθεί μια φιλία η οποία άρχισε με αφορμή ένα συγκρότημα.

– Μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε . Να δανείζουμε, να δανειζόμαστε ή να χαρίζουμε πράγματα για το συγκρότημα είναι σίγουρα μια θετική κατάσταση ανάμεσα στα μέλη, αυτή η κατάσταση πιθανόν να εξελιχθεί στο μέλλον (ανάλογα τις σχέσεις των μελών μεταξύ τους) με χαρακτηριστικό παράδειγμα το να διαθέσουν χρήματα για την επίτευξη ένος σκοπού, π.χ. παραγωγή τραγουδιού, παραγωγή cd, videoclip κλπ.

– ‘’Οι εγωισμοί πάνε πίσω’’. Μπορεί να λένε κάποιοι ότι ‘έτσι κι αλλιώς πολύ συχνά θα βρεθεί κάποιος που θα γκρινιάζει ή θα τα θέλει όλα δικά του και θα μας ταλαιπωρεί κλπ.’ Ισχύει αυτό αλλά δεν θα ήταν κακό να βιώναμε και αυτήν την εμπειρία για να ξέρουμε τι να αποφύγουμε στο μέλλον.
Αντίστοιχα οφελεί να βρεθούμε κάποιες φορές σε θέση τέτοια ώστε π.χ. να μην γίνει αυτό που θέλουμε ή αυτό που προτείνουμε. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι δεν ήταν χρήσιμο να φύγουμε από μια τέτοια συνεχόμενη κατάσταση και να μην έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Η εμπιστοσύνη εξάλλου χτίζεται και από την γνωριμία, την εκτίμηση και τις διαφορές με τους άλλους μουσικούς που συνεργαστήκαμε.
Εξάλλου αν ποτέ βρεθούμε σε θέση και θέλουμε να φτιάξουμε μια δική μας μπάντα και να έχουμε το πάνω χέρι θα πρέπει να είμαστε πραγματικά γνώστες της κατάστασης και πως θα πρέπει να κινήσουμε το ‘καράβι’, να εξηγήσουμε με επιχειρήματα γιατί κάναμε τη μπάντα, τι μουσική θέλουμε να παίξουμε και το πιο σημαντικό απ’όλα….τι (εφικτό φυσικά) πλάνο έχουμε για αυτή!

– Τα άλλα μέλη αρκετές φορές έχουν μια σφαιρικότερη μουσική άποψη για μας, γιατί πολύ απλά εμείς δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε τον εαυτό μας όπως συμβαίνει πολύ συχνά, π.χ. αν ένα τραγούδι που γράψαμε προχθές χρειαζόμαστε μια πολύπλευρη άποψη. Μπορεί να αρέσει μπορεί όχι, μπορεί να μας πουν να το τροποποιήσουμε κ.ο.κ. Είναι σημαντικό η γνώμη του φίλου μας στη μπάντα, να μας βάλει σε σκέψεις, είναι και αυτό εμπειρία. Αργότερα θα ξέρουμε καλύτερα πως να ανταποκριθούμε καλύτερα σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Άλλο θετικό π.χ. είναι ότι αν το τραγούδι αρέσει, η μπάντα το μεταμορφώνει περισσότερο με τα υπόλοιπα όργανα και το ακούμε πιο ολοκληρωμένο.

– Η μπάντα μας κάνει να θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι, να θέλουμε να μελετήσουμε περισσότερο, να γράψουμε και άλλα τραγούδια, να πάρουμε αμέσως τηλέφωνο τον φίλο μας να του παίξουμε το κομμάτι που μόλις εμπνευστήκαμε κλπ και γενικότερα εξελίσσουμε τον εαυτό μας μουσικά.

– Πολλές φορές τυχαίνει να ανακαλύψουμε αρετές μας που δεν γνωρίζαμε, μπορεί να έχουμε καλή φωνή, μπορεί να γράφουμε στίχο ή μουσική ή να βρούμε ένα άλλο μέλος όπου θα γράφουμε τα τραγούδια μαζί κλπ.

– Μέσα από την μουσική παρέα μας ακούμε περισσότερη μουσική και πιο στοχευμένα, π.χ. άλλα μουσικά είδη ή μια διάσημη μπάντα πιο αναλυτικά όπου μαθαίνουμε τους στίχους της κλπ. Επίσης είναι μια πολύ καλή αφορμή να βλέπετε γενικά όσο περισσότερα live μπορείτε. Εκτός από τις μεγάλες συναυλίες του καλοκαιριού να πηγαίνετε όσο μπορείτε σε live (φίλων σας ή μη) σε μουσικές σκηνές.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις διάσημων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων που ξεκίνησαν στις νεανικές ή σχολικές ηλικίες π.χ. και επειδή βρέθηκαν σε πιο προηγμένη μουσικά χώρα, πολύ απλά γιατί υπήρχε (και υπάρχει) μουσική βιομηχανία, κατάφεραν να εξελιχθούν και να μεγαλουργήσουν (συν το ταλέντο τους φυσικά).

Κατά την ταπεινή μου άποψη και εμπειρία, τα παραπάνω είναι πιο σημαντικά θέματα από ότι π.χ. τι συγκεκριμένο στυλ θα παίξετε ή τι εξοπλισμό θα έχω στην πρόβα ή στο live, αν βρίσκεστε σε πρώιμα στάδια κυρίως και μελετάτε μουσική (θα τα πούμε σε άλλο άρθρο αυτά). Όταν σας δοθεί τέτοια ευκαιρία, μην την αφήσετε να πάει χαμένη!

 

Πάνος Μαλαχιάς
http://www.panosmalahias.com/%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%BD%CE%B1-%CF%86%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BE%CF%89-%CE%AE-%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B5/

 

Comments