BRIAN DOWNEY (Thin Lizzy, Alive & Dangerous): “Σας περιμένουμε όλους να τραγουδήσουμε μαζί τα τραγούδια των Lizzy”


Σε λίγες μέρες θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην Ελλάδα, το νέο συγκρότημα του BRIAN DOWNEY - ιδρυτικού μέλους και drummer των θρυλικών THIN LIZZΥ.

Οι “BrianDowney’s Alive and Dangerous”, πρόκειται να εμφανιστούν την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στο ιστορικό Κύτταρο club, γράφοντας τη δική τους ιστορία στα συναυλιακά δρώμενα της Αθήνας παίζοντας μερικά από τα πιο διαχρονικά τραγούδια των Thin Lizzy.

Με αυτή την αφορμή, οι Βιβή Ζαπαντιώτου και Άγγελος Κατσούρας είχαν την ευκαιρία να κάνουν τις ερωτήσεις τους στον θρυλικό drummer, ο οποίος ανυπομονεί μαζί μας να εμφανιστεί μπροστά στο ελληνικό κοινό, το οποίο έχει αποδεδειγμένα μια ιδιαίτερη αγάπη για τους Thin Lizzy.

Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα μας παρακάτω, και μη χάσετε την ευκαιρία να ακούσετε ζωντανά τις πιο σπουδαίες επιτυχίες των Ιρλανδών θρύλων, από τον original drummer και το νέο του group.

 


TICKETS


 

RockOverdose: Σας καλωσορίζουμε στο RockOverdose κ. Downey! Τιμή μας που σας φιλοξενούμε στη σελίδα μας και ανυπομονούμε να σας δούμε σύντομα στην Ελλάδα!

BRIAN DOWNEY: Υπέροχα! Ανυπομονώ κι εγώ να σας συναντήσω όλους, καθώς δεν έχουμε ξαναπαίξει εκεί και αυτό θα είναι σίγουρα μια νέα «περιπέτεια» για εμάς.

 

RockOverdose: Πρόσφατα εμφανιστήκατε στο Keep It True Rising fest, όπου και μάθαμε ήσασταν εξαιρετικοί! Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από αυτή την εμφάνιση;

BRIAN DOWNEY: Πράγμαται, το, Keep It True ήταν την περασμένη εβδομάδα. Ένα festival σε κλειστό χώρο, ένα καταπληκτικό μερος με 6000 κόσμου. Αρχικά δε γνώριζα πως θα παίζαμε σε εσωτερικό χώρο αλλά όταν φτάσαμε και το κατάλαβα, ήταν φανταστικό! Το festival είχε πολλά σπουδαία συγκροτήματα, είχα την ευκαιρία να δω πολλούς καλούς φίλους και γενικά ήταν όλα πολύ ωραία, τύχαμε δυνατής υποδοχής.

 

RockOverdose: Έχουν περάσει 40 χρονια από τη διάλυση των Thin Lizzy  και σας βρίσκουμε σήμερα με τους "Alive and Dangerous". Είναι αυτός ένας τρόπος να κρατήσετε ζωντανή την μουσική κληρονομιά τους ή και μια δική σας εσωτερική «ανάγκη» να κρατηθείτε στην ενεργό δράση κάνοντας αυτό που αγαπάτε περισσότερο;

 

BRIAN DOWNEY: Πράγματι, είναι σπουδαίο που μετά από 40 χρόνια παίζω ακόμη τα τραγούδια των Thin Lizzy. Με τα υπόλοιπα παιδιά στο σχήμα γνωριστήκαμε το 2016, και όταν μου έγινε η πρόταση είχα την ιδέα να σχηματίσουμε τους “Brian Downey’s Alive & Dangerous”, γιατί – όπως ανέφερες – θέλαμε να κρατήσουμε ζωντανό τον θρύλο της μουσικής των Thin Lizzy. Αυτός ήταν ένας πολύ σημαντικός παράγοντας.

Επιπλέον, ήταν αρκετά εύκολο για όλους να παίξουμε μαζί, χωρίς πολλές πρόβες μιας και τα παιδιά γνώριζαν τα τραγούδια πολύ καλά! Όταν αναγκαστικά σταματήσαμε τις ζωντανές εμφανίσεις, λόγω της πανδημίας αλλάξαμε κάποια μέλη και ήρθαν στο συγκρότημα οι Michal και Joe. Είναι εξαιρετικοί μουσικοί όλοι τους και είμαι πολύ τυχερός που τους βρήκα και παίζουμε μαζί.

  

RockOverdose: Είστε αρκετά έμπειρος και ο πλέον κατάλληλος να μας πείτε πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν παλαιότερα να σχηματιστεί ένα συγκρότημα, σε σύγκριση με το σήμερα. Τι ομοιότητες ή διαφορές υπάρχουν;

 

BRIAN DOWNEY: Λοιπόν, με τους Thin Lizzy σχηματιστήκαμε στο Δουβλίνo – πριν πολλά χρόνια, to 1969.  Γνώριζα τον Phil από το σχολείο κι εκείνος τότε παίζαμε σε ένα άλλο group τους Black Eagles. Εγώ έπαιζα μετά στους Orphanage, στους οποίους ήρθε και Phil αργότερα και κάποια στιγμή εμφανίστηκε ο Eric Bell από το πουθενά, στα παρασκήνια και μας ρώτησε αν θα θέλαμε να κάνουμε μαζί μια μπάντα. Δεν ήμουν σίγουρος για αυτό καθώς με τους Orphanage πηγαίναμε αρκετά καλά, αλλά του δώσαμε μια ευκαιρία. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε να κάνουμε μαζί μερικές πρόβες και εκεί διαπίστωσα πως ο Eric ήταν πάρα πολύ καλός κιθαρίστας. Διαπιστώσαμε πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει κι έτσι κάπως ξεκίνησαν όλα..

Η διαφορά μεταξύ του τότε και του σημερα, είναι πως παλιότερα ήταν κάπως πιο δύσκολο να βρεις καλούς μουσικούς, ενώ σήμερα για παράδειγμα υπάρχουν πόλλοί ταλαντούχοι κιθαρίστες που έχουν ήδη εξασκηθεί σε τραγούδια, σε διαφορετικά είδη μουσικής και μπορούν να παίξουν πιο πολύπλοκα κομμάτια. Οι μουσικοί σήμερα έχουν σπουδάσει και έχουν μελετήσει πάνω στα παλιότερα τραγούδια οπότε μπορούν να τα παίξουν καλύτερα, κι αυτό επειδή τους έχει βοηθήσει το διαδίκτυο μέσω του οποίου η πληροφορία και η πρόσβαση στη γνώση είναι πιο άμεση. Οι μουσικοί του σήμερα, έχουν αυτό το σπουδαίο πλεονέκτημα, μπορούν να μοιράζονται τις δημιουργίες τους και να επικοινωνούν με τον κόσμο πιο άμεσα μέσω της τεχνολογίας.

 

 

RockOverdose: Φαίνεται πως η Ιρλανδία έχει κάτι το ιδιαίτερο, όσο αφορά τη μουσική της παράδοση. Οι Thin Lizzy, o Gary Moore και φυσικά ο Rory Gallagher και τόσοι πολλοί άλλοι … έχουν μείνει στην ιστορία. Τι ιδιαίτερο έχει λοιπόν η χώρα και «παράγει» τέτοια σπουδαία ταλέντα;

 

BRIAN DOWNEY: Αυτή είναι μια πολλή καλή ερώτηση! Η Ιρλανδία πάντα είχε σπουδαία μουσική παράδοση, αν πάμε πίσω στους αιώνες. Η παραδοσιακή –folk μουσική υπήρξε δημοφιλής στη χώρα– και ακόμα είναι, ενώ τους περασμένους αιώνες διαδόθηκε από τους μουσικούς και ποιητές που ταξίδευαν από πόλη σε πόλη και διασκέδαζαν τον κόσμο σε γιορτές και pubs. Αυτά τα παλιά  παραδοσιακά τραγούδια, εμείς τα διδασκόμαστε στο σχολείο, είναι η παράδοσή μας.

Το πρώτο τραγούδι που ηχογραφήσαμε ήταν το “Whiskey In The Jar”, ένα πολύ παλιό παραδοσιακό τραγούδι που είχαμε την ιδέα να διασκευάσουμε καθώς γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά, απ’ τα σχολικά μας χρόνια και ξέραμε την ιστορία του.

Οι Ιρλανδοί μουσικοί, γνωρίζουν όλα αυτά τα παλιά τραγούδια και εκείνη την εποχή έκανε την εμφάνισή του το rock n’ roll απ’ την Αμερικοί, επομένως αυτό υιοθετήθηκε άμεσα και ενσωματώθηκε στη μουσική μας. Ήταν κάτι καινούργιο που ο κόσμος και οι μουσικοί αγκάλιασαν και ταίριαξαν με τα υπόλοιπα ακούσματα. Επομένως, οι νεότερες γενιές χρησιμοποιώντας πιο εξελιγμένο εξοπλισμό, ηλεκτρικές κιθάρες και drums κλπ δημιούργησαν αύτο τον ιδιαίτερο και πιο μοντέρνο ιρλανδικό ήχο, επηρεασμένο από το αμερικάνικο rock n’ roll.

  

RockOverdose: Πολύ ενδιαφέρον! Τώρα καταλαβαίνω πως εξελίχθηκε η ιρλανδική μουσική. Πρόκειται ουσιαστικά για την ένωση δύο παρόμοιων μουσικών παραδόσεων που βγάλαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα!  

Ας μιλήσουμε τώρα για τους “Alive and Dangerous”, με αφορμή την επικείμενη εμφάνισή σας εδώ. Πόσο εύκολο είναι για εσάς να διαλέξετε ανάμεσα σε τόσα πολλά σπουδαία τραγούδια, πιο θα βάλετε στην setlist ώστε να ικανοποιήσετε το «απαιτητικό» κοινό;

 

BRIAN DOWNEY: Ουσιαστικά, η setlist είναι βασισμένη στο album “Live and Dangerous”, που ηχογραφήσαμε με τους Lizzy και περιέχει μερικά από τα πιο σπουδαία μας hit, κομμάτια που έκαναν μεγάλη επιτυχία. Γιαυτό και είχαμε αποφασίσει τότε, να ηχογραφήσουμε ζωντανά αυτό το album ώστε να υπάρχουν μαζεμένα τα επιτυχημένα τραγούδια μας.

Δημιουργήσαμε τους “Alive & Dangerous” για να κρατήσουμε το θρύλο των Thin Lizzy ζωντανό. Την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε με τα παιδιά νόμιζα πως δε θα γνώριζαν κάποια από τα πρώτα μας τραγούδια με τους Lizzy, αλλά εξεπλάγην ευχάριστα καθώς ήξεραν πώς να τα παίξουν, και μπορώ να πω πως κάποια από αυτά είναι αρκετά πολύπλοκα, κι αυτό με εντυπωσίασε! Γνώριζαν όλο τον κατάλογο των Thin Lizzy πριν τους γνωρίσω! Δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα στο να διαλέξουμε τραγούδια που θα βάλουμε στο setlist, καθώς υπάρχουν τόσα πολλά και το μόνο που χρειάζεται να προσέξουμε είναι να μην το παρακάνουμε. Η setlist μας έχει διάρκεια 1 ½ ωρας και έτσι επιλέγουμε κομμάτια που  να μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το χρονικό περιθώριο, ώστε να μην κουράσουν και φυσικά ανά καιρούς αφαιρούμε και προσθέτουμε τραγούδια, αλλάζονας λίγο το ρεπερτόριο για να μη βαριόμαστε.

 

 

RockOverdose: Παλιότερα που παίζατε με τους Thin Lizzy και δημιουργούσατε αυτά τα τραγούδια, είχατε νιώσει – καταλάβει πως θα κάνουν επιτυχία και ότι θα έχουν διάρκεια στο χρόνο;

 

BRIAN DOWNEY: Όχι, δεν έιχαμε την παραμικρή ιδέα πως το συγκρότημα θα αποκτούσε τέτοιες διαστάσεις και θα γινόταν θρύλος. Η αλήθεια είναι πως τότε ήμασταν ουσιαστικά ένα supergroup, αποτελούμενο από γνωστούς μουσικούς. Όλοι είχαμε φήμη πριν από τους Lizzy και ο κόσμος μας ήξερε από τις άλλες μας μπάντες. Όταν υπογράψαμε το πρώτο μας συμβόλαιο, έπρεπε να ταξιδέψουμε από την Ιρλανδία στην Αγγλία για να ηχογραφήσουμε το πρώτο μας album. Εκεί στο studio, μόλις μας άκουσε ο τότε παραγωγός μας είπε «Παιδιά, έχετε πολύ καλό ήχο και αν συγκεντρωθείτε σε αυτό θα γίνεται σπουδαία μπάντα!». Ο Phil υπήρξε σπουδαίος μουσικός και τραγουδοποιός, μπορούσε να γράψει πολύ ωραίους στίχους και να κάνει εξαιρετικές ενορχηστρώσεις στα τραγούδια. Όπως για παράδειγμα με το “Whiskey In The Jar”,  αυτό το παραδοσιακό ιρλανδικό τραγούδι που το άλλαξε εντελώς και το έκανε δικό μας, και έγινε τεράστα επιτυχία παντού! Αυτό μας έβαλε στον χάρτη και τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία …

  

RockOverdose: Ορισμένοι θεωρούν πως οι Thin Lizzy είναι ένα αδικημένο group. Αποδέχεσαι αυτό τον χαρακτηρισμό ή θεωρείς πως είναι μια υπερβολή που έχουν δημιουργήσει κυρίως τα media, ως συνήθως;

 

Brian Downey: Ναι, ήμασταν αδικημένοι γιατί υπήρξαν album μας που ενώ έχουν εξαιρετικά και σπουδαία τραγούδια δεν πούλησαν αρκετά τότε, γιατί δεν είχαν καλές κριτικές από τους δημοσιογράφους. Είναι κάτι που μας ξάφνιασε και δε μπορώ να το καταλάβω ακόμα και σήμερα, είναι κρίμα. Εκείνη την εποχή υπήρχε πολύ πίεση και άγχος από τις εταιρείες, τα συμβόλαια ήταν πολύ αυστηρά και με δύσκολους όρους, είχαμε την υποχρέωση να βγάζουμε δύο δίσκους το χρόνο και είχαμε αρχίσει να υποφέρουμε από αυτή την κατάσταση. Κάναμε πολλές περιοδείες, άλλες ακυρώθηκαν, ο Phil αρρώστησε. Είχαμε μεγάλη πίεση αλλά και ατυχίες, πχ στην Αμερική δεν κάναμε τόση επιτυχία, ενώ στην Ευρώπη το αντίθετο.

Μια μέραο Phil μας ανακοίνωσε πως αυτή θα ήταν η τελευταία μας περιοδεία, εκεί κατάλαβα πως τα πράγματα δεν πάνε καλά και πως είχε σοβαρό πρόβλημα. Πίστευα πως θα καταφέρει να το ξεπεράσει, κανείς δεν είχε αντιληφθεί πόσο άρρωστος ήταν ο Phil. Μάλιστα μας ξάφνιασε το γεγονός ότι ήθελε μετά την διάλυσή μας να συνεχίσει να δημιουργεί, είχε φτιάξει και τους Grant Slam – ένα γκρουπ στο οποίο ήταν να παίξω αλλά από τις πρόβες κατάλαβα πως ο Phil δε θα έπρεπε να το κάνει αυτό, αλλά αντίθετα έπρεπε να αναρρώσει πλήρως…

 

 

RockOverdose: Έχω δει το ντοκυμαντέρ για τον Phil και τους Lizzy, “Songs While Iam Away”, όσα μου είπατε τα θυμάμαι από την αυτοβιογραφική ταινία. Είναι εξαιρετικό και ιδιαίτερα συγκινητικό να τα ακούω ξανά κι από εσάς τώρα…  

 

BRIAN DOWNEY: Σε ευχαριστώ...  Καταλαβαίνεις, ήταν πολύ δύσκολο για εμάς τότε. Ήμασταν πολύ λίγα χρόνια μαζί και είναι κρίμα που δε μπορέσαμε να συνεχίσουμε. Δε θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε χωρίς τον Phil. Αυτό που συνέβη ήταν μεγάλη ατυχία.

Θυμάμαι όταν μου τηλεφώνησαν από το νοσοκομείο και έμαθα τα δυσάρεστα νέα, ήταν μια απαίσια εμπειρία και όλοι ξέραμε πως τη μέρα που πέθανε ο Phil – στις 4 Ιανουαρίου του 1986 ήταν και το τέλος των Thin Lizzy. Ο Phil ήταν ένας και  μοναδικός και αναντικατάστατος.

 

 

RockOverdose: Ας κλείσουμε αυτή την συνέντευξη πιο αισιόδοξα. Σε λίγες μέρες πρόκειται να εμφανιστείτε στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την εμφάνισή σας μπροστά στο ελληνικό κοινό. Θα πρέπει να σας πω ότι στην χώρα μας υπάρχει μια δυνατή βάση θαυμαστών των Thin Lizzy καθώς και εξαιρετικά tribute group!

 

BRIAN DOWNEY: Αυτό είναι πολύ ευχάριστο! Δε το γνώριζα! Ανυπομονούμε όλοι να παίξουμε στην Ελλάδα. Έχω βρεθεί για διακοπές εκεί πριν 10 χρόνια, στην Σαντορίνη που είναι ένα υπέροχο μέρος και πέρασα πολύ όμορφα. Αυτή τη φορά θα έρθω για να παίξω, μιας και με τους Thin Lizzy δεν είχα αυτή την ευκαιρία. Σας περιμένουμε όλους να τραγουδήσουμε μαζί τα τραγούδια των Lizzy και να γνωριστούμε, να υπογράψουμε αυτόγραφα κλπ Θα είναι ένα εξαιρετικό show – Τα λέμε εκεί!

 

 

RockOverdose: Σας ευχαριστούμε πολύ κ.Downey! Ανυπομονούμε κι εμείς να σας γνωρίσουμε σύντομα από κοντά!

BRIAN DOWNEY: Να έχετε μια όμορφη μέρα! Ευχαριστώ!

 

 

Για το RockOverdose,

Βιβή Ζαπαντιώτου, Άγγελος Κατσούρας

 


Comments