Ανταπόκριση: BRIAN DOWNEY’S ALIVE AND DANGEROUS @ Κύτταρο Club, Αθήνα (22/10/2023)


 

Δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες σε αυτή τη ζωή να απολαμβάνουμε ζωντανά τα μουσικά είδωλα που διαμόρφωσαν τον ήχο μιας ολόκληρης γενιάς και που οι δημιουργίες τους έχουν περάσει το παγκόσμιο πάνθεον της μουσικής ιστορίας.

THIN LIZZY, το συγκρότημα που πέντε δεκαετίες πριν ξεκίνησε να γράφει τη δική του ιστορία και που  – χωρίς να το αντιλαμβάνονται τότε – έμελλε να  δημιουργήσει και να αφήσει μια τεράστια  μουσική κληρονομιά για τις μετέπειτα γενιές, η οποία απέκτησε θρυλικές διαστάσεις.

Ο Brian Downey  - το ήμισι των Thin Lizzy – ήταν πάντα εκεί απ’ την αρχή μέχρι και το άδοξο τέλος τους, μετά τον πρώϊμο θάνατο του αναντικατάστατου ηγέτη τους Phil  Lynnot.

Έχοντας στο πλευρό του τους εξαιρετικούς "Alive And Dangerous", ο θρυλικός drummer συνεχίζει την κληρονομιά των Thin Lizzy, όπως έκαναν πριν αιώνες οι πρόγονοί του Ιρλανδοί μουσικοί που γυρνούσαν από πόλη σε πόλη να διασκεδάσουν τον κόσμο. Άλλωστε, είναι γνωστή και θαυμαστή η πλούσια μουσική παράδοση της χώρας και τα όσα σπουδαία συγκροτήματα και καλλιτέχνες έχει προσφέρει και στο «δικό μας» είδος, αυτό της ευρύτερης rock σκηνής.


Τι κι αν την Κυριακή 22 Οκτώβρη στο Κύτταρο το κεντρικό πρόσωπο της βραδυάς ήταν ο ίδιος,  εκείνος ως δηλωμένος αντι-rockstar και απόλυτα αφοσιωμένος στο ρόλο του, με την ταπεινή και ήρεμη δύναμή του, κράτησε τις ισορροπίες και το ρυθμό πίσω απ’ τα τύμπανα – και άφησε τις αθάνατες – διαχρονικές επιτυχίες των Thin Lizzy, να πρωταγωνιστήσουν!

Η setlist προφανέστατα γνωστή σε όλους,  εκτελέστηκε  -  αγγίζοντας την τελειότητα - όλο το ανεπανάληπτο "Live & Dangerous” album – που περιέχει τραγούδια "ένα κι ένα", τα οποία πολύ σωστά - με το διαχρονικό τους βλέμμα - κυκλοφόρησαν  το μακρυνό 1978 οι Thin Lizzy, με πολλές είναι η αλήθεια δυσκολίες στην ηχογράφηση και στη δημιουργία του τελικού αποτελέσματος,  για να μπορούμε να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα όπως τους αρμόζει. Δεν είναι τυχαία άλλωστε χαρακτηρισμένο ως ένα από τα σπουδαιότερα live album όλων των εποχών!

 

 

Έτσι λοιπόν, λίγο μετά τις 22:00 σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα φώτα χαμηλώνουν και στη σκηνή εμφανίζεται η σκιά μιας φιγούρας με άφρο μαλλί … κρατώντας ένα μπάσο στο χέρι. Όχι, δεν ήταν ο αείμνηστος Phil αλλά ο συμπαθέστατος Matt Wilson – που είχε το δύσκολο ρόλο να «μπει στα παπούτσια» του θρυλικού frontman – έχοντας μάλιστα μια ελαφρυά ομοιότητα όπως σχολίασαν διάφοροι. Λάβετε θέσεις.. για τους  Brian Downey στο "θρόνο" του πίσω απ’ το drum kit και για τους διόσκουρους Michal Kulbaka και Joe Merriman στις κιθάρες αριστερά και δεξιά της σκηνής αντίστοιχα.

Are you ready? - Αχρείαστη ερώτηση …  ενώ τα Jailbreak, Emerald συμπλήρωσαν την εκρηκτική πρώτη τριπλέτα τραγουδιών που ξεσήκωσε τον κόσμο που είχε έρθει πανέτοιμος να τιμήσει έναν ζωντανό θρύλο και τη μουσική που δημιούργησε.

 

“Is there anyone here with a little Irish in them?” … Αρκετοί! Αν και μετρήσαμε πολλές "αδικαιολόγητες" απουσίες! #σορρυνοτσορρυ

 

 

Δε γνωρίζω τι είναι αυτό ακριβώς που συνδέει τους λαούς μας, αλλά σίγουρα αρκετές καρδιές Ελλήνων οπαδών των Thin Lizzy, χτυπούν ενίοτε και σε ιρλανδικούς ρυθμούς κι αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές και με πολλές αφορμές.

 

Southbound, Rosalie, Dancing in the moonlight, Massacre… για τη συνέχεια, τραγούδια που εκτός από ρυθμικό sing along, ξεσήκωσαν και μια κοπέλα  να χορέψει μπροστά στη σκηνή παραδομένη στη μουσική μέθεξη. Ακολούθησε η μπαλάντα Still In Love with You, δημιουργώντας μια πιο … ρομαντική ατμόσφαιρα, για να ανέβουν μετέπειτα οι ρυθμοί με τα Johnny the fox και Waiting for an alibi.

 

Δε χρειάζεται περιγραφή για το πόσο το απολαμβανε ο κόσμος. Οι εκτελέσεις των διαχρονικών αυτών ύμνων πραγματοποιήθηκαν με τον απαραίτητο σεβασμό και αρτιότητα ενώ ο 72 χρονος (πλέον) Brian Downey στο πίσω μέρος της σκηνής – αφοσιωμένος πλήρως στο «καθήκον» - χωρίς να έχει να αποδείξει πλέον ποιος είναι και τι μπορεί να κάνει, άνετα μας έκανε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο θεωρείται ένας από τους καλύτερους drummer όλων των εποχών. Ασταμάτητος και αλάνθαστος!

 

Άλλη μια τριπλέτα all time classic κομματιών ήρθε να συμπληρώσει την γιορτινή ατμόσφαιρα του hard rock party που είχε στηθεί στο Κύτταρο, με τα Warriors , Dont believe a word (προσωπικό αγαπημένο) και Bad Reputation, να τραγουδιούνται με ένα στόμα - μια φωνή απ' όλους δυνατά! Λίγα είναι τα συγκροτήματα και οι καλλιτέχνες που το έχουν καταφέρει αυτό, ο κόσμος δηλαδή να τραγουδά απ'έξω κι ανακατωτά τους στίχους αλλά και τη μελωδία!

 

 

Cowboy - Boys are back in town & Whiskey In the Jar ήταν σίγουρα το αποκορύφωμα της πρώτης εμφάνισης των Alive & Dangerous, η οποία κάπου εκεί είχε αρχίσει να φτάνει προς το τέλος της, με το χρόνο να περνά τόσο γρήγορα χωρίς να το καταλάβουμε.

 

Κι ενώ μας καληνύχτησαν, μας ευχαρίστησαν και μας υποσχέθηκαν να ξανάρθουν ... ο κόσμος φυσικά ζητούσε έντονα κι άλλο!

 

Εncore λοιπόν, χωρίς καθυστέρηση με τα Suicide και στα καπάκια Cold Sweat ενώ για τελευταίο "δωράκι" μας είχαν φυλάξει το "Hollywood" με το οποίο μας αποχαιρέτησαν, υπό θερμές επευφημίες και χειροκροτήματα!

 

Πολλά χαμόγελα εκατέρωθεν, όλοι ανεξαιρέτως πλήρως ευχαριστημένοι και γεμάτοι, ζήσαμε μια ακόμα ιστορική στιγμή στο Κύτταρο και ευχόμαστε πάντα τέτοια!

 

Ναι, οι Thin Lizzy δεν υπάρχουν πια (μπορεί και όχι), αλλά το συγκρότημα του Brian Downey εμφανίστηκε μπροστά μας ζωντανό και ... "επικίνδυνα" ό,τι πιο κοντινό στον ήχο αλλά και στην εικόνα των Κολοσών –  τιμώντας την κληρονομιά τους με τον απαραίτητο σεβασμό έχοντας μαζί τους ένα αυθεντικό κομμάτι τους.

 

 

 

 

Για το RockOverdose,

 

Βιβή Ζαπαντιώτου

 

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καταστρόφος (https://www.instagram.com/alexandros_kat/)

 

 

Comments