Chris Boltendahl (GRAVE DIGGER,HELLRYDER) στο RockOverdose:”Θα αγοράσω σπίτι στην Ελλάδα & θα μέινω μόνιμα εκεί!”

 

Το RockOverdose και ο Ζήσης Πετκανάς είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον Chris Boltendahl, τον τραγουδιστή των Grave Digger, με αφορμή το νέο supergroup HELLRYDER στο οποίο συμμετέχει αλλά και τα σχέδια των Grave Digger και γενικά για το παρόν και το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας τελευταία...

 

 

Ακούστε παρακάτω την ενδιαφέρουσα κουβέντα μας!

Enjoy!

 

 


RockOverdose: Λοιπόν, ήμαστε στον Rock Overdose και έχουμε την τιμή να έχουμε μαζί μας τον Chris Bopltendhal, τον τραγουδιστή των Grave Digger και του νέου project super group Hellryder. Τί κάνεις Chris;

Chris Boltendahl (GRAVE DIGGER, HELLRYDER): Γεια. Είμαι πολύ καλά. Είχα πολύ δουλειά τελευταία. Έφτιαξα ένα νέο στούντιο εδώ, και τελειώσαμε τις ηχογραφήσεις του Hellryder album μέσα στον Φεβρουάριο. Επίσης κάνω την παραγωγή για μία νέα μπάντα που λέγεται Lonewolf. Και σε λίγες βδομάδες ξεκινάμε το νέο GD album.

 

 

 

RockOverdose: Οπότε είσαι πολύ απασχολημένος αυτό το διάστημα.

Chris Boltendahl (GRAVE DIGGER, HELLRYDER): Ναι. Ξεκίνησα πλέον την παραγωγή και μίξη άλμπουμ. Είναι πολύ διασκεδαστικό. Ξεκίνησα με μία μπάντα από την πόλη μου την Κολωνία, τους Lonewolf. Ακούγονται σαν Iron Maiden της εποχής του Power Slave.

 

 

RockOverdose: Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον.

Chris Boltendahl (GRAVE DIGGER, HELLRYDER): Είναι η πρώτη φορά που κάνω παραγωγή σε άλλο συγκρότημα. Στα 59 μου ξεκίνησα καριέρα παραγωγού χαχα. Πολύ ενδιαφέρον και πολύ διασκεδαστικό και ωραία εμπειρία, αλλά συνάμα πολύ δουλειά. Όπως λένε, ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις κάτι καινούριο.

 

 

RockOverdose: Το αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό εν μέσω καραντίνας;

Chris Boltendahl (GRAVE DIGGER, HELLRYDER): Ναι, λίγο πολύ…. Επειδή όταν ξεκινήσαμε το Hellryder είχα μπελάδες με τους γείτονές μου, επειδή ηχογραφούσα όλα τα φωνητικά στο σπίτι. Κατά το τέλος των ηχογραφήσεων με πήρε ο γείτονας τηλέφωνο και μου λέει: «Κύριε Boltendhal, τί κάνετε;» και του απαντάω «Τραγουδάω» χαχαχα. Έπειτα άρχισα να προετοιμάζω ένα δωμάτιο στο πατάρι μου και έφτιαξα ένα στούντιο το οποίο έγινε πολύ καλό. Ύστερα ένας φίλος μου είπε για αυτή τη νέα μπάντα που λέγεται Lonewolf και αν ήθελα να κάνω την παραγωγή και είπα «ναι, εννοείται». Αυτή τη στιγμή τελειώσαμε το demo και θα ξεκινήσουμε την προπαραγωγή.

 

 

RockOverdose: Πώς σου ήρθε η ιδέα για τους Hellryder;

Chris Boltendahl (GRAVE DIGGER, HELLRYDER): Είχαμε την ιδέα το 2017 μαζί με τον Axel (Ritt: κιθάρες). Όπως θυμάσαι, στο Ballads of a Hangman (2009) είχαμε μία διασκευή στο Overkill των Motorhead, και μετά στα on Return of the Reaper (2014) και Exhumation (Exhumation - The Early Years (2015) είχαμε μερικά τραγούδια σαν Motorhead. Οπότε είπα «εϊ Axel, ας κάνουμε κάτι σαν Motorhead». Αυτό ήταν πίσω στο 2017, και σχεδόν αμέσως είχαμε όνομα, logo και τα πάντα, αλλά οι GD μας έφαγαν πολύ χρόνο και πάλι. Οπότε τώρα κατά την πανδημία είχαμε πολύ χρόνο και είπαμε ας το κάνουμε τώρα, και έτσι και έγινε.

 

 

RockOverdose: Αυτό είναι το μοναδικό project στο οποίο συμμετείχες κατά τη μουσική σου καριέρα, εκτός από τους Digger;

Chris Boltendahl (GRAVE DIGGER, HELLRYDER): Για μερικά χρόνια δούλεψα με μία μπάντα που λεγόταν Firedogs και παίζαμε rock n roll / hard rock, αλλά το Hellryder ήταν κάτι που θέλαμε να κάνουμε από το 2017. Είπαμε ας κάνουμε κάτι σαν Motorhead, και αν ακούσεις τα πρώτα δύο τραγούδια μοιάζουν πολύ με Motorhead, αλλά μετά ο δίσκος εξελίχθηκε σε διαφορετική μουσική κατεύθυνση. Νομίζω πως είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο τώρα. Ακούγεται σαν 70’ς hard rock/metal, έχει τα πάντα μέσα. Ακούγεται σαν ολοκληρωμένη μπάντα και όχι σαν μπάντα διασκευών στους Motorhead.

 

 

RockOverdose: Πότε προβλέπεται να κυκλοφορήσει;

Chris Boltendahl (Grave Digger): Τέλος Μαϊου!

 


RockOverdose: Και κυκλοφορεί από την ROAR (Rock of Angels Records) που είναι ελληνική εταιρεία;

Chris Boltendahl (Grave Digger): Είμαι ερωτευμένος με την Ελλάδα και τώρα και με την ελληνική εταιρεία!

 


RockOverdose: Νομίζω πως έχεις σπίτι στα Χανιά - Κρήτη;

Chris Boltendahl (Grave Digger): Όχι, έχω φίλους εκεί, αλλά ελπίζω να μπορέσω σε 5-6 χρόνια να αποκτήσω ένα σπίτι εκεί.

 


RockOverdose: Σε ποιό μέρος της Ελλάδος; Στα Χανιά;

Chris Boltendahl (Grave Digger): Όποτε έρχομαι πηγαίνω στο νότο, κοντά στον Πλακιά! Οι φίλοι μας μένουν εκεί, 10 χλμ από τα Χανιά, πάνω στο βουνό. Θέλω να αγοράσω ένα σπίτι εκεί, σε 5 χρόνια ο γιος μου θα είναι 20 χρονών οπότε σκέφτομαι πως είναι καλή ευκαιρία να φύγουμε από την Γερμανία και να έρθουμε στην Ελλάδα!

 


RockOverdose: Αγαπάς την Ελλάδα πράγματι!

Chris Boltendahl (Grave Digger): Περισσότερο από την Γερμανία!

 


RockOverdose: Θα κυκλοφορήσετε άλλο video για το  Hellryder? 

Chris Boltendahl (Grave Digger): Το πρώτο μας video κυκλοφόρησε στις 9 Απριλίου και το επόμενο θα βγει τον Μάιο, για το τραγούδι "Nightrider".

 

 

RockOverdose: Θα ήθελες να μας συστήνεις τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας;

Chris Boltendahl (Grave Digger): Ναι φυσικά! Είναι ο Axel Ritt από τους Grave Digger, δε χρειάζεται συστάσεις νομίζω. Επίσης στα drums είναι ο Timmi Breideband, έχει δουλέψει με τους Bonfire και τους Freedom Call και τώρα παίζει στηνPop rock μπάντα Gregorian, αρκετά δημοφιλής εδώ στην Γερμανία και στην Ευρώπη. Στο μπάσο είναι ο Steven Wussow , φίλος του Axel, και μπασίστας επίσης στους Orden Ogan!

 


RockOverdose: Πρόκειται επομένως για ένα supergroup.

Chris Boltendahl (Grave Digger): Και οι Grave Digger είναι Supergroup (γελάει)

 

 

RockOverdose: Σχετικά με τους Grave Digger, ανέφερες πως δουλεύετε ήδη για το επόμενο album;

Chris Boltendahl (Grave Digger):  Ναι έχουμε ξεκινήσει. Νομίζω σε 2-3 βδομάδες θα συζητήσουμε για το περιεχόμενο και θα αρχίσουμε να γράφουμε νέα τραγούδια. Θα τελειώσουμε γύρω στα τέλη Δεκέμβρη και θα κυκλοφορήσει του χρόνου τον Απρίλιο!

 


RockOverdose: Ελπίζω να καταφέρετε να κάνετε live shows για την προώθησή του!

Chris Boltendahl (Grave Digger): Ναι! Θέλουμε να παίξουμε live! Είναι πάνω από ένα χρόνο τώρα που είμαστε κολλημένοι στα σπίτια μας και δε κάνουμε τίποτα! Ελπίζω να ξεκινήσουμε τον Γενάρη με κάποιες εμφανίσεις στην Γερμανία και μετά μέσα στο 2022 να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα shows!

 

 

RockOverdose: Ας ελπίσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα σύντομα!

Chris Boltendahl (Grave Digger): Ναι το ελπίζω! Με το εμβόλιο που πρέπει όλοι να κάνουμε!

 


RockOverdose: Πες μας για τον νέο σας drummer στους Grave Digger.

Chris Boltendahl (Grave Digger): Είναι εδώ και 3 χρόνια ο Markus, ήταν πριν ο drum tech και roadie μας, και πήρε μέρος και στα shows μας στην Ελλάδα.

 

 


RockOverdose: Υπάρχει κάποιο έτοιμο κομμάτι για το επόμενο Grave Digger album;

Chris Boltendahl (Grave Digger): Όχι είναι πολύ νωρίς. Ωστόσο ξέρω ποιό θα είναι το concept. Πλέον έχω να κάνω με δύο μπάντες, τους Hellryder και τους Grave Digger. Οι Hellryder θα είναι πιο brutal, σαν την άγρια πλευρά των Grave Digger. Με τους Grave Digger θα συνεχίσουμε στο γνωστό concept.

 


RockOverdose: Επομένως οι Hellryder είναι ένα side project;

Chris Boltendahl (Grave Digger): Ναι, κατά κάποιο τρόπο. Είναι μια πλήρης μπάντα, αλλά προτεραιότητά μας είναι πάντα οι Grave Digger.

 


RockOverdose: Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια σχετικά με την συνεργασία σας με την ROAR records; 

Chris Boltendahl (Grave Digger): Ο λόγος που συνεργαστήκαμε με την ROAR ήταν μια σύσταση από τον Dimitris Liapakis των Mystic Prophecy. Μου τηλεφώνησε και μου είπε πως δουλεύει με τον Άκη από την ROAR, είδα τί έχουν κάνει μαζί με τους Mystic Prophecy εδώ στη Γερμανία και ήταν μια έκπληξη για εμένα καθώς ανέβηκαν στο #20 των γερμανικών charts, έγινε αρκετά καλή προώθηση εδώ! Κάπως έτσι ξεκίνησα να το συζητάω και συναντήθηκα με τον Άκη στην Θεσ/νικη πέρισι και πλέον μπορώ να πω είμαστε σαν αδέρφια! Η πρώτη μας δουλειά μαζί είναι το album των Hellryder και μετά το νέο Grave Digger του χρόνου!

 

 

RockOverdose: Πως νιώθεις που το τραγούδι σας Rebellion είναι ένα all time classic κομμάτι;

Chris Boltendahl (Grave Digger): Αγαπώ αυτό το τραγούδι και μ'αρέσει να το παίζω live! Κανείς δε περίμενε να γίνει all time classic όταν το δημιουργήσαμε και  νομίζω είναι όντως! Πιστεύω πως οι  Grave Digger έχουμε αρκετά classic metal tunes όπως πχ το Excalibur , Heavy Metal Breakdown, Night of The Cross, Ballad of a Hangman. αλλά και από το νέο μας album Fields of Blood, μπορεί κανείς να βρει τα classics των επόμενων ετών!

 


RockOverdose: Ποιά θα είναι η κατεύθυνση του επόμενου album και τί διαφορετικό θα προσφέρει σε σχέση με τα προηγούμενα;

Chris Boltendahl (Grave Digger): Δε μπορώ να σου πω! "Όχι" (στα ελληνικά)

 


RockOverdose: Γνωρίζεις άλλες ελληνικές λέξεις; 

Chris Boltendahl (Grave Digger): Αρκετές! Η πρώτη ελληνική λέξη που έμαθα ήταν το "μπουζί". Στο πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα, ήμουν με την μηχανή και χρειάστηκε να πάω σε συνεργείο γιατί είχε χαλάσει το μπουζί κι έτσι το έμαθα! Ξέρω αρκετές ελληνικές λέξεις. Δεν είμαι καλός με την γραμματική ή να κάνω προτάσεις αλλά ξέρω λέξεις όπως: καρπούζι, κοτόπουλο και άλλες... Θέλω να μάθω πολλές ακόμη. Είναι σημαντικό για εμένα όταν θα μετακομίσω σε μια νέα χώρα να μάθω την γλώσσα.

 


RockOverdose: Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Chris Boltendahl (Grave Digger): Νομίζω τα είπαμε όλα!

 

 


RockOverdose: Σκέπτεστε μήπως να κάνετε  κάποιο Live stream show όπως συνηθίζουν άλλοι αυτή την περίοδο;

Chris Boltendahl (Grave Digger): Για να είμαι ειλικρινής σκεπτόμασταν κάτι τέτοιο τον Φεβρουάριο αλλά το lockdown συνεχίζεται και έτσι είπαμε πως αν το Wacken γίνει μέσω live stream το καλοκαίρι θα το κάνουμε αλλά με τους δικούς μας όρους. Μας λείπει πολύ η ενέργεια των live shows. Τα Live stream δεν έχουν καμία σχέση με τα live show. Μπορείτε να δείτε το DVD μας από την εμφάνισή μας στο Wacken το 2010, δείχνει περισσότερο τον κόσμο παρά τους Grave Digger να παίζουν live.

 


RockOverdose: Ποιές είναι οι αναμνήσεις σας από τα live σας στην Ελλάδα;

Chris Boltendahl (Grave Digger): Πάρα πολλές! Το πρώτο μας show στην Ελλάδα ήταν το 1997 στο Rodon Club! Ήταν σχεδόν sold out και ήταν ένα φανταστικό show πράγματι. Δεν περιμέναμε οι Έλληνες metalhead να τραγουδούν με τόσο πάθος! Κάθε φορά που παίζουμε στην Ελλάδα είμαστε πολύ χαρούμενοι! Τώρα παίζουμε σε μικρότερα clubs αλλά το κοινό είναι το ίδιο παθιασμένο! Πάντα περνάμε τέλεια!

 


RockOverdose: Πως ήταν η τελευταία σας εμφάνιση στην Ελλάδα και η συνεργασία σας με τον Κώστα Μυλωνά (Demons Gate Productions); 

Chris Boltendahl (Grave Digger): Ήταν τέλεια! Νομίζω πως στη Θεσ/νικη το show μας ήταν σχεδόν sold out ξανά και στην Αθήνα είχε πολύ κόσμο επίσης. Και τα δύο shows ήταν καλύτερα από την προηγούμενη φορά πριν μερικά χρόνια. Έχουμε κάνει και κάποιες εμφανίσεις με τον Χάρη (Κατινάκη), αλλά τα shows με τον Κώστα ήταν πράγματι τέλεια! Το διασκεδάσαμε! Συνήθως στη Θεσ/νικη κάναμε 100-150 άτομα αλλά μετά είχαμε πάνω από 300-350 άτομα στο 8Ball. Περάσαμε πολύ καλά! Η ατμόσφαιρα ήταν φανταστική!

 


RockOverdose: Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς σας μέσω αυτής της συνέντευξης;

Chris Boltendahl (Grave Digger): Φυσικά! Πρώτα από όλα μείνετε ασφαλείς και υγιείς φίλοι μου! Αν κολλήσετε μπορεί να αρρωστήσετε βαριά. Πρέπει να προσέχουμε όοι, να μείνουμε στο σπίτι μέχρι να εμβολιαστούμε και μια μέρα όλα αυτά θα τελειώσουν και οι Grave Digger θα επιστρέψουν!

 

 

Ευχαριστούμε πολύ!

 

Για το RockOverdose,
Ζήσης Πετκανάς 

 

 

 

Comments