Ανταπόκριση: Groza, Dysnerved Live @ Eightball Club, Θεσσαλονίκη, (09/12/2022)

 

Οι Βαυαροί black metallers Groza αποτελούν ένα από τα πιο ανερχόμενα συγκροτήματα της Black Metal σκηνής αυτή τη στιγμή. Ο δεύτερος δίσκος τους, “The Redemptive End”, έλαβε πολύ θετική ανταπόκριση από τους θαυμαστές του είδους για τις συνθέσεις, την ατμόσφαιρα και τη μελωδικότητά του. Οπότε, η μπάντα με τη σειρά της οργάνωσε μία περιοδεία για την ευρύτερη προώθησή του. Η Ελλάδα εντάχθηκε μέσα στα dates με δύο συναυλίες, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε σε αυτή της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Eightball.

 

Πριν ξεκινήσει η συναυλία, υπήρξε μια καθυστέρηση περίπου μισής ώρας λόγω τεχνικών προβλημάτων και ανακοινώθηκε πως οι Groza θα έβγαιναν στη σκηνή κατά τις 22:00 η ώρα.

Στη Θεσσαλονίκη, ως support τους άνοιξε η τοπική black metal μπάντα Dysnerved. Οι Dysnerved έπαιξαν πολλά από τα κομμάτια του ντεμπούτου τους “Man in the Middle” που κυκλοφόρησε φέτος. Το παίξιμό τους ήταν βίαιο, σκοτεινό και ωμό black metal με κάποια στοιχεία death metal. Πολύ δυνατοί, συγχαρητήρια στους Θεσσαλονικείς!

 

Περίπου στις 21:45 τελείωσαν το set τους και υπήρξε μια αναμονή 15 λεπτών μέχρι τις 22:00 έως ότου εμφανιστούν στη σκηνή οι Groza. Το κοινό περίμενε με ανυπομονησία την έναρξη του set τους.

 

 

Ανεβαίνοντας στη σκηνή, τα μέλη των Groza συνόδευαν καπνοί, ο φωτισμός ήταν χαμηλός και το μόνο που φαινόταν ήταν οι ολόμαυρες φιγούρες τους με καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Το setlist τους κατά κύριο λόγο είχε κομμάτια από το “The Redemptive End” ωστόσο δεν έλειπε και η προσθήκη μερικών στιγμών από το ντεμπούτο τους “Unified in Void”. Η ακουστική στο set τους ήταν εξαιρετική και επαγγελματικότατη, όλα ακουγόταν πεντακάθαρα και όπως έπρεπε. Επίσης, ο καπνός που αναδυόταν στη σκηνή βοηθούσε στην ενίσχυση της κατασκότεινης ατμόσφαιρας που είχε χτίσει το συγκρότημα με κομμάτια της δισκογραφίας του. Το παίξιμό τους πραγματικά δεν διέφερε σε τίποτα από τη studio εκδοχή των κομματιών του setlist, ήταν ακριβές, άρτιο και μπόρεσε να βγάλει προς τα έξω όλα τα σκοτεινά συναισθήματα που είχαν σκοπό να εκφράσουν οι Groza.

 

Το κοινό φαίνεται πως εκτίμησε πραγματικά το performance των Βαυαρών, καθώς όπου και να έστρεφες το βλέμμα σου έβλεπες ανθρώπους που έχουν απορροφηθεί από την εμπειρία, που το ζούνε και κάνουν ατελείωτο headbanging! Προσωπικά τους καταλαβαίνω, διότι συμπεριλαμβάνομαι σε αυτούς που γύρισαν σπίτι με πονεμένο σβέρκο!

 

Η συνολική τους εικόνα και η melodic black metal προσέγγιση των Groza, αναπόφευκτα συγκρίνεται με αυτή των Πολωνών Mgła, με μεγάλη μερίδα να τους χαρακτηρίζει μέχρι και «κλώνους». Νομίζω πως δεν είναι το σωστό άρθρο για να πάρω θέση ως προς αυτό καθώς αποτελεί μια μεγάλη συζήτηση, ωστόσο οφείλω να δώσω ένα μεγάλο μπράβο στους Groza για την ποιότητα του live που προσφέρουν, και από ακουστικής αλλά και από μουσικής άποψης! Σίγουρα συμπεριλαμβάνεται μέσα στις ωραιότερες εμπειρίες μου σε live!

 

 

Για το RockOverdose,

Κατερίνα Μήτικα

 

 

Comments