Ο Ian Astbury των The Cult κλείνει τα 59 χρόνια ζωής

 

 

 

 

 

Μια άρρηκτα συνδεδεμένη με τους Cult μορφή, ο Ian Astbury, φωνή και βασικός συνθέτης της ροκ μπάντας, γίνεται σήμερα 59 ετών.

 

Γεννήθηκε στο Merseyside της Αγγλίας, η οικογένεια του όμως μετανάστευσε στον Καναδά, όταν εκείνος ήταν 11 ετών. Τα χρόνια που πέρασε εκεί, άσκησαν μεγάλη επίδραση πάνω του. Όπως θυμάται ο ίδιος, του είχε κάνει μεγάλη εντύπωση, όταν με το σχολείο τους πήγαν εκδρομή σ’ ένα κτήμα και είδε τους αυτόχθονες  πληθυσμούς στο φυσικό τους περιβάλλον. Έπαθε μάλιστα ένα είδος εμμονής με την κουλτούρα τους και ήθελε να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα γι’ αυτούς.  Όντας όμως  γιος ενός αξιωματικού του εμπορικού ναυτικού, πέρασε μια παιδική ηλικία, όπου άλλαζε συχνά τόπο κατοικίας.

 

Έτσι το 1979, βρέθηκε στη Γλασκώβη και εκείνη την εποχή, ενθουσιάστηκε ακούγοντας το τραγούδι “The End” των Doors, βλέποντας την ταινία “Apocalypse Now”. Ήδη από την ηλικία των 10, έτρεφε απεριόριστο θαυμασμό για τον David Bowie, ο οποίος είναι είδωλό του, μέχρι σήμερα. Αν και ήταν καλός μαθητής, οι σπουδές δεν υπήρξαν ποτέ προτεραιότητα του, μια και αυτό που τον ενδιέφερε ήταν η μουσική. Το 1980, βρισκόμενος στο Liverpool, άρχισε να δραστηριοποιείται στην τοπική punk σκηνή. Αφού πέρασε ένα διάστημα άστεγος, λόγω μιας διαφωνίας με τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος που έμεναν, κατέληξε ν’ ακολουθήσει μια αναρχική punk μπάντα, τους Crass. Στα τέλη της ίδιας χρονιάς, μετακόμισε στο Bradford και ίδρυσε ένα punk σχήμα, που ονόμασε Southern Death Cult. Η διάρκεια ζωής τους, ήταν σύντομη σχετικά, αφού το Μάρτιο του 1983, διαλύθηκαν. Έτσι εκείνος, μαζί με τον κιθαρίστα Billy Duffy, τον μπασίστα Jamie Stewart και τον ντράμερ Raymond Taylor Smith, σχημάτισαν νέα μπάντα, τους Death Cult, που μετά την κυκλοφορία ενός ομώνυμου EP, μετονομάστηκαν σε Cult. Παρά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν για το υπόλοιπο των 80’s, η έναρξη της νέας δεκαετίας τους βρήκε να χάνουν πολλούς οπαδούς τους.

 

Μέχρι το 1994, ο hard rock ήχος τους, αποτελούσε παρελθόν, με την alternative μουσική και τους εσωστρεφείς στίχους να παίρνουν την θέση του, μια και εκεί εντοπιζόταν το ενδιαφέρον του τραγουδιστή εκείνη την εποχή. Οι δημιουργικές διαφορές, έφεραν αναταραχές στο εσωτερικό των Cult και ο Astbury συγκέντρωσε νέους μουσικούς, ξεκινώντας να γράφει καινούρια τραγούδια. Το νέο του γκρουπ, οι The Holy Barbarians, κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους το 1996, χωρίς όμως να σημειώσουν εμπορική απήχηση, παρά τα θετικά σχόλια για την μπάντα. Κάποια προσωπικά ζητήματα του καλλιτέχνη, τον οδήγησαν μακριά από τους Holy Barbarians και ξεκίνησε να δουλεύει πάνω σε σόλο άλμπουμ. Το 1999, σηματοδότησε την επανένωση των Cut, που οδήγησε σε μια άκρως πετυχημένη περιοδεία, καθώς και σε νέα κυκλοφορία άλμπουμ, μετά όμως από σοβαρά ζητήματα με τη δισκογραφική τους, οι Cult, προχώρησαν σε νέα παύση, το 2002, η οποία διήρκησε μέχρι το 2006.

 

Από τότε ο Astbury,δουλεύει σταθερά μαζί τους, ενώ το 2010, κυκλοφόρησε μια δεύτερη σόλο δουλειά του.

 

 

 

Comments