Kai Hansen (HELLOWEEN) στο RockOverdose:”Δεν μετανιώνω που έφυγα,αλλά τώρα γύρισα σπίτι!”

 

Το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον Kai Hansen, θρυλικό κιθαρίστα των Helloween και των Gamma Ray. Μίλησαν για την επανένωση των Helloween, τον νέο δίσκο και τα σχέδιά τους για την περιοδεία, αλλά και για το μέλλον των Gamma Ray!

 

Enjoy!


 

 

 

Rock Overdose: Kai, καλώς ήρθες στο Rock Overdose, είναι μεγάλη τιμή μας να σε έχουμε μαζί μας στην Ελλάδα!

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Ευχαριστώ πολύ, ευχαρίστησή μου. Πολύ θα ήθελα να ξανάρθω σύντομα!

 

 

Rock Overdose: Σίγουρα θα πρέπει να ξανάρθεις, γιατί χρειάστηκε να ακυρώσετε δύο εμφανίσεις, δεν ξέρω αν σχεδιάζετε να τις κάνετε.

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Για να δούμε… Αλλά θέλω να έρθω έτσι κι αλλιώς, με οποιονδήποτε τρόπο. Θέλω οπωσδήποτε μπιφτέκι, χωριάτικη σαλάτα και ούζο.

 

 

Rock Overdose: Ας ελπίσουμε να μας επισκεφτείτε, γιατί έχουμε απογοητευτεί από την κατάσταση με τον Covid και που χρειάστηκε να ακυρώσετε δύο φορές.

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Ελπίζω ότι επιτέλους θα συμβεί.

 

 

Rock Overdose: Λοιπόν, πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια για τον νέο δίσκο. Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για το πώς γράφτηκε και για τη μουσική του κατεύθυνση;

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Η διαδικασία συγγραφής έγινε από τον καθένα μας ξεχωριστά, με το να καθόμαστε σπίτια μας και να στύβουμε το μυαλό μας, απλά γράφοντας τραγούδια! Δεν υπήρχε συγκεκριμένο πλάνο, ούτε κατεύθυνση, όλοι μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι μας ερχόταν στο μυαλό και όταν αυτή η φάση τελείωσε, είχαμε στα χέρια μας πολλά ωραία demos, οπότε καθίσαμε μαζί και συζητήσαμε για τα τραγούδια και αποφασίσαμε τι θα παίρναμε πίσω σπίτι και τι για πρόβα. Μετά κλειδωθήκαμε μέσα στο στούντιο για δύο βδομάδες και κάναμε δουλειά, μαζί με τους παραγωγούς μας, όπου δουλέψαμε πάνω στα τραγούδια και μετά ξεκινήσαμε να ηχογραφούμε τα drums.

 

 

Rock Overdose: Υπέροχα. Έχεις γράψει ένα τραγούδι για τον δίσκο αυτό. Υπάρχουν άλλα σημεία που έγραψες για άλλα τραγούδια;

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Ναι, υπάρχουν σημεία εδώ κι εκεί που συνεισφέρουν στα solo, στις μελωδίες και τα riffs. Αλλά βασικά κάθε τραγούδι ανήκει σε εκείνον που το έγραψε. Άρα, αν ο Markus είχε μια ιδέα, είναι δικό του το τραγούδι, αν εγώ έχω συνεισφέρει σε αυτό, όλα καλά, δεν χρειάζεται να αναφερθεί. Είχα γράψει παραπάνω από ένα τραγούδι, φυσικά, αλλά δεν ταίριαζαν τόσο στο συγκεκριμένο δίσκο ή ήταν πολύ στο στυλ των Gamma Ray ίσως. Αυτά βρίσκονται σε αναμονή, αλλά είμαι χαρούμενος με το “Skyfall”, νομίζω πως είναι ένα καλό κομμάτι και είμαι εντάξει με αυτό.

 

 

Rock Overdose: Επίσης ο Michael Kiske δεν έχει γράψει κάποιο τραγούδι.

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Όχι, αυτή τη φορά είπε «δε θέλω να γράψω κανένα τραγούδι, γιατί ήδη έχουμε αρκετά άτομα γι’ αυτό». Δεν είναι τόσο metal τραγουδοποιός, οπότε έκανε πίσω και είπε «παιδιά, κάντε αυτό που πρέπει, εγώ θα τραγουδήσω».

 

 

Rock Overdose: Και είναι ένας από τους αγαπημένους μου τραγουδιστές!

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Ω ναι, είναι εξαιρετικός!

 

 

Rock Overdose: Ποιες είναι οι αντιδράσεις για το νέο δίσκο από τον Τύπο ή από κόσμο που το έχει ακούσει;

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Είναι υπεράνω προσδοκιών! Φυσικά, μέχρι στιγμής οι φανς μπορούν να ακούσουν μόνο το «Skyfall», το «Indestructible» και το «Fear of the Fallen» και οι αντιδράσεις είναι εκπληκτικές, ο κόσμος το λατρεύει. Οι δημοσιογράφοι με τους οποίους έχω μιλήσει, που έχουν ακούσει ολόκληρο το δίσκο, λένε ότι είναι πολύ ξεχωριστό, πάρα πολύ καλό άλμπουμ. Είμαι πολύ χαρούμενος με τις αντιδράσεις.

 

 

Rock Overdose: Έχεις μετανιώσει που έφυγες από τους Helloween μετά την επιτυχία του Keeper; Πιστεύεις ότι θα είχαν άλλη μουσική κατεύθυνση αν είχες μείνει μαζί τους;

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Δεν μετανιώνω, γιατί πιστεύω πως εκείνη τη στιγμή πήρα τη σωστή απόφαση και θα ήταν καταστροφικό (αν είχα μείνει). Είδα τι συνέβη στη συνέχεια, είχαν πολλά προβλήματα εσωτερικά, αλλά και με τη δισκογραφική και με το management, οπότε χάρηκα που ήμουν εκτός και νομίζω ότι έκανα το σωστό. Ο κύκλος κλείνει τώρα και πήρε αρκετά χρόνια να το κάνουμε σωστά.

 

 

Rock Overdose: Πώς ένιωσες όταν ανακοίνωσαν τον Andi Deris σαν νέο τους τραγουδιστή; Θεωρείς πως ήταν κατάλληλος για το στυλ της μπάντας;

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Στην αρχή είχα τις αμφιβολίες μου, σκεφτόμουν πώς θα ακούγεται, είναι διαφορετικό στυλ, σε σχέση με τον Kiske. Αλλά το «Master of the Rings» ήταν ένα πολύ καλό άλμπουμ, μου άρεσε πολύ. Σίγουρα τα τραγούδια ήταν διαφορετικά, όπως και ο τραγουδιστής, αλλά μπορώ να ζήσω με αυτό. Όταν τους είδα live, δεν έγινα μεγάλος φαν του ότι τραγούδησε τα τραγούδια που αρχικά ήταν με τον Michael, γιατί νομίζω πως δεν του ταιριάζουν. Είμαι χαρούμενος με τη δουλειά του στο νέο δίσκο, ακούγεται εξαιρετικά, είναι πολύ καλό το αποτέλεσμα αυτού μαζί με τον Michael, είναι ο τέλειος συνδυασμός.

 

 

Rock Overdose: Πώς προέκυψε το να έχετε δύο τραγουδιστές στη μπάντα;

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Ο Andi ήταν στο lineup και θα ήταν πολύ παράξενο να γυρίσουμε και να τον διώξουμε. Έχει κάνει πάρα πολλά για τη μπάντα, γράφει εξαιρετικά τραγούδια και έχει πολλούς φανς, ο κόσμος τον αγαπάει, οπότε γιατί να μην ενώσουμε όλες τις δυνάμεις μας, μαζί και με τον Michael, νομίζω ήταν το καλύτερο.

 

 

Rock Overdose: Εμένα προσωπικά μου άρεσε που κρατήσατε και τους δύο τραγουδιστές.

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Κι εμένα, οπωσδήποτε και ο κόσμος είναι χαρούμενος με αυτό, δεν υπάρχει κανείς που να λέει «ω όχι, θέλω να ακούσω μόνο έναν τραγουδιστή» ή κάτι τέτοιο. Ο καθένας έχει τον αγαπημένο του, αλλά τώρα έχουμε τα πάντα, έχουμε τα καλύτερα.

 

 

Rock Overdose: Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Θα μείνεις στους Helloween σαν μόνιμο μέλος ή είναι μόνο για αυτό το δίσκο;

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Έτσι θα συνεχίσουν οι Helloween, θα μείνουμε μαζί και είμαι μόνιμο μέλος, οπωσδήποτε.

 

 

Rock Overdose: Πώς νιώθεις που είσαι πίσω μαζί τους μετά από τόσα χρόνια;

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Κατά κάποιο τρόπο, νιώθω σαν να γύρισα σπίτι μου, είναι μια νέα περιπέτεια, φυσικά, μια δραστική αλλαγή σε σχέση με πριν που έκανα μόνο τους Gamma Ray, τώρα να γυρίζω στους Helloween και με αυτό το μεγάλο lineup. Σίγουρα είναι μια περιπέτεια και μια πρόκληση, αλλά την ίδια στιγμή είναι και σαν να γυρίζω σπίτι.

 

 

Rock Overdose: Kai, σε γενικές γραμμές είστε μουσικοί με πολλή ένταση, αλλά χαμηλών τόνων προσωπικότητες. Δεν ξέρουμε πολλά για τις προσωπικές ζωές σας, οι Helloween είναι κάποιου είδους χαρούμενη ηθοποιία ή αντανακλούν τους αληθινούς σας χαρακτήρες;

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Νομίζω πως είμαστε αυθεντικοί, δεν παίζουμε κάποιο ρόλο στις δημόσιες ζωές μας και μετά να είμαστε τελείως διαφορετικοί στις ιδιωτικές ζωές μας. Αυτό που βλέπεις στη σκηνή είναι αυτό που θα δεις και σε έναν ιδιωτικό χώρο. Δεν προσποιούμαστε τίποτα, είμαστε οι εαυτοί μας και χαιρόμαστε τη ζωή, περνάμε καλά, όσο μπορούμε, σίγουρα έχουμε τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες μας, αλλά βασικά είμαστε απλά φυσιολογικοί τύποι.

 

 

Rock Overdose: Οπότε, η πραγματικότητα είναι πως έχετε συγκεντρωθεί ξανά όλοι μαζί και δεν έχετε προβλήματα μεταξύ σας.

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Ευτυχώς όχι. Είμαστε όλοι αρκετά ώριμοι και ικανοί να δουλέψουμε σαν ομάδα, να εξισορροπήσουμε τυχόν διαφορές ή μικροπράγματα που μπορεί να προκύψουν σε περιοδεία ή στο στούντιο, όπου μπορεί να έρθεις σε διαμάχη ή να έχεις διαφορές απόψεων, αλλά μπορούμε και τα συζητάμε.

 

 

 

 

 

Rock Overdose: Και υποθέτω πως οφείλεται στο ότι είστε μεγαλύτεροι και πιο σοφοί.

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Σίγουρα ναι, δεν είμαστε τόσο θερμόαιμοι πια σε ό,τι αφορά τις διαφορές μας. Το θέμα δεν είναι να μην έχεις διαφωνίες και καυγάδες, είναι ο τρόπος που το κάνεις, έτσι ώστε να βγεις από αυτό με ένα θετικό συναίσθημα και όχι κάτι που να μεγαλώνει τις διαφορές.

 

 

Rock Overdose: Και τι συμβαίνει με τους Gamma Ray;

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Τώρα που είμαι απασχολημένος με τους Helloween, αναγκαστικά οι Gamma Ray είναι στον πάγο, δε μπορώ να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αυτό ακριβώς το κομμάτι ήταν που δε μου άρεσε για το ότι γύρισα στους Helloween, το ότι θα έπρεπε να βάλω λίγο στην άκρη τους Gamma Ray, αλλά δεν έχουν πεθάνει, είναι ζωντανοί. Και η πανδημία μάς έδωσε την ευκαιρία να γράψουμε τραγούδια και να φτιάξουμε έναν δίσκο φέτος.

 

 

Rock Overdose: Και υποθέτω πως είχατε πολλές ιδέες.

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Ναι, σίγουρα υπάρχουν αρκετές.

 

 

Rock Overdose: Όπως είπες προηγουμένως, είχες πολλές ιδέες για τους Helloween που θα ταίριαζαν περισσότερο στους Gamma Ray.

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Κατά κάποιο τρόπο ναι, είναι ο τρόπος μου που γράφω τα τραγούδια. Θα είναι καλό υλικό, είμαι σίγουρος, τα υπόλοιπα παιδιά από τη μπάντα επίσης γράφουν και ήδη μου έχουν στείλει 2-3 κομμάτια. Είναι εκπληκτικά, αλλά φυσικά είναι δύσκολο να κάνουμε πρόβες από κοντά αυτή τη στιγμή, οπότε έχουμε συχνή επικοινωνία online, αλλά είναι εφικτό και είμαστε μια χαρά.

 

 

Rock Overdose: Και υποθέτω πως σχεδιάζετε να κυκλοφορήσετε το νέο Gamma Ray μέσα στο 2022;

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Αυτό είναι το σχέδιο, ναι.

 

 

Rock Overdose: Και ανυπομονούμε γι’ αυτό. Τι αναμνήσεις έχεις από τη χώρα μας, εκτός από το μπιφτέκι και το ούζο;

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Πάντα θυμάμαι την Ελλάδα σαν ένα μέρος που αξίζει να επισκεφτώ, ως μουσικός θυμάμαι πόσο τρελοί ήταν οι φανς, πάντα γνώριζα εξαιρετικούς ανθρώπους στην Ελλάδα, η παρέα μαζί τους είχε πολλή πλάκα, το να πίνουμε, να τρώμε, να πηγαίνουμε σε κλαμπ, όποτε βέβαια υπήρχε χρόνος ανάμεσα σε συναυλίες.

 

 

Rock Overdose: Και η καλύτερή σου ανάμνηση από την Ελλάδα;

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Σε κάποια συναυλία είχα ανέβει σε μια μικρή οροφή πάνω από τη σκηνή και έπαιζα ή τραγουδούσα από εκεί και ο κόσμος μαζευόταν από κάτω. Ήταν σχετικά ψηλά για να πηδήξει κανείς, αλλά με ενθάρρυναν «πήδα, πήδα, πήδα» και το έκανα και ο κόσμος με έπιασε από τόσο ψηλά και ήταν απίστευτο, με κουβάλησαν πίσω στη σκηνή, ήταν τέλειο, το διασκέδασα πάρα πολύ.

 

 

Rock Overdose: Αυτό είναι το θέμα, ότι σε έπιασαν!

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Ναι, διαφορετικά θα είχαμε πρόβλημα! Επίσης, μερικές φορές έχω έρθει στη Μύκονο για διακοπές και μου άρεσε πολύ η ατμόσφαιρα με τα λευκά σπίτια και τις παραλίες. Καλή ζωή!

 

 

Rock Overdose: Τι άλλα νέα έχεις να μοιραστείς;

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Σε γενικές γραμμές, προωθώ τους Helloween τώρα, γράφω τραγούδια για τους Gamma Ray και κάποια στιγμή, αν όλα πάνε καλά και μαζευτούμε με τους Helloween, θα αρχίσουμε πρόβες για την περιοδεία, που υποτίθεται πως θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2022. Πριν από αυτό, έχουμε πολλές πρόβες, οργάνωση, να φτιάξουμε setlist και τα σχετικά.

 

 

Rock Overdose: Οπότε υποθέτω πως είσαι χαρούμενος με τους Helloween τώρα, ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι από τη μπάντα; Με εσένα και χωρίς εσένα;

 

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Δύσκολη ερώτηση. Χωρίς εμένα, θα επιλέξω το «Where the Rain Grows». Με εμένα… είναι πολύ δύσκολο, θα επιλέξω το «Halloween», επειδή ήταν το πρώτο τραγούδι που έγραψα, που είναι τόσο μεγάλο σε διάρκεια και επικό, οπότε έχει ξεχωριστή σημασία για μένα.

 

 

Rock Overdose: Σε ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη, επιμένω να έρθετε στην Ελλάδα, γιατί είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με την επανένωση των Helloween και γιατί δύο φορές ως τώρα θα είχαμε την ευκαιρία να σας δούμε και ακυρώθηκε.

Kai Hansen (HELLOWEEN, GAMMA RAY): Ανυπομονώ να ξανάρθουμε και να παίξουμε, θα είναι πάρα πολύ καλό. Είμαι σίγουρος, θα είναι απίστευτα!

 

 

 

Για το Rock Overdose,
Ζήσης Πετκανάς

Επιμέλεια Ερωτήσεων: Ηλίας Περόγαμβρος

Μετάφραση: Δάφνη Γεωργαδάκη

 

 

Comments