Σαν σήμερα,17 χρόνια πριν…Οι Machine Head ξεκινούν να χτίζουν την αυτοκρατορία τους!

 

 

Δεκαεπτά χρόνια πριν, οι Machine Head πιο heavy από ποτέ στην δωδεκάχρονη τότε πορεία, αστράφτουν και βροντούν μέσα από το Through the ashes of empires.

Οι Αμερικανοί, δείχνουν να ωριμάζουν ξαφνικά κι απότομα και παίρνουν την εκδίκηση τους από όλους όσους τους επέκριναν και δήλωναν απογοητευμένοι από τις δύο τελευταίες δουλειές τους, όχι πάντως άδικα ως ένα βαθμό. Στην πέμπτη δουλειά τους, παίρνουν τα καλύτερα στοιχεία από τα δύο πρώτα άλμπουμ τους και μας δείχνουν τα πρώτα δείγματα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στη συναρπαστική τους συνέχεια. Για την ακρίβεια, επιστρέφουν στις ρίζες τους, αναμιγνύοντας με τον καλύτερο τρόπο έναν φρέσκο thrash ήχο με ήρεμα και εκρηκτικά μέρη.

Η προσθήκη του  Phil Demmel όχι μόνο δίνει μια άλλη ποιότητα στον ήχο τους αλλά αποδεικνύεται και καθοριστική όσον αφορά την thrash προσέγγιση της συνέχειας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μερικά από τα σπουδαιότερα riff και σόλο της μπάντας βρίσκονται εδώ, αφού πέραν της συμβολής του Demmel και ο Rob Flynn δείχνει πως διανύει περίοδο έμπνευσης αλλά και έντονα σημάδια εξέλιξης όσον αφορά την τεχνική του κατάρτιση. Η φωνητική του απόδοση είναι επίσης εντυπωσιακή, πολύ ανώτερη απ’ ότι έχει κάνει από το 1997 και μετά, καταφέρνοντας να συνδυάζει τον επιθετικό τρόπο ερμηνειών με όμορφες μελωδικές γραμμές. Οι συνθέσεις είναι μακροσκελείς και ποικίλουν από από άποψη ταχυτήτων και κατακλύζονται από συναισθήματα οργής, μίσους και πόνου, κάτι στο οποίο παίζουν ρόλο και οι βιωματικοί στίχοι του Flynn.

Κομμάτια όπως το μεγαλειώδες Imperium, το οργισμένο Left Unfinished ή το έντονα συναισθηματικά φορτισμένο "Descend the Shades of Night", φέρουν τη σφραγίδα του ήχου των Machine Head που μεσουρανούν σήμερα και αποτελούν κλασσικές επιτυχίες τους. Μπορεί ασφαλώς να μην είναι όλα τα κομμάτια του ίδιου επιπέδου, το άλμπουμ όμως συλλαμβάνει το αληθινό πνεύμα της μπάντας. Τα σκαμπανεβάσματα της πορείας τους ανήκουν πια στο παρελθόν και από δω και πέρα η τροχιά θα είναι εξαιρετικά ανοδική και μόνο.

Όπως προσδίδει και ο τίτλος του, το “Through the ashes of empires”, σηματοδοτεί τη στιγμή που οι Machine Head είναι έτοιμοι να αναγεννηθούν απ’ τις στάχτες τους και να κάνουν την αρχή για να γίνουν αυτοκράτορες της metal σκηνής.

 

Comments