Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation) στο RockOverdose:”Μπόρεσα να ορθοποδήσω & να εδραιώσω τη μπάντα,παρόλες τις δυσκολίες”

 

 Ο Ζήσης Πετκανάς μιλά για μία ακόμη φορά με τον φίλο κιθαρίστα Μάριο Ηλιόπουλο (Νightrage,ex-Exhumation) εφ' όλης της ύλης. Από τα πρώτα του βήματα με τους Exhumation και την εγκατάστασή του στην Σουηδία, μέχρι σήμερα με τους Nightrage και την επιστροφή του στην Ελλάδα. 

Έχοντας 30 χρόνια συνεχής παρουσίας στο χώρο του metal , ο Μάριος θυμάται πως ξεκίνησε και ανακοινώνει τα ενδιαφέροντα μελλοντικά project του.

 

Enjoy!

 

 

RockOverdose: Έχουμε την τιμή και την χαρά να φιλοξενούμε τον Μάριο Ηλιόπουλο, ένα δικό μας παιδί!

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Γεια σου Ζήση! Σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση είναι χαρά μου να μιλάω ξανά στο RockOverdose για μένα και τους Nightrage.

 

 

RockOverdose: Βρίσκεσαι μόνιμα στην Ελλάδα;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation):Ναι εδώ και 4 χρόνια είμαι μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Μετά από πολλά χρόνια στη Σουηδία με πολλά ups&downs, και σε επίπεδο επιβίωσης και σε προσωπικό επίπεδο. Μπόρεσα και εδραίωσα την μπάντα κατά κάποιο τρόπο, η μπάντα στάθηκε στα πόδια της, αυτός ήταν ο στόχος μου και μετά από κάποια στιγμή όταν κατάφερα να εδραιώσω την μπάντα και κατάλαβα πως μπορώ να το κάνω αυτό από όπου και να βρίσκομαι, σε όποιο σημείο της γης δηλαδή. Μπορώ να «τρέχω» τους Nightrage καθώς από μένα ξεκινάνε όλα, είναι προτεραιότητα για εμένα παράλληλα με άλλα πολλά πράγματα που έχω.

 

 

RockOverdose: Πόσο εύκολο είναι να δουλεύεις την μπάντα εξ’ αποστάσεως;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation):Λειτουργεί πάρα πολύ καλά, χωρίς κανένα πρόβλημα θα έλεγα. Με το internet εκμηδενίζονται οι αποστάσεις. Το θέμα είναι να έχεις την θέληση και το χρόνο να το κάνεις και για εμάς αυτό δεν είναι πρόβλημα, έχουμε και την όρεξη και το χρόνο που ασχολούμαστε με τη μπάντα. Δεν έχει μεγάλη διαφορά είτε είμαι εκεί είτε εδώ. Ίσως χάνεται η προσωπική επαφή αλλά μέσω της τεχνολογίας πχ skype, messenger και όλα αυτά τα ωραία εργαλεία που σου δίνει το internet , δεν υπάρχει πια κανένα πρόβλημα.

 

 

RockOverdose: Σου έλειπε η Ελλάδα όσο ήσουν εκτός;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Ναι βέβαια, ήμουν home-sick αλλά έκανα συχνές επισκέψεις τα καλοκαίρια και σε γιορτές., όποτε μπορούσα. Ήταν πάντα ένας κρυφός μου πόθος να γυρίσω στην Ελλάδα, γιαυτό και το έκανα τελικά. Νομίζω έκανα το καλύτερο, για μένα και για την μπάντα. Ζύγισα τα πράγματα από την αρχή, είδα την Ελλάδα με διαφορετικό μάτι, γιατί στην αρχή όταν είχα φύγει μπορώ να πω είχα πάρα πολύ θυμό μέσα μου, τότε με τους Exhumation και όλα αυτά που είχαν γίνει, είχα νιώσει πολύ πικρία μέσα μου. Όταν ξαναγύρισα μετά από χρόνια, είδα την Ελλάδα με ένα πολύ διαφορετικό μάτι, και την ξανα-αγάπησα, είναι ένας παράδεισος.

 

 

RockOverdose: Να πούμε πως το πρώτο σου συγκρότημα ήταν οι The Force, πίσω στο 1988.

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Ναι! Μαζί με τον φίλο μου τον Γιώργο Μπαχαρίδη σε φωνή και κιθάρα. Ένας πάρα πολύ καλός μουσικός, είχαμε δέσει πάρα πολύ καλά, είχαμε δικά μας κομμάτια αλλά η πραγματικότητα της τότε εποχής δε μας άφησε να προχωρήσουμε. Εμείς θέλαμε να παίξουμε heavy metal αλλά τότε αυτό το είδος μουσικής ήταν κάτι που το πυροβολούσανε όλοι, το κορόιδευαν, γελούσαν… Δε βοηθούσε κανείς, δε μας αφήναν να κάνουμε πρόβες στα studio… Πράγματα που αν τα πεις στη σημερινή εποχή, τα σημερινά παιδιά δε θα τα πιστεύουν! Δυστυχώς είχαμε πάρα πολλά να αντιμετωπίσουμε με την τότε ελληνική πραγματικότητα, με το στρατό, με την αντιμετώπιση από τους γονείς ακόμη… οι γονείς μου με έδιωξαν από το σπίτι επειδή ήθελα να παίζω κιθάρα… Πάρα πολλά προβλήματα! Κανείς δεν ήθελε να μας βοηθήσει σε αυτό που κάναμε!

Η πορεία μου στη μουσική ποτέ δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, πάντα ο δρόμος ήταν στρωμένος με αγκάθια καλώς ή κακώς. Άξιζε τον κόπο όμως, προσωπικά είμαι πάρα  πολύ χαρούμενος γιατί ακόμη και σήμερα αυτή τη στιγμή η μπάντα είναι ζωντανή, κλείσαμε με τους Nightrage  20 χρόνια πέρσι! Και μόνο αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα, δείχνει την αγάπη και το πάθος που έχουμε να παίζουμε την αγαπημένη μας μουσική χωρίς να μας ενδιαφέρει να κάνουμε λεφτά και χωρίς να έχουμε μπλεχτεί με άλλα πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με μουσική.

 

 

RockOverdose: Υπάρχει υλικό να ακούσουμε από τους The Force;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation):Ίσως υπάρχει κάποιο demo σε κασέτα, πρέπει να το ψάξω. Θα ρωτήσω και τον φίλο μου τον Γιώργο Μπαχαρίδη. Θα είχε ενδιαφέρον αυτές οι ηχογραφήσεις να βγούνε προς τα έξω, θα το ήθελα κι εγώ γιατί είχαμε ωραία τραγούδια και δυστυχώς δε μπορέσαμε ποτέ να κάνουμε κάποια σοβαρή ηχογράφηση σε studio παρά μόνο από Live. Θα χαρώ κι εγώ να ακούσω αυτό το υλικό γιατί θα ακούσω τον εαυτό μου χρόνια πριν, να δω πως έπαιζα! Δεν έχουν αλλάξει και πολλά από τότε, την ίδια τρέλα κουβαλάω απλά αλλάζει ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα, ωριμάζεις σίγουρα και σαν μουσικός, γίνεσαι πιο καλός και συνέχεια μαθαίνεις. Στη μουσική πάντα θα είσαι μαθητής!

 

 

RockOverdose: Πάμε στο 1991 όταν οι Exhumation σου έκαναν πρόταση για συνεργασία…

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation):Ναι θυμάμαι ήμουν ακόμα παιδί, πολύ άπειρος θα έλεγα τότε και ψαχνόμουν! Ήμουν όμως πολύ παθιασμένος με το thrash metal, το Bay Area… Κάποιο είδος τρέλας; ταλέντου; είχαν δει τα παιδιά από τους Exhumation τότε σε εμένα… και μου έδωσαν την ευκαιρία να μπω στην μπάντα, κάναμε κάποια Live τότε αλλά αναγκαστικά μετά μπήκαμε στρατό, μιας και η θητεία είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα, αυτό μας σταμάτησε κατά κάποιο τρόπο αλλά ξανα-συνεχίσαμε το 1993 μετά το στρατό και κάναμε αυτά που κάναμε δηλ. το demo, το Deepest Side of Fear και τα επόμενα 3 album τα οποία ηχογραφήσαμε στην Σουηδία!

Είναι μια μπάντα σχολείο για μένα, καθώς έμαθα πως λειτουργεί η μουσική βιομηχανία, πως πρέπει να κινείσαι , τι βήματα πρέπει να κάνεις. Φάγαμε πολλές σφαλιάρες σίγουρα και με τους Exhumation, μάθαμε πάρα πολλά. Πιστεύω στη ζωή πρέπει να κερδίζεις κάτι και όχι να σου έρχεται έτοιμο στα χέρια. Δε σου λέει κάποιος «Έλα ρε φίλε να γίνεις τώρα rockstar!”, ή σου δίνει μια κιθάρα και λέει παίξε! Πρέπει να το κερδίσεις αυτό το πράγμα και απαιτεί χρόνια, πολύ μελέτη, πολλά χρόνια εμπειρίας και δουλειάς σε αυτό το αντικείμενο.

Ίσως είναι κάτι που τα σημερινά παιδιά μπορεί να μη το καταλαβαίνουν γιατί έχουμε τόσες ευκολίες στην εποχή μας. Όλα αυτά μπορεί να τους ακούγονται σαν ιστορίες καθημερινής τρέλας που η δικιά μου γενιά προλάβαμε και τις ζήσαμε. Οι πιο παλιοί ακόμα, η παλιότερη γενιά από εμάς πχ οι Northwind είχαν ακόμα περισσότερες δυσκολίες να αντιμετωπίσουν. Είναι για μένα ήρωες αυτοί που μπόρεσαν τότε να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και συνεχίζουν ακόμη. Αυτό ενώνει τους οπαδούς με τους μουσικούς και τις μπάντες.

 

 

 

RockOverdose: Σίγουρα ήταν μεγάλη απόφαση να πάτε στη Σουηδία τότε με τους Exhumation…

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation):Τότε με τους Exhumation το να πάμε στη Σουηδία, ήταν δικιά μου πιο πολύ απόφαση επειδή ψαχνόμουν γενικά, διάβαζα ξένα περιοδικά.. είχα πολύ μεγάλη τρέλα! Πήγαμε λοιπόν και ηχογραφήσαμε το πρώτο μας album το Seas of Eternal Silence, στα διάσημα τότε underground Unisound Studios, του Dan Swanö  των Edge Of Sanity που είχαν ηχογραφήσει οι Opeth, οι Dissection και άλλες μπάντες του μελωδικού death metal. Είχα διαισθανθεί πως θα πάρουμε ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα σαν ήχο και θα αναδείξουμε τα κομμάτια μας παραπάνω.

Θυμάμαι είχαμε πάρει τηλέφωνο τον Dan, ο οποίος με χαρά αποδέχτηκε την πρότασή μας, δεν είχαμε κάνει συμβόλαιο ακόμα και μαζεύαμε λεφτά, από το υστέρημά μας, έκανα 2 δουλειές για να μαζέψω λεφτά για την επικείμενη ηχογράφηση του πρώτου μας album.

 

 

RockOverdose: Από ότι μάθαμε, ανακοινώθηκε επανακυκλοφορία δύο album των Exhumation, σωστά;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation):Ναι! Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Έχει ήδη ανακοινωθεί από την Made Of Stone Recordings, του φίλου μου του Χρήστου. Θα επανακυκλοφορήσουν λοιπόν το Dance Across The Past και το  Traumaticon, με καινούργια εξώφυλλα που επιμελήθηκε ο Γιάννης Νάκος, ο οποίος έχει κάνει και το τελευταίο album των Evergrey. Ήδη υπάρχουν online και θα βγουν και σε βινύλιο μες στη χρονιά. Οπότε οι fans των Exhumation αλλά και νέος κόσμος που δεν έχει ακούσει ποτέ την μπάντα θα έχουν την ευκαιρία να μας γνωρίσει ακούγοντας ή αγοράζοντας και να μάθουν ποιο είναι το σχολείο των Nightrage!

 

 

 

RockOverdose: Για ποιο λόγο διαλύθηκαν οι Exumation;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Κοίταξε, οι άνθρωποι αλλάζουν, παίρνουν άλλες αποφάσεις. Εγώ ήθελα να συνεχίσω να παίζω μουσική, τα άλλα παιδιά δε θέλανε να δώσουν άλλη ενέργεια από τη ζωή τους στη μουσική κι έτσι δυστυχώς διαλυθήκαμε. Ήταν ένα μάθημα για εμένα, είχα στεναχωρηθεί πάρα πολύ τότε, αλλά με αυτόν τον τρόπο μέσα από τις στάχτες των Exhumation δημιουργήθηκαν οι Nightrage. Είναι μια άλλη ιδέα, μια άλλη μπάντα την οποία ακόμη υπηρετώ, ίσως ήταν έτσι γραφτό να γίνει και πιστεύω πως τα κατάφερα.

 

 

RockOverdose: Υπάρχει κάποια σκέψη να ξανα-τζαμάρετε μαζί;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation):Σαν σκέψη είναι εύκολο να το λες αλλά δύσκολο να το κάνεις. Τα παιδιά δεν ξέρω τι κάνουν και αν το θέλουν. Το βλέπω δύσκολο. Αν περάσουν τα χρόνια και δεν ασχολείσαι με τη μουσική είναι δύσκολο. Καλύτερα να μείνει έτσι και να θυμόμαστε τους Exhumation έτσι όπως ήταν μέσα από τα albums.

 

 

RockOverdose: Πάμε τώρα στον Gus G. Με τον οποίο δημιουργήσατε τους Nightrage…

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Ναι μεγάλο κεφάλαιο, μαζί κάναμε τη μπάντα, γράψαμε τα κομμάτια, τα στείλαμε στο Fredrik Nordström στη Σουηδία, του άρεσαν πάρα πολύ και τότε σκέφτηκα για να δώσω ένα καλύτερο μέλλον στη μπάντα να μετακομίσω μόνιμα στη Σουηδία, όπως κι έγινε, παρεμπιπτόντως βοήθησα και τον Gus πάρα πολύ, τον είχα πάρει μαζί μου στη Σουηδία και ξεκίνησε αυτός την καριέρα του και συνέχισα κι εγώ τους Nightrage. Είμαι πολύ χαρούμενος που ακόμα και σήμερα μιλάμε για τους Nightrage και είμαστε ζωντανοί και συνεχίζουμε να παίζουμε τη μουσική μας.

 

 

RockOverdose: Και ο Gus ανέλαβε τα φωνητικά στην αρχή, έτσι;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Ναι, είχαν βγει αυτά τα demo κομμάτια, τα οποία πέρυσι κιόλας τα κυκλοφορήσαμε για πρώτη φορά, τα original δηλαδή του 2000, ο Gus έκανε κάποια φωνητικά, κάποια έκανα κι εγώ. Μαζί είχαμε κάνει αυτά τα κομμάτια και ήταν μια πολύ ωραία κίνηση και δεν περίμενα ούτε εγώ ο ίδιος ότι μετά από 20 χρόνια θα ακουστούν αυτά τα κομμάτια με τον τρόπο που ακούστηκαν την πρώτη φορά που τα ηχογραφήσαμε.

 

 

RockOverdose: Πώς ήταν ο Gus στα φωνητικά;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Νομίζω καθόταν μια χαρά, για τα demo πιστεύω ήταν καλός, αλλά μετά θέλησα να συνεχίσω τα κομμάτια και να τα αναπτύξω καλύτερα, πιστεύω ότι ο Lindberg ταίριαξε καλύτερα, είναι και πιο επαγγελματίας τραγουδιστής. Ο Gus απλά βοηθούσε, αλλά κι εγώ απ’ τη μεριά μου βοηθούσα σε κάποια καθαρά φωνητικά, αλλά δεν είμαστε επαγγελματίες τραγουδιστές, η δουλειά μας είναι να γράφουμε τραγούδια και να παίζουμε κιθάρα, οπότε επικεντρώθηκα σε αυτό.

 

 

RockOverdose: Πάντως τα φωνητικά του Gus θυμίζουν αρκετά Chuck.

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Εντάξει, έφερνε προς αυτή την κατεύθυνση ας πούμε, τότε θυμάμαι ήταν και η τρέλα με τους Death, με Children of Bodom και όλες αυτές οι μπάντες είχαν με κάποιο τρόπο επηρεάσει και τον Gus και εμένα, το black metal (οι Dimmu Borgir ας πούμε) και θέλαμε πιο πολύ γρέζι, πιο πολύ δύναμη στα φωνητικά, οπότε βγήκε αυτό που βγήκε. Νομίζω η δουλειά που θέλαμε έγινε, δηλαδή εμείς ποτέ δεν θέλαμε να τα βγάλουμε αυτά τα κομμάτια, να τα κυκλοφορήσουμε. Είναι απλά demos, ηχογραφήσεις για να μπορέσουμε να στείλουμε σε κάποιο label, σε κάποιο παραγωγό να ακούσει τη δουλειά μας και φυσικά να ακούσουμε κι εμείς τι κάνουμε. 

 

 

 

RockOverdose: Πες μας πώς γεννήθηκε το όνομα Nightrage.

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation):  Το Nightrage γεννήθηκε μέσα από ένα τραγούδι των Exhumation και βασικά η δική μου ιδέα ήταν τότε θυμάμαι, επειδή θέλαμε να κάνουμε κάτι σαν συνέχεια των Exhumation, ήθελα τότε να ονομαστεί Traumaticon η μπάντα, αλλά ήταν ιδέα του Gus να την ονομάσουμε Nightrage.

 

 

RockOverdose: Τι θα έλεγες να πάμε να ακούσουμε το Gloomy Daydreams;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation):  Πάμε να το ακούσουμε, είναι από το πρώτο album των Nightrage, (και από το demo του 2000 με τον Gus στα φωνητικά).

 

 

RockOverdose: Πάμε τώρα στην πρώτη σου δισκογραφική δουλειά με τους Nightrage, είναι το 2003, Sweet Vengeance.

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Ναι, αυτό το album ήταν ο λόγος που μετακόμισα στη Σουηδία, που ήθελα να δώσω ένα καλύτερο μέλλον στη μπάντα και που πέρασα όλα αυτά που πέρασα. Και ήταν ένα επεισοδιακό album θα έλεγα, γιατί όπως καταλαβαίνεις ήμουν μόνος μου τότε, δεν είχα κάποιον να με βοηθήσει, ο Gus κοιτούσε τις δικές του μπάντες, οπότε έπρεπε να τα κάνω όλα μόνος μου, δεν υπήρχαν μέλη στη μπάντα κι ευτυχώς τότε βρήκα τον Tomas Lindberg ενώ περπατούσα στο δρόμο και μιλήσαμε, ενώ τον ήξερα από πριν τους Exhumation, του πρότεινα να ακούσει τα κομμάτια, του άρεσαν πάρα πολύ, οπότε μετά ήρθε να τραγουδήσει στο studio και να μας βοηθήσει με τα φωνητικά στο Sweet Vengeance και έτυχε τότε να γράφουν και οι The Haunted το album τους την ίδια περίοδο στο studio Fredman και μου πρότεινε ο Fredrick να παίξει στα τύμπανα ο Per Möller Jensen, όπως και έγινε, φανταστικός drummer. Είχε βασικά την ιδέα ο Fredrick να φέρει και τον τραγουδιστή των Evergrey να κάνει κάποια καθαρά φωνητικά κι έτσι αυτό το πράγμα στήθηκε λες και ήταν γραφτό να γίνει, ενώ εν τω μεταξύ εγώ πήγα στη Σουηδία χωρίς να έχω λεφτά ή πού να μείνω ή μια δουλειά και τελικά βρέθηκα να θέλουν το album μου δυο δισκογραφικές και εγώ να ηχογραφώ αυτό το album με αυτά τα άτομα. Ξέρεις, λένε ότι καμιά φορά αν ψάχνεις την τύχη σου, η τύχη ευνοεί τους γενναίους, πρέπει να ψάχνεις και να κάνεις αυτό που πραγματικά αγαπάς, φωτεινό παράδειγμα είναι το Sweet Vengeance.

 

 

RockOverdose: Σε όλη σας την πορεία έχετε συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα, Tomas Lindberg, Nicholas Barker, Tom S. Englund, Mikael Stanne, πολλούς…

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Ναι, πολλά άτομα που έχουν παίξει σε μεγάλες μπάντες, που για μας τότε ή και ακόμα τώρα είμαι fan, γουστάρω πάρα πολύ, οπότε η χαρά είναι δική μου να έχω μέσα στη μπάντα τέτοια άτομα και επιτέλους να επιτυγχάνω να υπογράψω συμβόλαιο με μια μεγάλη εταιρεία που πραγματικά πιστεύω αυτό το πρώτο βήμα των Nightrage με βοήθησε, ήταν πολύ δυνατό για να κάνει ένα ωραίο ξεκίνημα η μπάντα, αν και κατά κάποιο τρόπο πιστεύω όλη αυτή η φάση με όλους αυτούς τους guests θα ήταν λίγο δύσκολο να συνεχίσει. Εκεί φάνηκε η δύναμη των Nightrage, η δύναμη που είχα εγώ, το όραμα που είχα για τη μπάντα, δε θα σταματούσα ποτέ. Ήταν η μπάντα η δικιά μου και θα την πήγαινα εκεί που ήθελα εγώ να την πάω.

 

 

RockOverdose: Πάρα πολύ ωραία. Τι να ακούσουμε από τον πρώτο δίσκο;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Πάμε να ακούσουμε το Macabre Apparition.

 

 

RockOverdose: Μάριε, βλέποντας όλη αυτή την πορεία μέσα στο χρόνο, νομίζω αισθάνεσαι μια περηφάνεια και ικανοποίηση;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Ναι, σίγουρα. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι ακόμα και τώρα είμαστε ζωντανοί μετά από τόσα χρόνια, επειδή κλείσαμε 20 χρόνια, είναι απίστευτο αν το σκεφτείς. Αν μου έλεγες τότε που ήμουν με μια κιθάρα στην πλάτη και έτοιμος να φύγω για Σουηδία ότι η μπάντα θα βγάζει album για 20 χρόνια, θα νόμιζα ότι μου κάνεις πλάκα. Αλλά αν πραγματικά αγαπάς κάτι και θέλεις να το κάνεις, τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει, οπότε οι Nightrage είναι για μένα κατά κάποιο τρόπο μια προσωπική επιτυχία και ένα παράδειγμα ότι δεν πρέπει ποτέ να τα παρατάς.

 

 

RockOverdose: Έτσι ακριβώς. Και υπάρχει μια ευρύτερη αποδοχή από τον κόσμο για αυτή τη μπάντα, έτσι;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Έχουμε πολλούς fans και σε διαφορετικές χώρες, έχουμε παίξει και στη Β. Αμερική, στο Los Angeles, West Coast, East Coast, Ευρώπη, Ν. Κορέα, Ιαπωνία, έχουμε παίξει σε πολλά μέρη, όπου μας έχουν καλοδεχτεί. Ποιος θα το περίμενε ότι οι Nightrage έχουν fans στη Νότια Κορέα; Οπότε βλέπω ότι υπάρχει ένα φως στην άκρη του τούνελ, παρόλες τις δυσκολίες και τις αναποδιές που έχουμε αντιμετωπίσει τόσα χρόνια, βλέπω ότι τελικά υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι που ξέρουν τα κομμάτια μας, έχουν αγοράσει τα cd, έρχονται στα live και θέλουν να τα υπογράψουμε, πράγματα απίστευτα. Ποτέ δεν παίρνω κάτι για δεδομένο, πάντα χτίζω και πάντα νιώθω ευλογημένος που υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι που αγαπάνε τη μουσική που κάνουμε.

 

 

RockOverdose: Νομίζω αυτό είναι που σου δίνει και το κουράγιο να συνεχίσεις, αυτή η αποδοχή από τον κόσμο.

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Ακριβώς, αυτή η αποδοχή και η αγάπη που παίρνουμε εμείς προσπαθούμε να τη δώσουμε πίσω, να αναπτύξουμε αυτή τη σχέση αγάπης και ενθουσιασμού, για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να έχουμε και εμείς έμπνευση για να γράψουμε ένα ακόμα καλύτερο δίσκο.

 

 

RockOverdose: Σε ποια χώρα θα έλεγες ότι έχετε δει μεγαλύτερη αποδοχή;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Θα έλεγα στην Αμερική, στον Καναδά έχουμε πολύ καλό fanbase, αλλά και στην Ιαπωνία και την Κεντρική Ευρώπη. Χρειάζεται βέβαια να το χτίζεις αυτό το πράγμα, με tours και συναυλίες, αλλά γενικά υπάρχει ενδιαφέρον για τη μπάντα και στην Ελλάδα φυσικά. Όταν παίζουμε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο. Πάντα έχουμε καλή αποδοχή και καλό feedback από τους fans.

 

 

RockOverdose: Στο Βόλο παίξατε μια φορά ή δύο;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Έχουμε παίξει δυο τρεις φορές, αλλά την τελευταία φορά στο Golden R. Festival, πήγε πολύ καλά, έπαιξαν και πολλές άλλες καλές μπάντες, οι Ανώριμοι, οι Acid Death, ήταν πολύ ωραίο festival, με πολύ κόσμο, ελπίζω να ξαναγίνει και στο μέλλον.

 

 

RockOverdose: Φυσικά να δώσουμε πολλούς χαιρετισμούς στον καλό μας φίλο Αντώνη Κουμιώτη. Κρατά γερά το κάστρο του metal στο Βόλο και όχι μόνο!

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Πολλά χαιρετίσματα στον φίλο μου τον Αντώνη που στηρίζει τη μπάντα πάρα πολύ και κάνει ΦΟΒΕΡΗ δουλειά με το Golden Rules festival και φυσικά με το Radio Markoni!

 

 

RockOverdose: Πάμε τώρα στη δεύτερη δουλειά σας το 2005, Descent into Chaos. Πες μας γι’ αυτή τη δουλειά.

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Ήταν το δεύτερο album μετά το Sweet Vengeance, που πήγε πολύ καλά, είχε πάρει φοβερές κριτικές, πράγμα ανέλπιστο. Στο Descent into Chaos ήμασταν εγώ, ο Gus και ο Lindberg, συνεχίσαμε με ένα πιο άγριο album από το Sweet Vengeance, ίσως κάποιος θα περίμενε ότι θα μαλακώσουμε, αλλά εμείς παίξαμε ακόμη πιο άγριο metal και είναι ένα από τα αγαπημένα μου album. Είχε παίξει κι ο φίλος μου ο Fotis Benardo τα τύμπανα τότε, ένα φανταστικό performance από το Φώτη και γενικά ήταν ένα πολύ δυνατό follow up για το Sweet Vengeance.

 

 

RockOverdose: Ήταν και ο τελευταίος δίσκος που συμμετείχε ο Gus, μετά αποχώρησε.

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Ήταν το album που έφυγε και ο Gus και ο Lindberg, μας έδιωξε και η Century Media, γιατί έλεγαν ότι δεν πουλάνε τα album, πράγμα που δεν ίσχυε. Για κάποιο λόγο δεν τους κάναμε πια, ίσως δεν τους άρεσε το γεγονός ότι έφυγαν ο Gus και ο Lindberg και ίσως ήταν καλό μάθημα για μένα, γιατί εκεί έδειξα ότι δεν φοβάμαι τίποτα. Μετά από αυτό το χτύπημα εγώ έγραψα κομμάτια, ένα επόμενο album, βρήκα άλλα άτομα και άλλη εταιρεία και έκανα το A New Disease Is Born, που για πολλούς fan των Nightrage αυτό είναι ένα από τα καλύτερα album των Nightrage.

 

 

RockOverdose: Από ποια εταιρεία το είχατε κυκλοφορήσει;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Αυτό κυκλοφόρησε από τη Lifeforce Records. Κάναμε τρία album μαζί, το A New Disease Is Born, Wearing a Martyr's Crown και Insidious, πολύ καλή εταιρεία, όχι τόσο μεγάλη όσο η Century Media, αλλά τις μπάντες που ήθελε να προωθήσει τις προωθούσε καλά και νομίζω έγινε πάρα πολύ καλή δουλειά.

 

 

RockOverdose: Ποιο ήταν το line up της μπάντας;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Στο A New Disease Is Born είχα βρει έναν καινούργιο τραγουδιστή, τον Jimmie Strimell και έναν καινούργιο drummer, αλλά αυτά τα παιδιά κάποια στιγμή ήθελαν να παίξουμε pop metal και έφυγαν από τη μπάντα, οπότε έπρεπε να ξαναβρώ νέα άτομα. Το θέμα με τα line up με βασάνισε πάρα πολύ και δε μου αρέσει καθόλου, αλλά δυστυχώς δε μπορούσα να κάνω κάτι γι’ αυτό, εγώ έπρεπε να συνεχίσω γιατί αγαπάω τους Nightrage, εκτός από μπάντα είναι και μια ιδέα για μένα, οπότε έπρεπε να συνεχίσω, βρήκα άλλα άτομα.

 

 

RockOverdose: Όπως είπες κι εσύ, οι Nightrage είναι το παιδί σου, τους πονάς και γι’ αυτό συνεχίζεις. 

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Ναι, πραγματικά και ίσως ακούγεται λίγο περίεργο το τι γίνεται με όλα αυτά τα line up, αλλά εγώ όλα αυτά τα χρόνια πάντα βοηθούσα και αυτούς που ερχόταν στη μπάντα και τους έδινα να γράψουμε τραγούδια μαζί, τους μάθαινα πώς να παίζουν, δηλαδή οι Nightrage ήταν ένα σχολείο, βασικά, για πάρα πολλούς και δεν το λέω αυτό για να περιαυτολογήσω, αλλά έχω βοηθήσει πάρα πολλούς, όπως έχω βοηθήσει και το Gus, αλλά δυστυχώς αυτό δε μου βγήκε σε καλό. Ξέρεις, το να εμπιστεύεσαι πάρα πολύ ανθρώπους και να είσαι καλοκάγαθος, ίσως δεν είναι καλό. Πρέπει να σκέφτεσαι πολύ ποιους θα βάλεις στη μπάντα, έκανα και κάποια λάθη νομίζω, ότι πάντα πίστευα ότι αυτοί που ερχόταν κι έλεγαν ότι αγαπούσαν τους Nightrage, στην πραγματικότητα αγαπούσαν την επιτυχία κι άλλα πράγματα, που ίσως δεν τα έβλεπα, αλλά τα βλέπω τώρα. Αλλά όλα αυτά είναι μαθήματα στη ζωή και με έκαναν πιο δυνατό. Το γεγονός ότι είμαστε ακόμα εδώ δείχνει την προσήλωση, την αγάπη και την τρέλα που έχουμε σαν μουσικοί.

 

 

RockOverdose: Αλλά σίγουρα ως τώρα έγινε χάρη στη δική σου αγάπη για τη μπάντα.

Marios Iliopoulos (NIGHTRAGE): Εντάξει, δε θέλω να μιλάω όλο για μένα, αλλά εγώ ήμουν ο κινητήριος μοχλός, αυτός που έπρεπε να περάσει όλα τα δύσκολα, τα ωραία, τα καλά και τα άσχημα. Εγώ έπρεπε να τα υπομένω και να δω τι θα κάνω, αλλά έτσι είναι αυτά τα πράγματα, όταν είσαι ο δημιουργός σε κάτι, πρέπει να πηγαίνεις all the way. Το γεγονός ότι οι Nightrage έχουν κάνει αυτά τα album και ακόμα προσπαθούν, είναι επειδή ήθελα πάντα να κάνω το καλύτερο.

 

 

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Πάμε τώρα στο Wearing a Martyr's Crown, το 2009, νομίζω πήγε πολύ καλά από θέμα ανταπόκρισης και πωλήσεων.

Marios Iliopoulos (NIGHTRAGE): Ναι, θυμάμαι αυτό το album ήταν πολύ επιτυχημένο, κάναμε και κάποιες συναυλίες στην Ελλάδα που πήγαν πολύ καλά και πήγε πολύ καλά, ήταν το album που είχαμε γυρίσει και στα Fredman Studios, μετά τη φυγή μας από το Descent to Chaos και μας έδωσε ένα πολύ ωραίο boost. Και γενικά, πρώτο album με καινούργια εταιρεία… ξέρεις. 

 

 

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Και πώς ήταν η συνεργασία με τον Fredrik Nordström;

Marios Iliopoulos (NIGHTRAGE): Πάντα η συνεργασία μας είναι πολύ δυνατή, ακόμα και τις μέρες των Exhumation. Ο Fredrik ήταν πάντα fan των Exhumation και πιστεύω ότι μέσα από αυτό το πράγμα και αυτή την ενέργεια βγήκαν έτσι τα album και ακούγονται όπως ακούγονται.

 

 

RockOverdose: Έχεις κάνει συνεργασία και με τον Σάκη Τόλη των Rotting Christ, σωστά;

Marios Iliopoulos (NIGHTRAGE): Ναι, στο Wearing a Martyr's Crown έκανε κάποια guest φωνητικά, μεγάλη μορφή του ελληνικού metal και του παγκόσμιου θα έλεγα. Ήταν τιμή μας που τραγούδησε ο Σάκης σε ένα album των Nightrage.

 

 

RockOverdose: Πάμε να ακούσουμε το επόμενο κομμάτι;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Πάμε να ακούσουμε το ομώνυμο κομμάτι, “Wearing a Martyr's Crown”.

 

 

RockOverdose: Και συνεχίζουμε λοιπόν, πάμε στη χρονιά 2011, στο Insidious.

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Είναι το follow up μετά το Wearing a Martyr's Crown, με το ίδιο line up, στο οποίο πήγαμε στην Αθήνα, στα Zero Gravity Studios και ηχογραφήσαμε όλα τα όργανα, κάναμε μίξη και master στο Fredman και τα φωνητικά είχαν ηχογραφηθεί στην Αμερική. Ένα πολύ καλό album με πάρα πολλούς guests, ίσως το παράκανα λίγο με τους guests.

 

 

RockOverdose: Και μετά κάνατε ένα διαλειμματάκι τεσσάρων ετών πριν την επόμενη κυκλοφορία.

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Δεν ήταν πάρα πολύ μεγάλο. Κάναμε ένα μικρό break, γιατί κι εγώ με όλα αυτά που είχαν συμβεί στους Nightrage είχα λίγο καεί, ήμουν σε ένα σταυροδρόμι σχετικά με το τι ήθελα να κάνω στη μουσική, σκεφτόμουν πολλά πράγματα για τη ζωή μου στη Σουηδία, τις δυσκολίες που αντιμετώπιζα, μια ζωή δυσκολίες με αυτή τη μπάντα! Και αυτό το album πήρε λίγο παραπάνω χρόνο, έπρεπε να βρούμε και καινούργιο label, θυμάμαι χαρακτηριστικά βρήκα τον Ronnie Nyman μέσω του Jesper Strömblad, πρώην κιθαρίστα των In Flames, μου πρότεινε να πάρω τον Ronnie Nyman σαν τραγουδιστή, τότε βρήκα και το νέο μας label, τη Despotz Records, υπογράψαμε το πρώτο μας deal και έτσι γεννήθηκε η πολύ ωραία συνεργασία που έχω ακόμα και σήμερα με το Ronnie Nyman. Βασικά εμείς οι δύο κάναμε αυτό το album, οπότε ήταν καινούργιο label, καινούργιος τραγουδιστής, καινούργια τραγούδια, ήταν πολύ exciting όλο αυτό για τη μπάντα. Είμαι πολύ χαρούμενος που ξεκινήσαμε τη συνεργασία με τη Despotz και είμαστε εκεί ακόμα και τώρα, που ετοιμαζόμαστε να βγάλουμε το τέταρτο album. Και είναι ακόμα και ο Ronnie στη μπάντα, που για μένα είναι μεγάλο επίτευγμα, αν αναλογιστείς τι έχουμε περάσει ως τώρα με τα line up.

 

 

RockOverdose: Οπότε είσαι πολύ ευχαριστημένος και με την όλη συνεργασία με την εταιρεία, έτσι;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Πάρα πολύ, γιατί είναι fans των Nightrage, ο μάνατζερ που μας υπέγραψε είπε ότι ήμασταν η μόνη μπάντα που υπέγραψε απλώς και μόνο από ένα email. Μας ήξερε από παλιά και όταν του έστειλα το μέιλ κατευθείαν μου έστειλε απάντηση πίσω ότι “θέλω να σας πάρω”, έγιναν όλα πολύ γρήγορα. Και μένα με χαροποιεί όλο αυτό, γιατί το θέμα δεν είναι πόσο μεγάλο label είσαι, αλλά οι άνθρωποι που δουλεύουν για σένα να αγαπάνε πραγματικά τη μουσική σου.

 

 

RockOverdose: Και πάμε στο Μάρτιο του ‘17, όπου κυκλοφορεί το album, The Venomous και είναι το τελευταίο που βγάζεις ζώντας στη Σουηδία, έτσι;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Ναι, είναι το τελευταίο, μπαίνει μέσα και ο Magnus, ο καινούργιος κιθαρίστας, γράφουμε μαζί το album και βρίσκουμε μεταξύ μας μια πάρα πολύ καλή χημεία, σαν συνθέτες και γενικά υπάρχει πολύ καλό κλίμα στη μπάντα, δημιουργείται ένα καινούργιο συνθετικό τρίγωνο, που ακόμα και μέχρι σήμερα υπάρχει και δημιουργούμε κομμάτια μαζί, τα οποία είναι καινούργια άποψη των Nightrage, χωρίς να χάνουμε τη δύναμη και τη μελωδικότητά μας.

 

 

RockOverdose: Θα επιλέξω εγώ ένα κομμάτι από αυτό το δίσκο, το Disturbia. Και ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα. Wolf to Man με νέο line up πάλι, έτσι;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Όχι νέο line up, απλά η προσθήκη του Dino George Stamoglou, που είναι ένας φοβερός πιτσιρικάς drummer από την Αλεξανδρούπολη, πολύ καλός drummer και πολύ καλό άτομο και ο Francisco Escalona στο μπάσο, φιλαράκι από τη Σουηδία που αγαπάει τους Nightrage μέχρι θανάτου. Έχουμε αυτό το line up και στο Wolf to Man και στο καινούργιο album που έχουμε ήδη ηχογραφήσει και με το Wolf to Man παρουσιάζουμε μια πιο aggresive και μελωδική πλευρά των Nightrage, ένα αμάλγαμα όλων των album που έχουμε κάνει και με καλύτερη συνθετική ωριμότητα.

 

 

RockOverdose: Μιλώντας για το θέμα των στίχων, ποια είναι κυρίως η θεματολογία που χρησιμοποιείς;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Στα δύο τελευταία albums υπάρχει ένα concept, που μιλάει για το γεγονός ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε ο ιός του πλανήτη και ότι οδεύουμε προς τη δική μας αυτοκαταστροφή. Οπότε αυτό πραγματεύεται και το The Venomous και το Wolf to Man, ότι είμαστε στο χείλος του γκρεμού, έτοιμοι να πέσουμε, μέσα από τα δικά μας λάθη και δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει επιστροφή, ειδάλλως όλο το κακό που έχουμε δημιουργήσει θα έρθει πάνω στα κεφάλια μας.

 

 

RockOverdose: Από το Wolf to Man ποιο κομματάκι θα βάλουμε;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Πάμε να ακούσουμε το ομώνυμο.

 

 

RockOverdose: Θέλεις να πεις κάτι σχετικά με το κομμάτι;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Ακόμα και το εξώφυλλο του album αντικατοπτρίζει αυτή την κακία που βγάζουν οι άνθρωποι μεταξύ τους, ότι ακόμα και αδέρφια μαχαιρώνονται, λαοί ξεκληρίζονται στο όνομα μιας θρησκείας, των χρημάτων και της δύναμης. Αυτό έρχεται από τις απαρχές του κόσμου και δεν έχει σταματήσει μέχρι τώρα. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει κι εμείς θέλαμε αυτό να το οπτικοποιήσουμε στο εξώφυλλο του Wolf to Man, αλλά και να μιλήσουμε γι’ αυτό μέσα από τους στίχους του ομώνυμου τραγουδιού.

 

 

 

RockOverdose: Μάριε, ετοιμάζετε τη νέα σας δουλειά, σε τι φάση βρίσκεται;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Έχουμε ήδη τελειώσει ηχογραφήσεις, master κλπ, γράψαμε τα τύμπανα με τον Dino George με τον Fredman, έγιναν όλα σε συνθήκες Covid και με τον φόβο στην ψυχή, πήγαμε στο στούντιο, κάναμε τις μίξεις. Το album είναι πανέτοιμο, το μόνο που μένει είναι να πάρουμε το εξώφυλλο και την ημερομηνία κυκλοφορίας, που δυστυχώς, λόγω της κατάστασης που επικρατεί δεν ξέρουμε ακόμα πότε θα κυκλοφορήσει, λογικά το Σεπτέμβριο του ‘21. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι, το album είναι έτοιμο και περιμένουμε να ξεχυθεί, να το δώσουμε στους fans, στους ανθρώπους που ακούνε metal, που ακούνε μουσική και να γουστάρουν, αυτός είναι ο σκοπός μας.

 

 

RockOverdose: Πού θα κυμαίνεται μουσικά;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Μουσικά θα έλεγα ότι είναι ένα album πολύ ώριμο, ο Ronnie πραγματικά έδωσε ρέστα με τα φωνητικά του, εγώ και ο Magnus πιστεύω κάναμε τα καλύτερα κομμάτια που έχουμε κάνει μαζί. Ακούγεται κλισέ, κάθε μπάντα που βγάζει τελευταίο album λέει κάτι τέτοιο, αλλά για μένα πραγματικά είναι αποκάλυψη και νομίζω θα είναι το αγαπημένο μου album Nightrage. Δε μπορώ να πω παραπάνω στοιχεία αυτή τη στιγμή, μόλις έχω κάτι καινούργιο θα στο δώσω κατευθείαν.

 

 

RockOverdose: Με πρόλαβες, θα ήταν η επόμενη ερώτηση, αν υπάρχει έτοιμος ο τίτλος, αλλά οκ. Θα περιμένουμε!

Marios Iliopoulos (NIGHTRAGE): Θα ήθελα να στο πω, αλλά δεν έχω κάνει ανακοίνωση ακόμα, με την πρώτη ανακοίνωση που θα κάνουμε θα σου στείλω το link, να μιλήσεις γι’ αυτό.

 

 

RockOverdose: Άκρως σεβαστό αυτό που λες.

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Απλά να ξέρεις, να περιμένεις κάτι πάρα πολύ δυνατό, με απίστευτο ήχο που μας έβγαλε ο Fredrik, πολύ καλά performances και πολύ καλά κομμάτια, είναι τόσο metal και τόσο μελωδικά την ίδια στιγμή.

 

 

 

RockOverdose: Δεν ξέρω αν θέλεις να πεις κάποιο άλλο νέο σχετικά με τη μπάντα;

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε σένα και τους fans του RockOverdose, που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν τη μπάντα, να περιμένουν κάτι πάρα πολύ δυνατό, να παραμείνουν υγιείς και να ξέρουν ότι αυτό το πράγμα με τον ιό δε θα μείνει, θα περάσει και θα έρθουν καλύτερες μέρες. Και περιμένετε για το νέο μας album, σύντομα θα έχουμε νέα για τον τίτλο και το tracklist, για το πρώτο single, το πρώτο video. Θα θέλαμε πολύ να μοιραστούμε μαζί σας αυτή τη μουσική και να σας κάνουμε να ανεβείτε λίγο ψυχολογικά. Όλοι το χρειαζόμαστε αυτό και ελπίζω να περάσει αυτός ο εφιάλτης που ζούμε και να έρθουν καλύτερες μέρες.

 

 

RockOverdose: Για το κλείσιμο θα ήθελα να βάλουμε ένα τραγούδι από άλλο συγκρότημα, που να σου αρέσει πραγματικά.

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Πάμε να ακούσουμε Iron Maiden, Somewhere in Time, Deja Vu, ένα από τα αγαπημένα μου Iron Maiden τραγούδια. 

 

 

RockOverdose: Είσαι Maidenάκιας δηλαδή.

Μάριος Ηλιόπουλος (Νightrage,ex-Exhumation): Είμαι, ναι. Και metallicaκιας είμαι κι ό,τι θες.

 

 

RockOverdose: Άμα σε έβαζα να διαλέξεις ανάμεσα σε metallica και Maiden τι θα διάλεγες;

Marios Iliopoulos (NIGHTRAGE): Δύσκολη ερώτηση. Δε μπορώ, τους αγαπάω το ίδιο.

 

 

RockOverdose: Λοιπόν, να είσαι καλά Μάριε, περιμένουμε με αγωνία τα επόμενα βήματά σου και τα νέα σου.

Marios Iliopoulos (NIGHTRAGE): Να ‘σαι καλά Ζήση, σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη, περιμένω με αγωνία να τη δημοσιεύσουμε, να την διαβάσουν όλοι οι αγαπημένοι μας φίλοι!

 

 

Για το Rock Overdose,
Ζήσης Πετκανάς

 

Απομαγνητοφώνηση: Βιβή Ζαπαντιώτου - Δάφνη Γεωργαδάκη

 

 

 

 

 

Comments