SATSUKI – “Epocalypse” Review

satsuki

Είναι μερικές φορές που πρέπει να αναλάβεις μία κριτική, για τον χ ψ λόγο, κι ενώ έχεις μία αμυδρή ιδέα περί τίνος πρόκειται ο δίσκος που θα ακούσεις, στο τέλος καταλαβαίνεις ότι η ιδέα που είχες ήταν πολύ μακρινή από αυτό που άκουσες. Αυτό σκεφτόμουν όταν τελείωσε η πρώτη ακρόαση του καινούργιου διπλού δίσκου του Ιάπωνα μουσικού και καλλιτέχνη,Satsuki. Ο Satsuki ήταν ο τραγουδιστής του Ιαπωνικού visual kei rock συγκροτήματος,Rentrer en Soi, μέχρι το 2008, όταν και διαλύθηκαν, ενώ μετά ακολούθησε solo καριέρα. Πέρα από τη μουσική, ο Satsuki έχει ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, με το θέατρο, με variety shows, είχε μία μηνιαία στήλη σε μουσικό περιοδικό, ραδιοφωνική εκπομπή και γράφει και ποιήματα.

 

Αυτά τα τελευταία τα αναφέρω, ώστε να πάρετε μία ιδέα του πόσο ταλαντούχος είναι ο Ιάπωνας καλλιτέχνης, γιατί μόνο έτσι καταλαβαίνει κανείς από πού πηγάζουν όλες οι ιδέες και η φαντασία που έχει, πράγματα που περνάνε και στη μουσική του. Το νέο του εγχείρημα αποτελείται από δύο μέρη: τον ολοκληρωμένο δίσκο Eclipse και το maxi single Apocalypse, τα οποία κυκλοφορούν μαζί, υπό το όνομα Epocalypse. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Eclipse αποτελεί το παρόν και το παρελθόν του, ενώ με το Apocalypse ο Ιάπωνας μας δείχνει το μέλλον του. Πάμε, λοιπόν, να δούμε περί τίνος πρόκειται το Epocalypse, μία δουλειά που αναμιγνύει στοιχεία από πάρα μα πάρα πολλά είδη.

 

Βάζοντας το “Eclipse” να παίζει, βλέπουμε ότι κάθε τραγούδι χρησιμοποιεί διαφορετικά στοιχεία, καθώς και το ότι όσο περνάει η ώρα υπάρχει μία πορεία από το πιο βαρύ στο πιο μελωδικό. Το πρώτο κομμάτι του δίσκου, το “Berserker”, έχει περισσότερο Death Metal στοιχεία, με up-tempo ταχύτητες, βαριά riffs, τραχιά φωνητικά και breakdowns. Ήδη στο επόμενο και ομώνυμο κομμάτι τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Το τραγούδι κατακλύζεται από πολύ ωραίες μελωδίες, αργές ταχύτητες, μελωδικά ανδρικά και γυναικεία φωνητικά, συμφωνικά περάσματα, και μελωδικά, τεχνικά solo. Στο “Crying”, τα πράγματα αλλάζουν και πάλι, μιας και το συγκεκριμένο τραγούδι έχει μια πιο electro / industrial διάθεση, με εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικών γκρουβάτων μελωδιών.

 

Από 'κει και πέρα, έχουμε τα “Artemis”, “Lily” και “Squall”, τα οποία κινούνται σε τυπικούς ρυθμούς japanese rock (όποιος έχει ακούσει αυτό το είδος ξανά, θα καταλάβει τι εννοώ), με πολύ ωραίες μελωδίες, σχετικά αργούς ρυθμούς (με εξαίρεση το “Artemis”, το οποίο είναι πιο up-tempo, με κεφάτους ρυθμούς), μελωδικά, όσο δεν πάνε, φωνητικά, και χρήση πιάνου και βιολιού. Τα“Selene” και “Brave”, κινούνται σε πιο ήρεμους ρυθμούς, με το δεύτερο να είναι μία κλασσική power μπαλάντα, με αρκετό πιάνο.  Τέλος, το Diana αλλάζει και πάλι την ατμόσφαιρα, καθώς πρόκειται για ένα groovy κομμάτι, το οποίο όμως κινείται σε πιο disco / χορευτικούς ρυθμούς.

 

Τελειώνοντας με το Eclipse, σειρά έχει το Apocalypse, το οποίο, όπως είπαμε, αποτελεί το μέλλον του Satsuki. Στα 3 τραγούδια που απαρτίζουν το maxi single (το πρώτο διαρκεί ένα λεπτό και είναι εισαγωγικό), θα βρεθούν τα περισσότερα στοιχεία που βρίσκονται και στο Eclipse. Και μιλάω για τις ωραίες μελωδίες, μουσικές και φωνητικές, για τα αργά μέρη με συνοδεία πιάνου και για τα up-tempo Japanese Rock περάσματα. Όμως είναι φανερό ότι υπάρχει μια σαφέστατη διάθεση για περισσότερη βαρύτητα και περισσότερη ένταση. Τα 3 κομμάτια έχουν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, βαριές κιθάρες, breakdown riffs, πιο έντονο drumming, ενώ τα τραχιά και βαθιά φωνητικά, που φέρνουν σε Death και Black, συναγωνίζονται πλέον τα μελωδικά.

 

Όπως θα καταλάβατε, το Epocalypse δεν είναι ένας δίσκος για όλους, και σίγουρα όχι για εκείνους που δεν έχουν ανοιχτούς τους μουσικούς τους ορίζοντες, αλλά προτιμούν ένα συγκεκριμένο είδος που ανήκει στο φάσμα της metal. Όπως ανέφερα πιο πάνω, εδώ θα ακουστούν στοιχεία από διάφορα είδη μουσικής, που ξεπερνούν τα όρια της metal. Στο σύνολό τους, οι δύο δίσκοι είναι ένα ενδιαφέρον δημιούργημα, που ενώ περιέχει ετερόκλητα στοιχεία, καταφέρνει ωστόσο να ακούγεται σαν ένα συμπαγές αποτέλεσμα, που θα ικανοποιήσει εκείνον που θα του δώσει μία ευκαιρία. Ο Satsuki είναι ένα ταλαντούχος μουσικός και πολύ καλός τραγουδιστής, που έχει σίγουρα πολλά ακόμα πράγματα να μας προσφέρει στο μέλλον.

 


Βαθμολογία 75/100

Για το Rock Overdose,

Μίνως Ντοκόπουλος

Comments

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.