Ανταπόκριση: SHE WANTS REVENGE, Haneke Twins @ Gagarin 205, Αθήνα (05/09/2023)


Αν και η είδηση της διάλυσης τους το 2020 μας στενοχώρησε, τρία χρόνια μετά, οι She Wants Revenge -το σχήμα που ξαναέβαλε τους σκοτεινούς post punk ήχους στη “βιτρίνα” στα μέσα των 00’s- όχι απλά έχουν προ πολλού αναθεωρήσει, αλλά βρίσκονται ήδη εν μέσω του Eternal Τour, που την περασμένη Τρίτη θα έκανε στάση στην Αθήνα.

 

 

Αμέσως πριν το μεγάλο όνομα της βραδιάς θα εμφανίζονταν οι Έλληνες μεν, αλλά με βάση τη Γενεύη δε, Ηaneke Twins, οι οποίοι θα επέστρεφαν τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία τους ζωντανή εμφάνιση στην Αθήνα. Με το “Stories Of Violence” όσο πιο φρέσκο γίνεται στις αποσκευές τους και μια σαφώς πιο alternative rock μάτια στο post punk, που ταίριαζε γάντι στο κλίμα της βραδιάς, εντυπωσίασαν τους αμύητους στην πλειοψηφία μας, κυρίως με το καλογραμμένο υλικό τους κι όχι τόσο με το “Burn My Shadow” των UNKLE, που υστέρησε κάπως φωνητικά, αλλά ολοκλήρωσε τίμια το σαραντάλεπτο set τους.

 

 

Ακριβώς στις 21:30 οι She Wants Revenge θα βρίσκονταν στη σκηνή του Gagarin 205, τηρώντας το πρόγραμμα κατά γράμμα και θα επιχειρούσαν να μας παρασύρουν στον “σκοτεινό” κόσμο τους με το “Red Flags And Long Nights”. To “These Things” θα συμπλήρωνε την άχαστη δυάδα, που πίσω στο 2005 άνοιγε το ομώνυμο ντεμπούτο τους, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα άπειρα χορευτικά vibes σε όλο το μήκος του κλαμπ της Λιοσίων. Η επιμονή στην παρθενική τους δουλειά θα συνεχιζόταν πάντως, με το “Sister”, το instrumental break του οποίου σημειώθηκε ως πρώιμο highlight της βραδιάς.

 

Εντωμεταξύ με μια πρόχειρη ματιά πίσω μου διαπιστώνω ότι πλέον ο κόσμος έχει κατακλύσει το Gagarin, με μεγάλο μέρος του κοινού να κάνει την είσοδο του στο χώρο μετά την έναρξη. Πάνω στην ώρα για να λικνιστούν υπό τους ρυθμούς του “Take The World”, ακόμα μια πασίγνωστη σύνθεση του σχήματος από το Los Angeles. Τα bpm ανεβαίνουν, η ατάκα “Oh no” ακούγεται από τα χείλη όλων και το κοινό φαίνεται να το ζει δίχως αύριο, κάτι που πραγματικά δεν περίμενα. 

 

 

Ο Justin Warfield μπορεί να μην είναι ο πιο κινητικός frontman που έχω δει στη ζωή μου, έχει όμως τον τρόπο του να μαγνητίζει το κοινό, με την όλη “θεωρία” που εκπέμπει, αλλά και την ιδιαίτερη χροιά του, η οποία ζωντανά παραμένει το ίδιο -αν όχι περισσότερο- επιδραστική για τον τελικό αντίκτυπο της μουσικής τους.

 

Εκεί που κερδίζουν πάντως το παιχνίδι, είναι ότι σε σχέση με πληθώρα σύγχρονων darkwave σχημάτων, στον πυρήνα τους παραμένουν rock μπάντα, που θα κοιτάξει και το σαματά της να κάνει όταν πρέπει, αλλά κυρίως θα γκρουβάρει κολασμένα, με τον David Goldstein πίσω από τα τύμπανα να φέρει ακέραια την ευθύνη για τη φωτιά που πήρε το dancefloor, καθώς κανένα programmed beat στον κόσμο, δε μπορεί να σε κάνει να θέλεις να κουνηθείς, όπως αυτός ο τύπος.

 

 

 

Με τον έτερο ιθύνων νου Adam Bravin να μετακινείται από την κιθάρα στα πλήκτρα και τα samples, επιχείρησαν προς τη μέση του set τους να βγάλουν και αρκετή ατμόσφαιρα, πράγμα που  πρόσθεσε την απαραίτητη ποικιλία, με το “Pretend The World Has Ended” να φιγουράρει ως το πιο τρανταχτό παράδειγμα της συγκρεκριμένης σουίτας. Τα δύο νέα κομμάτια (“See The Distance, See The Truth”, “Believe”) μόνο “κοιλιά” δε δημιούργησαν στο σετ, αντίθετα μας άνοιξαν την όρεξη για την επερχόμενη δουλειά τους, ελάχιστα πριν κλείσουν εμφατικά το κυρίως μέρος της εμφάνισης τους με το “Rachael”, απλά ένα από τα κορυφαία κομμάτια τους.

 

Η επιστροφή στη σκηνή θα γίνει με τα spooky synths και τη φουλ χορευτική διάθεση του “She Will Always Be A Broken Girl”, ενώ στο ίδιο κλίμα θα ακολουθήσει το “Suck It Up”. Λίγο πριν το τέλος ο Justin Warfield παίρνει το λόγο για να εκθειάσει την ενέργεια του αθηναϊκού κοινού και να μας προειδοποιήσει ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία της εμφάνισης τους. 

 

 

 

Στην κυριολεξία εκτός ελέγχου ήταν οι αντιδράσεις στο αγαπημένο τραγούδι όλων “Out Of Control”, όπου ο Justin Warfield έκανε και τα σχετικά sing along παιχνίδια με το κοινό, αλλά και χώρεσε το ρεφρέν του “Animal Attraction”, που κάποιος είχε ζητήσει νωρίτερα.

 

Όσο για το τελευταίο κομμάτι, δε νομίζω ότι είχε κάποιος την παραμικρή αμφιβολία για το ποιο θα ήταν: “Tear You Apart”, με το κοινό να δίνει πόνο στα ρεφρέν, αλλά και το συγκρότημα να ενισχύει με πανέμορφο spin τη σύνθεση, χάρη στο instrumental μέρος που πρόσθεσε και οδήγησε πανηγυρικά στο κλείσιμο του πρώτου live για τη σεζόν 2023-2024. Οι She Wants Revenge στάθηκαν στη σκηνή του Gagarin ως ένα αναγεννημένο συγκρότημα στο απόγειο των δυνατοτήτων του και ο κόσμος τους αντάμειψε με αποθεωτικές αντιδράσεις, που πραγματικά είχα καιρό να δω σε εγχώρια συναυλία.

 

Setlist:

Red Flags And Long Nights
These Things
Sister
Take The World
Written In Blood
Little Stars
Pretend The World Has Ended
This Is The End
She Loves Me, She Loves Me Not
See The Distance, See The Truth
Believe
Rachael
Encore:
She Will Always Be A Broken Girl
Suck It Up
Out Of Control
Tear You Apart

 

 

 

Για το Rock Οverdose,

Δημήτρης Σούρσος

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καταστρόφος (https://www.instagram.com/alexandros_kat/)

 

 

 

Comments