Tim Lambesis (AS I LAY DYING) στο RockOverdose: “Είμαι ευγνώμων που αυτό το show θα μας φέρει πιο κοντά με τους οπαδούς μας!”


Αν όλα είχαν τσουλήσει σωστά στο περσινό Rockwave festival θα μιλούσαμε  για μια ισοπεδωτική εμφάνιση και απόδοση από τους As I Lay Dying -  (διαβάστε ανταπόκρισή μας εδώ).  Ωστόσο, οι αμερικανοί επιστρέφουν για να πάρουν το αίμα τους πίσω και στις 3 Απριλίου το Gagarin θα είναι το επίκεντρο του σεισμού που πρόκειται να προκαλέσουν με την πρώτη headlining εμφάνισή τους στη χώρα μας, επιτέλους σε ένα “κλειστό” συναυλιακό χώρο της Αθήνας!

Λίγο καιρό πριν είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον ελληνικής καταγωγής - επιβλητικό frontman του group Tim Lambesis, ο οποίος μας προετοιμάζει κατάλληλα για το show τους στην Αθήνα και μας ενημερώνει για τα πολύ ενδιαφέροντα σχέδιά τους.

Μη χάσετε την ευκαιρία να βρεθείτε σε μια πραγματικά γεμάτη ενέργεια πάνω στη σκηνή εμφάνιση των As I Lay Dying, την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 στο Gagarin !

 

 


RockOverdose: Tim, καλωσόρισες στο Rock Overdose. Πώς είσαι;

 

Tim Lambesis (AS I LAY DYING): Είμαι καλά, πίνω το καφεδάκι μου εδώ, παρόλο που σε σας πιθανότατα είναι αργά το βράδυ, υπάρχει μεγάλη διαφορά ώρας μεταξύ μας.

 

RockOverdose: Ισχύει, εγώ πίνω ουίσκι σκέψου (γέλια). Λοιπόν, ποιες ήταν οι ασχολίες σου τελευταία, και ποια είναι η κατάσταση στο στρατόπεδο των As I Lay Dying camp αυτή τη στιγμή;

 

Tim Lambesis (AS I LAY DYING): Είμαστε στη διαδικασία του μιξαρίσματος για το νέο μας άλμπουμ και πηγαίνει καλά. Τα πράγματα ήταν ήσυχα μέσα στις διακοπές, όλοι αφιέρωναν χρόνο για τις οικογένειές τους, αλλά τώρα δουλεύουμε σκληρά για την ολοκλήρωση του άλμπουμ, -παραπάνω από το μισό είναι έτοιμο- κι ελπίζουμε να το έχουμε έτοιμο σύντομα, ώστε να είμαστε σε θέση να διαλέξουμε τα single και να το κυκλοφορήσουμε αργότερα μέσα στη χρονιά.

 

RockOverdose: Ανυπομονούμε για αυτό. Θα ήθελα να σταθούμε λίγο στο “Shaped by Fire” σαν άλμπουμ. Κυκλοφόρησε επτά χρόνια μετά το “Awakened”. Πώς νιώσατε που επιστρέψατε μετά από τόσα χρόνια και πόσο εύκολο ήταν να προσαρμοστείτε στις ανάγκες της νέας πραγματικότητας στις ζωντανές εμφανίσεις;

 

Tim Lambesis (AS I LAY DYING): Νομίζω προσωπικά, η δημιουργία του άλμπουμ ήταν αρκετά εύκολη επειδή είχαμε τόσες πολλές ατομικές ιδέες. Ο Phil είχε μια ντουζίνα από κομμάτια που μας έφερε σε μορφή demos, εγώ είχα αρκετά κομμάτια και ο προηγούμενός μας μπασίστας είχε επίσης μερικά κομμάτια, οπότε οι τρεις μας φέραμε πολλές διαφορετικές ιδέες και μετά έπρεπε απλά να επιλέξουμε τις αγαπημένες μας. Η σύνθεση των κομματιών ήταν εύκολη όσον αφορά την προσαρμογή στο συναυλιακό κομμάτι, παρόλο που για μένα ήταν λίγο δυσκολότερη επειδή είχε περάσει αρκετός καιρός και είχα διαφορετικά συναισθήματα πάνω στη σκηνή, αλλά ήταν διαφορετικά με ενθουσιώδη τρόπο. Ήταν σαν μια αναγέννηση, όπου βάδιζα σε ένα καινούριο κεφάλαιο της ζωής μου και ένιωσα κατακλυσμένος από τη θετικότητα που είχαν πολλοί από τους οπαδούς μας γιατί πίστευα για πολλά χρόνια πως δεν θα παίζαμε ποτέ ξανά μουσική. Όταν λοιπόν επέστρεψα στη σκηνή, αυτή η στήριξη να κάνω αυτό που αγαπώ ήταν σαν μια πλημμύρα θετικών συναισθημάτων.

 

RockOverdose: Είναι μια εσωτερική φλόγα, η αγάπη για τη μουσική. Είχατε κάποιες αλλαγές στην μπάντα, με παλιά μέλη να αποχωρούν και νέα μέλη να παίρνουν τη θέση τους. Από την άλλη, αυτά τα νέα μέλη είναι αρκετά έμπειροι μουσικοί. Πόσο εύκολο ήταν να χτιστεί η νέα χημεία και τι ήταν αυτό που προσέδωσαν στην ενέργεια των ζωντανών εμφανίσεών σας;

 

Tim Lambesis (AS I LAY DYING): Μας είναι πολύ φυσιολογικό να δουλεύουμε με τον Ken και τον Nick, επειδή περάσαμε πολύ χρόνο μαζί τους στα πλαίσια των  περιοδειών. Οι Unearth και οι As I Lay Dying ιδρύθηκαν σε παρόμοια χρονικά σημεία, και οι δύο παίζουμε περίπου από το 2000 και μετά και 20 χρόνια μετά, ο Ken κι εγώ παραμένουμε πολύ καλοί φίλοι. Είναι παράδοξο που δεν είχαμε δουλέψει ποτέ ξανά σε τραγούδια μαζί ενώ γνωριζόμαστε τόσα χρόνια τώρα, οπότε ήταν πολύ φυσικό όταν ο Ken κι εγώ ανταλάξαμε τις πρώτες ιδέες για τις νέες συναυλίες και τα λοιπά. Ήταν πολύ ωραίο, και το ένιωσα σαν μια νέα πνοή επειδή αν ρίξετε μια ματιά στην ιστορία των As I Lay Dying, τα περισσότερα -όχι όλα όμως- έχουν γραφτεί από τον Phil κι από εμένα, και ειδικά στις πρώτες μέρες του “Shadows Are Security” (το πρώτο άλμπουμ που γράψαμε ο Phil κι εγώ γράψαμε μαζί) ήμασταν ουσιαστικά οι κύριοι συνθέτες τότε, και αργότερα ο Josh Gilbert, ο μπασίστας μας, ήρθε και προστέθηκε σε αυτήν την εμπειρία. Για μένα και τον Phil δεν ήταν τόσο διαφορετικό να δουλεύουμε σε νέο άλμπουμ γιατί είχαμε συνηθίσει να δουλεύουμε μόνο οι δυο μας, αλλά μετά αλλάξαμε συνεργάτες, και αντί του Josh είχαμε τον ενθουσιασμό των νέων μελών και αυτή η φρεσκάδα ήταν που έδωσε αυτή τη νέα πνοή, το ανανεωμένο πάθος και τον ενθουσιασμό. Πιστεύω ότι όταν είμαστε πάνω στη σκηνή είναι εμφανές ότι το διασκεδάζουμε πολύ όλοι μαζί.

 

RockOverdose: Σας ακολουθώ από την αρχή, όταν κυκλοφόρησε το “An Ocean Between Us”. Νόμιζα ότι άκουγα άλλο συγκρότημα, ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω τη μετάβασή σας από αυτόν τον δίσκο και παραμένει για μένα ένα από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Ήταν εκείνη η στιγμή για σας που φτάσατε στο απόγειο της απόδοσής σας;

 

Tim Lambesis (AS I LAY DYING): Πιστεύω πως το “An Ocean Between Us” είναι το πιο ποικιλόμορφο άλμπουμ της δισκογραφίας των As I Lay Dying επειδή για πρώτη φορά έφερα μια πιο thrash-oriented πλευρά στα τραγούδια και τις δομές που έγραψα, το οποίο ήταν κάτι νέο για την μπάντα, παρόλο που έγραφα νωρίτερα όλα τα υπόλοιπα τραγούδια στο παρελθόν και ο Phil έφερε μια πιο μελωδική προσέγγιση. Το ομότιτλο κομμάτι “An Ocean Between Us” για παράδειγμα έφερε την αίσθηση της μελωδίας σε πιο έντονο βαθμό, όπως και ακόμα μια μπαλάντα που δεν ήθελα ποτέ. Υπάρχει μια απίστευτη ποικιλίας σε αυτόν τον δίσκο και πάντα χρησιμοποιούσα αυτήν την ποικιλομορφία ως μέτρο σύγκρισης των δυνατοτήτων των As I Lay Dying, από μία μπαλάντα μέχρι ένα thrash τραγούδι.

  

RockOverdose: Είχαμε την τύχη να σας δούμε στη Βουλγαρία με τους Amon Amarth και τους SepticFlesh -μιας και δεν είχατε έρθει ποτέ στην Ελλάδα μέχρι τότε- και ήμασταν μάρτυρες μιας ενέργειας και μιας αύξησης της ποιότητας του άλμπουμ κατά 100%. Έχεις μήπως κάποια ιστορία να μοιραστείς με τους Έλληνες συνοδοιπόρους μας από εκείνη την εποχή;

 

Tim Lambesis (AS I LAY DYING): Ένα ενδιαφέρον πράγμα από αυτήν την περιοδεία ήταν ότι, παρόλο που δεν είχαμε την ευκαιρία να επισκεπτούμε επίσημα την Ελλάδα, περάσαμε έναν μήνα μοιραζόμενοι ένα λεωφορείο με μια ελληνική μπάντα, κι ενώ φτάσαμε μια ανάσα από την Ελλάδα δεν καταφέραμε ποτέ να πάμε, και είναι θλιβερό γιατί θέλαμε πολύ να πάμε και οι SepticFlesh μας έλεγαν συνεχώς ιστορίες για το τι να κάνουμε εκεί. Έχω ρίζες από την Ελλάδα, κι εκεί διαπίστωσα για πρώτη φορά πως η οικογένειά μου στην Αμερική προφέρει το οικογενειακό μας επώνυμο λάθος όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο βρήκα πολύ αστείο κι ενδιαφέρον ταυτόχρονα. Ο πατέρας του πατέρα μου ήρθε απευθείας από την Ελλάδα, κι όταν τον ρώτησα γιατί ξεκίνησε να προφέρει το επώνυμό μας διαφορετικά μου είπε πως στην Αμερική όλα έχουν να κάνουν με τη φωνητική, οπότε το έλεγε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολο για όλους να το πουν, κι από τότε απλά έμεινε έτσι. Τα παιδιά των SepticFlesh με βοήθησαν να συνειδητοποιήσω ότι έλεγα το επώνυμό μου λάθος τόσα χρόνια, οπότε είναι πολύ αστεία ιστορία. Αλλά ναι, μοιραστήκαμε λεωφορείο και καμαρίνια μαζί τους για έναν μήνα, κι ελπίζω να τους δω όταν έρθουμε εκεί τον Απρίλιο.

 

RockOverdose: Οπότε ο παππούς σου είναι Έλληνας, αλλά δεν είχες επισκεπτεί την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια;

 

Tim Lambesis (AS I LAY DYING): Ναι, επειδή όλοι οι συγγενείς από τη μεριά του πατέρα μου δεν ζουν πια, οπότε δεν είχα συγγενείς στην Ελλάδα. Έχω άλλη μία ενδιαφέρουσα ιστορία σχετικά με αυτό: ο βιολογικός προπάππος μου και ο θετός προπάππος μου γεννήθηκαν και οι δύο στην Ελλάδα, οπότε όποια γενεαλογία και να ακολουθήσω -είτε βιολογική είτε θετή-, έχω ρίζες στην Ελλάδα.

 

RockOverdose: Περιμένουμε νέο δίσκο από εσάς. Έχεις κάποια πληροφορία σχετικά με αυτόν; Κάποιον τίτλο ίσως, ή αριθμό τραγουδιών και ημερομηνία κυκλοφορίας που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

 

Tim Lambesis (AS I LAY DYING): Δυστυχώς, δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για τον τίτλο, οπότε θα συνεχίσουμε να το συζητάμε μεταξύ μας αυτό. Έχουμε δέκα κομμάτια, ίσως να προσθέσουμε κι ένα ενδέκατο, αλλά δεν έχουμε εισαγωγές ή ιντερλούδια, μόνο δέκα πλήρη κομμάτια. Θα ήθελα να έρθουμε εκεί έναν μήνα αργότερα, ώστε να έχουμε μερικά από αυτά τα κομμάτια έτοιμα για την Ελλάδα, αλλά είμαστε λίγο πίσω σε αυτό. Θα ήθελα πολύ να σας δώσω μια προεπισκόπηση, αλλά δεν μπορώ να σας δώσω άλλες πληροφορίες, πέρα από το ότι θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή φέτος.

 

RockOverdose: Το σέβομαι. Ίσως ακούσουμε ένα από αυτά στο live σας;

 

Tim Lambesis (AS I LAY DYING): Δεν το νομίζω, γιατί συνήθως δεν μας αρέσει να παίζουμε ένα κομμάτι ζωντανά στο κοινό πριν κυκλοφορήσει, γιατί θέλουμε ο κόσμος να μπορεί να μπορεί να συγκρίνει τη ζωντανή εκτέλεση από την official έκδοση, οπότε αν το καταφέρουμε εγκαίρως ίσως το κάνουμε, αλλά προς το παρόν όλα δείχνουν πως δεν θα προλάβουμε για λίγες εβδομάδες.

  

RockOverdose: Δεν πειράζει, ίσως την επόμενη φορά. Επισκεφτήκατε την Ελλάδα για πρώτη φορά δίπλα σε θρύλους όπως οι Deep Purple και οι Saxon. Τι θυμάστε από αυτή τη συναυλία και πώς νιώθετε που επιστρέφετε τόσο σύντομα μετά από 22 χρόνια αποχής πριν από αυτό;

 

Tim Lambesis (AS I LAY DYING): Πάντα ανυπομονώ να πηγαίνω στην Ελλάδα και μετά το φεστιβάλ επεκτείναμε την παραμονή μας για μερικές μέρες Αθήνα, και μετά πήγαμε στην Κρήτη για μερικές μέρες, σε μια ευκαιρία να απολαύσουμε την Ελλάδα αλλά και πάλι ήταν πολύ λίγο οπότε θέλουμε πολύ να επιστρέψουμε. Θυμάμαι στο φεστιβάλ -δεν έφταιγε κανείς- αλλά είχαμε κάποια τεχνικά προβλήματα και τα φωνητικά δεν ακούγονταν για περίπου τέσσερα ή πέντε κομμάτια, αλλά τώρα που επιστρέφουμε ως headliner θα έχουμε ένα πλήρες  soundcheck και θα έχουμε τη δυνατότητα να παίξουμε όχι μόνο εκείνα τα κομμάτια, αλλά κι επιπλέον κομμάτια με περισσότερο χρόνο.

 

 

 

RockOverdose: Η μπάντα θα έχει ένα πλήρες show αυτή τη φορά. Αυτή ήταν και η επόμενη ερώτησή μου: τι να περιμένουμε από το επερχόμενό σας live εδώ;

 

Tim Lambesis (AS I LAY DYING): Ως headliner θα παίξουμε παραπάνω κομμάτια, αλλά επειδή πετάμε απευθείας από Γερμανία στην Ελλάδα δεν θα μπορούμε να φέρουμε όλον τον εξοπλισμό μας, αλλά και πάλι θα έχουμε ότι χρειαζόμαστε για να παίξουμε ένα πλήρες set για το οποίο ανυπομονώ, για αυτήν την ιδιωτικότητα ενός headlining show σε σύγκριση με ένα φεστιβάλ. Ακόμα κι αν όλα πήγαιναν καλά στο φεστιβάλ -χωρίς τα τεχνικά προβλήματα δηλαδή- υπάρχει και πάλι μεγάλη διαφορά μεταξύ του να παίζεις ως headliner σε ένα ιδιωτικό περιβάλλον και ένα μεγάλο φεστιβάλ. Προσωπικά απολαμβάνω περισσότερο την ενέργεια του να βρισκόμαστε όλοι σε ένα μικρότερο δωμάτιο, κυριολεκτικά μπορείς να νιώσεις την αύρα του ανθρώπου που βρίσκεται δίπλα σου.

  

RockOverdose: Ποια είναι η συμβουλή σου σε νέους τραγουδιστές που θέλουν να ακολουθήσουν το όνειρό τους και σε τι πρέπει να εστιάσουν ώστε να ακούγονται ξεχωριστοί;

 

Tim Lambesis (AS I LAY DYING): Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση γιατί υπάρχουν τόσες πολλές πρόσφατες μελέτες στη φωνητική και πολλοί φωνητικοί σύμβουλοι που αναδεικνύουν διάφορες τεχνικές, το οποίο είναι πολύ σημαντικό στην εξέλιξη της φωνής ενός ατόμου, αλλά νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα για τους νέους τραγουδιστές είναι το να βρουν τη φωνή τους πριν εστιάσουν στην τεχνική επειδή βλέπω την τεχνική να είναι το κύριο μέλημα για τους σύγχρονους τραγουδιστές: μπορούν να πιάσουν πολύ χαμηλές και πολύ ψηλές νότες, το οποίο τεχνικά είναι ευέλικτο, αλλά δεν παύει να είναι μια τεχνική και όχι ο χαρακτήρας του ατόμου. Υπάρχει μια φωνή που βγαίνει από το στόμα ενός ατόμου που διαφέρει πλήρως από την τεχνική καθεαυτή: για παράδειγμα, όταν κάποιος σε παίρνει τηλέφωνο, υπάρχουν φορές που αναγνωρίζεις τη φωνή του πριν σου πει το όνομά του, και όταν καλλιεργείς αυτό το είδος της φωνής είναι πιο σημαντικό από κάθε προηγμένη φωνητική τεχνική.

 

RockOverdose: Ποιος τραγουδιστής σε ενέπνευσε να γίνεις κι εσύ τραγουδιστής;

 

Tim Lambesis (AS I LAY DYING): Αυτή είναι μια ιδιαίτερη ερώτηση γιατί στην αρχή δεν ήθελα να γίνω τραγουδιστής, ήθελα να είμαι απλά ένας κιθαρίστας ή μπασίστας κι απλά να γράφω τη μουσική. Μεταξύ 2000 και 2002 έπαιζα κιθάρα για πολλές μπάντες και ταυτόχρονα έγραφα κομμάτια για τους As I Lay Dying, με την ελπίδα ότι θα έβρισκα κάποιον άλλον τραγουδιστή, τραγουδούσα κατά συνθήκη γιατί δεν ήξερα κανέναν άλλον καλό τραγουδιστή, οπότε έλεγα πως θα το κάνω μέχρι να βρω κάποιον άλλον. Αυτή ήταν η αρχική σκέψη, αλλά κάθε φορά που δοκιμάζαμε κάποιον άλλον, πάντα ένιωθα πως δεν έκαναν καλύτερη δουλειά από εμένα, οπότε συνέχισα να το κάνω και εδώ είμαι ακόμα, 20 χρόνια μετά συνεχίζοντας το τραγούδι.

  

RockOverdose: Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους οπαδούς σου στην Ελλάδα;

 

Tim Lambesis (AS I LAY DYING): Είμαι ευγνώμων που επιστρέφω για δεύτερη φορά, είμαι επίσης ευγνώμων που αυτό το show θα μας φέρει πιο κοντά και πιο προσωπικά με τους οπαδούς μας, και αν κάποιος θέλει να έρθει να μου πει ένα γεια, να βγάλει μια φωτογραφία μαζί μου ή οτιδήποτε, μπορεί απλά να με σκουντήξει στον ώμο. Όπως είπα, ο ερχομός των νέων μελών ήταν μια νέα πνοή για μένα και ανανέωσαν το πάθος μου για τη μουσική.

 

RockOverdose: Ανυπομονούμε να σας δούμε στην Ελλάδα. Κάτι άλλο που θα ήθελες να προσθέσεις πριν κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη;

 

Tim Lambesis (AS I LAY DYING): Ξέρω ότι επικεντρωνόμαστε στη συναυλία των As I Lay Dying αυτή τη στιγμή, αλλά θα ήθελα να αναφέρω πως η άλλη μου μπάντα, οι Austrian Death Machine κυκλοφόρησε το άλμπουμ της στις 23 Φεβρουαρίου. Δεν έχει κάποια σχέση με την περιοδεία, αλλά είναι κάτι καινούριο και σχετικό στη ζωή μου αυτή τη στιγμή και είμαι ενθουσιασμένος για αυτό. Δεν έχω γράψει κάποιο δίσκο για τους Austrian Death Machine εδώ και δέκα χρόνια, οπότε είναι ο πρώτος μετά από πολύ καιρό.

 

RockOverdose: Σε ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου και για αυτή τη συνέντευξη, ανυπομονούμε να σας δούμε στην Ελλάδα τον ερχόμενο Απρίλιο!

 

Tim Lambesis (AS I LAY DYING): Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέσατε για αυτή τη συνέντευξη, ξέρω πως είναι αργά το βράδυ εκεί. Τα λέμε σύντομα!

 

 

 

Για το RockOverdose,

Ζήσης Πετκανάς

Ερωτήσεις: Άγγελος Κατσούρας - Ζήσης Πετκανάς

Μετάφραση - Απομαγνητοφώνηση: Άγγελος Χατζηγιάννης

Επιμέλεια: Βιβή Ζαπαντιώτου

Photo credits: John Metalman Livanos Photography 


As I Lay Dying στις 3 Απριλίου στο Gagarin 205!

Την συναυλία των θα ανοίξουν οι Karma Violens!
Πάρε το εισιτήριο σου εδώ: https://www.more.com/music/as-i-lay-dying/


 

Comments