Γενέθλια για τον Uli Jon Roth (ex-SCORPIONS).

 

Ένας σπουδαίος κιθαρίστας, που θεωρείται από τους πρώτους που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του νέο-κλασσικού είδους της metal, ο Uli Jon Roth, συμπληρώνει σήμερα τα 68 του χρόνια.

 

Η ενασχόληση του με την κιθάρα, ξεκίνησε στην ηλικία των 13 ετών και δύο χρόνια μετά, έπαιζε κανονικά. Στις αρχές του ’70, μπήκε στους Dawn Road που είχαν στη σύνθεσή τους και τον τραγουδιστή Klaus Meine. Το υλικό της μπάντας που ήταν σε μεγάλο βαθμό του Roth, τράβηξε το ενδιαφέρον των τότε μελών των Scrorpions που πρότειναν στους δύο μουσικούς, να ενσωματωθούν στις τάξεις τους.

 

Το συγκρότημα σημείωσε μεγάλη επιτυχία μέσα από τα τέσσερα άλμπουμ που κυκλοφόρησε μεταξύ του 1974 και 1977, με τον κιθαρίστα να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον ήχο  και να ξεχωρίζει τόσο για τη συμβολή του στην καθιέρωση της μπάντας όσο και για τις ικανότητες του. Οι εντάσεις όμως ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη της μπάντας που επιθυμούσαν μια πιο hard rock ηχητική κατεύθυνση και σε εκείνον που διαφωνούσε, οδήγησαν στην αποχώρηση του το 1978.

 

Ο Roth, προχώρησε σχηματίζοντας μια τριμελή μπάντα, τους Electric Sun, στους οποίους εκτός από κιθάρα, τραγουδούσε κιόλας. Το ντεμπούτο τους κυκλοφόρησε το 1979, με έναν ήχο που θύμιζε Scorpions, είχε όμως μεγαλύτερες επιρροές από Hendrix και πιο αργά κομμάτια. Τα στοιχεία αυτά έγιναν εντονότερα στη δεύτερη κυκλοφορία τους, ενώ το τρίτο και τελευταίο άλμπουμ τους, εξερευνά συμφωνικά νέο-κλασσικά ροκ εδάφη, ενώ ο μουσικός επεκτείνει το συνθετικό του φάσμα, εισάγοντας και τη νέα του εφεύρεση, την κιθάρα Sky Guitar, που περιέχει έξι οκτάβες.

 

Μετά τους Electric Sun, πέρασε σε μια νέα δημιουργική φάση, συνθέτοντας τέσσερις συμφωνίες και δύο κονσέρτα και κάνοντας μερικές παραστάσεις με συμφωνικές ορχήστρες σε όλη την Ευρώπη. Χρησιμοποίησε το όνομα Uli Jon Roth’, για όλες τις μετέπειτα κυκλοφορίες και εμφανίσεις του. Ξεχωριστές στιγμές στην καριέρα του, αποτελούν η συμμετοχή του στην περιοδεία G3 το 1998, με τους Joe Satriani και Michael Schenker, η εμφάνιση του το 2001 στο ροκ φεστιβάλ του Castle Donington που καταγράφηκε σε DVD καθώς και αυτή του 2006, στο Wacken Open Air Festival με τους Scorpions.

 

 

Ο Roth έχει επηρεάσει σχεδόν κάθε κιθαρίστα της metal και ροκ σκηνής. Στην προσωπική του ζωή, είχε σχέση με την ζωγράφο Monika Dannemann, που μάλλον είχε «φετίχ» με τους κιθαρίστες, αφού πριν ήταν  με τον Jimi Hendrix στις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Ο Roth με την  Dannemann συνεργάστηκαν σε διάφορα κομμάτια, όπως και στο "We'll Burn the Sky" των Scorpions, ενώ η ίδια είχε σχεδιάσει τα εξώφυλλα των δίσκων των Electric Sun.

 

 

Comments