Ανταπόκριση: DIRKSCHNEIDER (U.D.O., Accept), Anvil, Palace @ Principal Club Theater, Θεσ/νικη (18.03.16)

Παρασκευή 18 Μαρτίου, μια ιστορική μέρα για την heavy metal κοινότητα της Β. Ελλάδας μιας και ο αρχικός τραγουδιστής των θρυλικών Accept, Udo Dirkschneider, επέστρεψε μετά από 11 χρόνια στην Ελλάδα (και μετά από 12 στην Θεσσαλονίκη) με την προσωπική του μπάντα σε μια περιοδεία που ακούγονται αποκλειστικά τραγούδια των Accept για τελευταία φορά! Μάλιστα, το live έγινε ακόμα πιο δελεαστικό με την προσθήκη των γερόλυκων Anvil ενώ όπως ανακοινώθηκε λίγες ημέρες πριν, την βραδιά θα άνοιγαν οι Γερμανοί Palace.

Φτάνω στο Principal ελάχιστα λεπτά μετά τις 7 και βλέπω πως οι Palace έχουν ξεκινήσει πριν λίγη ώρα, παρότι το πρόγραμμα της συναυλίας έλεγε πως η έναρξη ήταν στις 19:30. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μπάντα να εμφανιστεί μπροστά σε ένα εντελώς άδειο χώρο με διψήφιο αριθμό κόσμου, οι οποίοι ήταν κυρίως μπροστά από τη σκηνή. Ο ήχος τους θα μπορούσε να ήταν καλύτερος καθώς βαβούριαζε σε αρκετά σημεία, ενώ και μουσικά δεν με ενθουσίασαν προσωπικά. Η μπάντα κυμαίνεται σε heavy metal ήχους με πλήκτρα σε κάποια σημεία. Μετά από περίπου 40 λεπτά που τους παρακολούθησα δεν μου κέντρισαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον, όμως δεν φάνηκε το ίδιο στην πλειοψηφία των λιγοστών που τους παρακολούθησαν μιας και κέρδισαν το θερμό τους χειροκρότημα.

Μετά τους Palace και τις γρήγορες αλλαγές εξοπλισμού στη σκηνή, ήρθε η ώρα για το πρώτο όνομα της βραδιάς, τους Καναδούς Anvil. Με την πρόωρη έναρξη και αυτών δυστυχώς η αρχή τους έγινε μπροστά σε επίσης πολύ λίγο κόσμο. Κρίμα αφενός για τη μπάντα, όμως επίσης μεγάλο κρίμα για όσους δεν ήταν εντός του Principal καθώς ο Steve "Lips" Kudlow έπαιξε το εναρκτήριο instrumental “March of the Crabs” παρέα με το κοινό κάτω από τη σκηνή! Δεν είμαι από τους μεγαλύτερους οπαδούς της μπάντας, όμως η εμφάνισή τους με κέρδισε 100% και θα μπορούσα να τους ξαναδώ πολύ εύκολα. Το playlist περιείχε την πλειοψηφία των κομματιών από το κλασικό “Metal on Metal” και από τις τελευταίες κυκλοφορίες. Η μπάντα είχε άριστη απόδοση στο παίξιμό της με καλό ήχο και περίσσια ενέργεια που αρκετές νέες μπάντες θα παρακαλούσαν να έχουν, ενώ η επικοινωνία τους με το κοινό ήταν τέτοια ώστε να μην σταματάει κανένας να τους χειροκροτεί. Η μια ώρα που έπαιξαν κύλησε πολύ γρήγορα ενώ όσο περνούσε ο χρόνος ο κόσμος αυξανόταν μέχρι που έφτασε σε κάπως ικανοποιητικά επίπεδα.

Setlist

Anvil

Badass Rock n Roll

March of the Crabs

666

Oooh Baby

Winged Assasins

Free as the Wind

Daggers and Rum

Mothra

Swing Thing

Die for a Lie

Metal on Metal

Μετά τις απαραίτητες τελευταίες αλλαγές, τα φώτα σβήνουν στις 21:30 ακριβώς, ακούγεται το intro και η μπάντα του Udo κάνει την εμφάνισή του υπό τους ήχους του κλασικού “Starlight”. Ο τραγουδιστής βγαίνει στη σκηνή λίγα δευτερόλεπτα αργότερα μέσα σε αποθέωση και το πάρτι ξεκινά, στα καπάκια “Living for Tonight” και ο πραγματικός χαμός μόλις άρχισε. Η μπάντα είναι εξαιρετική ερμηνεύοντας τα κομμάτια των Accept όπως ακριβώς τα ξέρει ο κόσμος, με τον drummer και γιο του Udo, Sven, να κερδίζει τα προσωπικά μου εύσημα. Οι κιθαρίστες Andrey Smirnov & Kasperi Heikkinen ήταν σε εξαιρετικά κέφια παίζοντας αλάνθαστα κάθε νότα τους, ενώ δεν χρειάζεται να πω πολλά πράγματα για τον γίγαντα του μπάσου Fitty Wienhold, ένας πραγματικός ογκόλιθος του rhythm section της μπάντας. Τα τραγούδια που ακούσαμε ήταν αποκλειστικά από το “I ‘m a Rebel” μέχρι το “Russian Roulette” με το “Metal Heart” να έχει το ελαφρύ προβάδισμα στον συνολικό αριθμό, σαν πραγματικά να βγήκε από τα βαθειά όνειρα των φίλων των Accept. Ακούσαμε από τους κλασικούς ύμνους “Princess of the Dawn”, “Metal Heart”, “Balls to the Wall”, κομμάτια-διαμάντια από το παρελθόν των Γερμανών όπως τα “Head Over Heels”, “Midnight Mover” έως και τα «ξεχασμένα» “TV War” & “Flash Rockin’ Man”. Για παραπάνω από δυο ώρες το κλασικό heavy metal ακουγόταν χωρίς σταματημό και το κοινό γινόταν ένα με τη μπάντα τραγουδώντας κάθε στίχο και κάνοντας μεγάλο χαμό. Εν έτη 2016 ο Udo Dirkschneider μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά επί σκηνής και το βράδυ της Παρασκευής το απέδειξε. Για όσους δεν ήρθαν, μπορούν να δουν το playlist και να δουν τι έχασαν… Μακάρι να ξαναδούμε αυτή την ηγετική μορφή του heavy metal στην χώρα μας ξανά μιας και ο κόσμος στο live της Θεσσαλονίκης κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ για την ημέρα της Αθήνας λόγω αυξημένης προπώλησης άλλαξε ο χώρος διεξαγωγής.

Setlist

Dirkschneider

Starlight

Living for Tonite

Flash Rockin' Man

London Leatherboys

Midnight Mover

Breaker

Head Over Heels

Neon Nights

Princess of the Dawn

Winterdreams

Restless and Wild

Son of a Bitch

Up to the Limit

Wrong Is Right

Midnight Highway

Screaming for a Love-Bite

Monsterman

TV War

Losers and Winners

Encore:

Metal Heart

I'm a Rebel

Fast as a Shark

Balls to the Wall

Burning

Φωτογραφίες: Γιάννης Θεοδωρίδης 

anvil thessaloniki(1) anvil thessaloniki anvil thessaloniki anvil thessaloniki  udo anvil thessaloniki udo anvil thessaloniki(1)udo anvil thessalonikiudo anvil thessaloniki(2)

 

Comments