Τζίμης Πανούσης στο Rock Overdose:”Τα νέα παιδιά αραγμένα & έχουν μια μοιρολατρία”

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ:https://rockoverdose.gr/tzimis-panousis-rock-overdose-ii/

 

Rock Overdose: Πως βλέπεις τη κατάσταση στο χώρο της μουσικής στην Ελλάδα;

Τ.Πανούσης: Τα πράγματα είναι καλά. Βγαίνουν πολλά παιδιά που παίζουν καλά. Έχει βελτιωθεί παρά πολύ η τεχνική σε σχέση με τη δική μας τη γενιά, αλλά δεν βλέπω πολύ αυτό που είχαμε εμείς παλιά, δηλαδή το ‘θα γυρίσουμε όλον τον κόσμο, θα κάνουμε αυτό θα κάνουμε το άλλο’. Τα βλέπω λίγο αραγμένα, και να έχουν μια μοιρολατρία. Είναι αφημένα σε αυτή τη ξευτίλα που ζούμε, και σου λέω είναι μεγάλη η δύναμη της τηλεόρασης και κυρίως του διαδικτύου. Τα παιδιά με τα κινητά που είναι ρουφιάνοι, ο μεγαλύτερος ρουφιάνος είναι το κινητό. Όλες οι συλλήψεις που έκαναν στους Πυρήνες της Φωτιάς είναι από τα κινητά. Έχεις τον ρουφιάνο πάνω σου. Και τη μπαταρία να βγάλεις σε παρακολουθούν. Αλλά δεν μπορείς να κάνεις πίσω. Τα παιδιά έχουν μεγαλώσει με αυτά. Πήγε η κόρη μου να γυρίσει τη σελίδα σε ένα βιβλίο και το έκανε όπως κάνει σε ένα κινητό. Τα παιδιά έιναι μέσα σε αυτό το πράγμα.

 

Rock Overdose: Πάντως η σωστή χρήση του διαδικτύου έχει και τα καλά της.

Τ.Πανούσης: Έχει πολλά καλά πράγματα αλλά ξέρεις τι γίνεται ; Σε οδηγεί σε σκουπίδια. Το ένα φέρνει το άλλο. Δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να μη καταλήξει σε τσόντα. Όλα τα παιδιά. Εδώ και οι εργαζόμενοι οι μεγαλύτεροι καταλήγουν σε τσόντα. Ψάχνεις ας πούμε να βρεις του Γουτεμβέργιου τα πρώτα τυπώματα και καταλήγεις στα τσιμπ%υκια της Μόνικας Λεβινσκι. (γέλια).

 

Rock Overdose: Υπάρχει κάτι το οποίο δεν έχεις κάνει και θα ήθελες να το κάνεις στο μέλλον; Kατι για το οποίο έχεις μετανιώσει και θα ήθελες να το εξομολογηθείς;

T.Πανούσης: Nα σου πω την αλήθεια είναι παρά πολλά αυτά που έχω κάνει που δε περίμενα να τα κάνω,αλλά και αυτά που κάνω τώρ. Κάνω πολλά πράγματα. Μου αρέσει αυτό γιατί μου δίνει ζωή. Δεν έχω μετανιώσει για κάτι. Πάντως δυο φορές που αποφάσισα να ξεκουραστώ  μετά από 40 τόσα χρόνια που είμαι στο κουρμπέτι, είπα ρε παιδιά δεν κάθομαι και λίγο να ξεκουραστώ-γιατί παλιά δεν ήταν οι ρυθμοί όπως τώρα. Τότε δουλεύαμε 7 μέρες τη εβδομάδα, το βράδυ μετά το μαγαζί πηγαίναμε στο studio να κάνουμε δίσκο, το πρωί πήγαινα στο ραδιόφωνο, δηλαδή ήταν ένα speed απίστευτο και είπα μια χρονιά να σταματήσω παθαίνω έμφραγμα, την δεύτερη χρονιά είπα να σταματήσω παθαίνω εγκεφαλικό, όποτε δεν ξανασταματαω, θα δουλεύω συνέχεια για να μην αρρωσταίνω (γέλια).

 

Rock Overdose: Ποια είναι η μεγαλύτερη αλήθεια και ποιο το μεγαλύτερο ψέμα που έχει γραφτεί ή ειπωθεί για σένα;

Τ.Πανούσης: Kοιταξε να δεις. Εγώ επειδή είμαι προβοκάτορας, παίζω με την εικόνα μου. Τώρα τελευταία όπως μίλαω σε εσένα έχω αρχίσει και μιλάω κανονικά. Παλιά ήταν ένα τρολαρισμα. Μ’αρεσε να παίζω με αυτά γιατί το θεωρώ μέρος της δουλειάς αυτό που κάνουμε τώρα. Δηλαδή όπως θα κάτσω να φτιάξω ένα τραγούδι έτσι θα δώσω και μια συνέντευξη. Είναι μέρος της δουλειάς αυτό όπως και η εικόνα μου. Με αυτή έπαιζα πολύ. Τώρα τελευταία μου αρέσει να παίζω με την αληθινή μου εικόνα που είναι πιο τρομακτική ακόμα. Και ειλικρινά δεν λέω τίποτα ψέματα. Ειλικρινά ούτε στο πρόγραμμα μου λέω υπερβολές γιατί είναι η φύση της δουλειάς μου τέτοια, γιατί η σάτιρα θέλει την υπερβολή θέλει την έμμονη, σε οδηγεί αυτή δηλαδή, γιατί αυτή η δουλειά σε διαλέγει δεν την διαλέγεις. Είναι παρά πολύ δύσκολη δουλειά. Εγώ πετάγομαι τη νύχτα γιατί πρέπει να αλλάξω ένα στιχάκι. Δεν έβγαζα ένα τραγούδι εδώ και 15 χρονιά που μου άρεσε, γιατί είχε τέσσερα στιχάκια που με ενοχλούσαν, και τα βρήκα τώρα. Πώς να στο πω. Είναι μια δουλειά που δεν εφησυχάζεις ποτέ. Είσαι συνέχεια και ασχολείσαι. Αλλά από την άλλη έχει και μεγάλες χάρες. Μεγαλύτερη αγάπη είναι η αγάπη του κόσμου. Εάν κάνεις με αγάπη τη δουλειά σου και δεν κοροϊδεύεις δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το πώς σου μιλάει ο κοσμος. Εγώ να σου πω την αλήθεια μικρός ήμουν αγοραφοβικός, με έστελνε η μανά μου στον μπακάλη και γύριζα πίσω με άδεια χεριά, δεν μπορούσα να ξεστομίσω ούτε τα ψώνια, και κατάφερα την αγοραφοβία μου να την ελέγξω και να τη διαχειριστώ με το πρόγραμμα, μπαινοβγαίνοντας σε χιλιάδες κόσμο να μιλαω και να τραγουδαω.

 

Rock Overdose: Οπότε κάποιος μύθος, κάποιο ψέμα γύρω από τον Τζίμη τον Πανούση που δεν ισχύει;

Τ.Πανούσης: Oτι είμαι πλούσιος ξέρω γω. Ότι ο πατέρας μου είναι εφοπλιστής. Ένα ψέμα που είπε το ΚΚΕ με το που βγήκαμε, γιατί εγώ είμαι της γενιάς του Χημείου ξέρεις, εμάς μας έβγαλαν τα ΚΝΑΤ από το χημείο δεν μας έβγαλαν τα τανκς της χούντας. Δεν μπορούσαν να μας βγάλουν τα ΜΑΤ και ήρθαν οι οικοδόμοι του ΚΚΕ και οι Κνιτες και μας χτύπησαν .Εγώ έχω ακόμη ένα χτύπημα στο χέρι που πονάει, και έγραψα το τραγούδι ‘Το Χημείο. Νύχτες της Μόσχας’. Έχουμε από τότε δηλαδή μια αντιπαράθεση. Χίπηδες εμείς Κνιτες αυτοί, αυτό δεν αλλάζει, έτσι γεννηθήκαμε έτσι θα πεθάνουμε. Στο λέω αυτό για την ερώτηση που μου έκανες, διότι εμείς ξεκινήσαμε στο Skylab στη Πλάκα το ’79-80 όπου μας φώναξαν ένα καλοκαίρι για να παίξουμε για δυο παραστάσεις. Αυτές οι παραστάσεις έγιναν 370 καβαλήσαμε το χρόνο χωρίς ρεπό. Παίζαμε κάθε μέρα. Λοιπόν τι έγραψε η Πανσπουδαστικη της ΚΝΕ «μη πηγαίνετε στο Skylab στις Μουσικές Ταξιαρχίες γιατί είναι φασίστες, κοντοκουρεμένοι, και χαιρετούν φασιστικά». Έρχονταν τα καημένα τα κνιτακια μας έβλεπαν πως ήμασταν με τα μαλλιά μέχρι τον κώλο. Αλλά και πάλι ξέρεις το ΚΚΕ είναι πρέζα. Κάτω η πρέζα.

 

Rock Overdose: Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχεδία;

T.Πανούσης: Τα σχεδία μου είναι να ζήσω. Είναι αυτό που σου είπα πως θέλω να κάνω έναν πολυχωρο, να κάνω έναν ραδιοφωνικό σταθμό, να κάνω ένα club και να παίζουν αυτοί που θέλω εγώ, και ένα περίεργο εστιατόριο που έχω στο μυαλό μου και θέλω να το κάνω. Και ένα παζάρι με βιβλία δίσκους βινύλια-κυρίως βινύλια-. Ένα βινυλιαδικο και έναν πολυχωρο αυτά είναι τα σχεδία μου. Ελπίζω μέσα στο καλοκαίρι να τα πραγματοποιήσω.

 

Rock Overdose: Μακάρι να τα κάνεις και να φέρεις τους Rammstein όπως είπες.

Τ.Πανούσης: Αυτό θα το κάνω οπωσδήποτε.

 

 Rock Overdose: Και το βινύλιο είναι άλλο πράγμα. Άλλη αίσθηση.

Τ.Πανούσης:Πραγματικά. Έβαλα στο γιο μου που δεν είχε ακούσει, έβαλα στη κόρη μου. Παρόλο που μπορεί ο δίσκος να είναι φθαρμένος, το πικ-άπ να μη είναι τόσο καλό, η αίσθηση που παίρνεις στο στομάχι από τα μπάσα από το όλο πράγμα είναι το κάτι άλλο. Να μη μιλήσω για το mp3 που καταστρέφει τη μουσική μας. Γιατί σκέψου να κάθεσαι στο studio τρεις μήνες να παιδεύεσαι να βγάλεις ένα ηχόχρωμα, και έρχεται ο άλλος με το cd και το mp3 και στα κόβει πάνω κάτω και δεν αφήνει τίποτα. Δηλαδή ακούς μόνο μεσαίες (συχνότητες). Τα παιδάκια στο mp3 δεν ακούν τίποτα. Ή Κινούση ακούνε ή Πανούση το ίδιο είναι. Δεν έχει καμία διαφορά. Εγώ προσπάθησα και με το ΜΕΤΡΟ να ξαναβγάλουμε 45άρια βινύλια, να βγαίνουν δίσκοι βινυλίου με δυο τραγούδια όπως γίνονταν παλιά. Το πικ απ δεν είναι πια πολύ ακριβο. Πολλοί νέοι αγοράζουν. Μπορείς και από το διαδίκτυο να αγοράσεις φθηνά, με 20-30 ευρώ μπορείς να πάρεις ένα Πικ απ φορητό και να ακούσεις. Νομίζω ότι τα βινύλια τα θέλουν και οι πολυεθνικές. Κατάργησαν κάποτε τα βινύλια και τα έκαναν cd, και τώρα κάνουν το ανάποδο για να πουλάνε. Αυτοί θέλουν να πουλάνε αλλά και σε εμάς θα κάνει καλό γιατί η αίσθηση που παίρνεις είναι άλλη, και ένας επαγγελματίας όπως είμαι εγώ θέλω να ακούγεται αλλιώς η δουλειά μου μέσα από το βινύλιο. Αλλά και εικαστικά. Εγώ φτιάχνω τα εξώφυλλα να είναι μεγάλα να βλέπει ο άλλος τους στίχους, όχι αυτή τη παπαρια το μικρό το cd αυτή την αηδία.

 

Rock Overdose: Τζίμη εάν θέλεις στείλε ένα μήνυμα τους αναγνώστες και στους ακροατές του Rock Overdose, αλλά και σε όλους όσους θα διαβάσουν και θα ακούσουν αυτή εδώ τη συνέντευξη.

Τ.Πανούσης: Θέλω να τους πω… ‘Τη πρέζα πολλοί εμίσησαν τη φούντα ουδείς’. Να προσέχουν τη φούντα γιατί είναι πολύ ύπουλο ναρκωτικό. Είναι μαζί με το διαδίκτυο τα χειρότερα ναρκωτικά, και το άλλο που θέλω να πω, μια παροιμία που μου αρέσει και με εκφράζει τελευταία, ‘Θέλει η Εβραία να χαρεί, αλλά η Μοσάντ δεν την αφήνει’

 

Rock Overdose: Τζίμη σ ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διέθεσες για αυτή τη συνέντευξη. Ραντεβού λοιπόν με τις Μουσικές Ταξιαρχίες... 

T.Πανούσης:  3 και 4 Απριλίου και 17 και 18 Απριλίου στο Κύτταρο στην Αθήνα. Και Θεσσαλονίκη δεν έχουμε πει ακόμη συγκεκριμένες ημερομηνίες γιατί μάλλον θα παίξουμε έξω από το Principal σε ένα χώρο μεγάλο καλοκαιρινό. Επίσης συζητάμε να πάμε και έξω, Γερμανία, Αγγλία, θα δούμε τώρα συζητάμε. 

 

Rock Overdose: Έγινε, ευχαριστούμε πολύ!

T.Πανούσης: Να είσαι καλά, θα τα πούμε!

 

 

Για το Rock Overdose,

Ερωτήσεις Βιβή Ζαπαντιώτου

Ερωτήσεις-επιμέλεια ερωτήσεων- επιμέλεια κειμένου-απομαγνητοφώνηση

Παύλος Γιαννακόπουλος

Comments

No Comments Yet.

Leave a comment