Τζίμης Πανούσης στο Rock Overdose:Έχουμε σκοπό να κυκλοφορήσουμε live δίσκο με τις ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ!

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ: https://rockoverdose.gr/tzimis-panousis-rock-overdose/

 

Rock Overdose: Πάμε και στη μουσική τώρα. Πάμε σε κάτι πολύ ευχάριστο και ίσως αναπάντεχο. Στις 3 και 4 Απριλίου αλλά και 17 και 18 Απριλίου θα σε δούμε με τις Μουσικές Ταξιαρχίες σε ένα ιστορικό reunion στο Κύτταρο και τα καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη. Ποια ανάγκη ένωσε ξανά το συγκρότημα ;

T.Πανούσης: Όσο και να σου φαίνεται παράξενο…. ο θάνατος. ’Έφυγε’ ο ντράμερ ο Βαγγέλης ο Βέκιος την προηγούμενη εβδομάδα, έχει ‘φύγει’ ο πρώτος  μου μπασίστας ο Κώστας ο Πολίτης που μαζί με αυτόν είχαμε φτιάξει τις Μουσικές Ταξιαρχίες, πέθανε ένας κιθαρίστας, οι περισσότεροι από ναρκωτικά, και είπα «αν δεν το κάνουμε το reunion τώρα ποτέ θα το κάνουμε, όταν πεθάνουμε και οι υπόλοιποι ;» Oσοι ζούμε θα το κάνουμε και ελπίζω να πάμε καλά.

Rock Overdose: Υπάρχει περίπτωση να υπάρξει και συνεχεία με κάποιο δίσκο ;

Τ.Πανούσης: Ναι αυτό όλο θα ηχογραφηθεί, θα βιντεοσκοπηθεί ,και εάν είμαστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα θα το κυκλοφορήσουμε και σε δίσκο.

 

Rock Overdose: Τι έχουμε να περιμένουμε από αυτές τις ζωντανές εμφανίσεις; Τι θα ακούσουμε ;

Τ.Πανούσης: Θα κάνουμε μια μουσική διαδρομή, θα παίξουμε 35 τραγούδια από το “Disco Tsoutsouni’ μέχρι και το “Obi Obi Bi”. Θα παίξουμε δηλαδή τα περισσότερα τραγούδια. Κυρίως το βάρος θα το ρίξουμε στους τρεις πρώτους δίσκους, στη κασέτα τη παράνομη και στους δυο επόμενους.

 

Rock Overdose: Σίγουρα ο κόσμος θα σας τιμήσει με τη παρουσία του.

T.Πανούσης: Νομίζω θα είναι καλά. Θα είναι ο Δρόλαπας, ο Δασκαλοθανασης, ο Παζιος, ο Αλέκος ο Αραπης, και άλλα παιδιά. Θα περάσουν όλοι όσοι έχουν παίξει στο συγκρότημα. Θα είναι όλα τα παιδιά.

 

Rock Overdose: Ποια είναι τα μουσικά σου ακούσματα, και τα κατά πόσο σε έχουν επηρεάσει στη σύνθεση των τραγουδιών σου;

T.Πανούσης: Κοίτα να δεις. Εδώ είμαι λιγάκι ιδιόρρυθμος. Πρέπει να σου πω ότι δεν ακούω πολύ μουσική γιατί συγκινούμαι. Όταν είναι κάτι που μου αρέσει αφιερώνομαι μόνο σε αυτό, όποτε δεν μπορώ να συγκεντρωθώ να δουλέψω, όποτε επειδή γραφώ τα βιβλία μου, και γραφώ και μουσικές (μουσική και στίχους) συνήθως παίζω και ακούω τα δικά μου. Φαίνεται λίγο εγωιστικό αυτό άλλα είναι η αλήθεια. Δεν θέλω να έχω επιρροές από άλλα πράγματα. Δεν μου αρέσει. Θέλω να ακούω τα δικά μου, να τα ξανακούω να τα ξαναπαίζω μέχρι να καταλήξω κάπου. Αυτός λέγεται ‘Καλλιτεχνικός αυνανισμός’ γιατί είναι αυτοϊκανοποίηση ας πούμε. Αυτιστική συμπεριφορά. Γιατί όταν ακούσω μια μουσική από μια ταινία ή δω έναν πινάκα, ενθουσιάζομαι τόσο πολύ που δεν θέλω να το ξανακούσω. Μου δίνει μια ώθηση να κάνω κάτι δικό μου. Πάντως μου αρέσουν κυρίως τα τραγούδια τα ροκ τα αληθινά δηλαδή τα τραγούδια το ’60 τα ελληνικά. Θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα τον Πολίτη τον πρώτο μου μπασιστα. Εμείς μεγαλώσαμε μέσα στη χούντα και ακούγαμε μόνο ξένα γιατί είχαμε σιχαθεί τα ελληνικά με τα κλαρίνα της χουντας,και αυτός ο Κώστας παρόλο που ήταν δέκα χρόνια μικρότερος μου, μου γνώρισε το θησαυρό της ελληνικής μουσικής , στο να ακούσω Μανόλη Χιώτη, τα παίξαμε τα αγαπήσαμε μουσικά, με έβαλε να ακούσω διάφορα πράγματα, και Θεοδωράκη και Χατζιδάκη, και εκτίμησα έτσι τη μουσική γιατί είχαμε πάθει ζημιά με τους χουνταίους εμείς.

 

Rock Overdose: Δηλαδή rock για εσένα είναι το καλό λαϊκό τραγούδι;

T.Πανούσης: Rock είναι ότι είναι αληθινό. Παίξαμε στα Γιάννενα τη προηγούμενη εβδομάδα, και μας πήγανε σε ένα μαγαζί μετά, ένα σκυλάδικο υποτίθεται για να δούμε τη Σουλάρα, και ήταν ότι καλύτερο έχω δει τα τελευταία χρόνια σε live, η Σουλάρα με τη κόρη της. Η κόρη της ήταν μια φωνάρα που τραγουδούσε τραγούδια λαϊκά έντεχνα, και τα’λεγε με έναν τρόπο βυζαντινό, τσιγγάνικο με ημιτόνια με παύσεις δίκες της. Ένα πράγμα αριστούργημα. Θέλω να πω ότι η Ελλάδα αντιστέκεται σε γωνιές που δεν το περιμένεις.

 

Rock Overdose: Ήθελα να κάνεις και ένα σχόλιο για την πιο ακραία μουσική, για τη metal. Σου αρέσει να ακούς τέτοια μουσική, και ποια είναι η γνώμη σου για τους μεταλάδες γενικότερα ;

Τ. Πανούσης: Κοίταξε να δεις… νομίζω ότι πάντα όλοι οι μουσικοί που έχουν παίξει μαζί μου ήταν μεταλάδες, και ο Δρόλαπας (Γιάννης) ο κιθαρίστας μου, και ο Στέλιος ο Φράγκος που έχω τώρα.

Αυτή είναι η μουσική που αγαπάμε, αυτή είναι η μουσική που ‘τη βρίσκουμε’. Όταν τζαμάρουμε παίζουμε τέτοια τραγούδια, και είναι η αληθινή μουσική.

Eχω ένα όνειρο ξέρεις, θα ανοίξουμε έναν πολυχώρο, όπου θα έχουμε μέσα και συναυλίες και ραδιόφωνο και bazar και περίεργα πράγματα, κάτω στο κέντρο της Αθήνας-ελπίζω να γίνεις μέσα στο καλοκαίρι-, εκεί το όνειρο μου είναι να φέρω τους Rammstein!!! Mου αρέσει πολύ αυτή η μπάντα. Μου αρέσει ο τρόπος που ενορχηστρώνουν τα κομμάτια τους, μου αρέσει η αισθητική τους γενικότερα.

 

Rock Overdose: Δεν ήξερα ότι σου αρέσουν οι Rammstein.

Τ. Πανούσης: Ναι μου αρέσουν και θέλω να τους φέρω κιόλας. Να δούμε…

 

Rock Overdose: Άντε με το καλό και να φέρεις και άλλες μπάντες.

Τ. Πανούσης: Κοίτα όπως σου είπα και πιο πριν, ότι βγαίνει από τη ψυχή των ανθρώπων και έχει μια δύναμη, και δεν έχει αυτή τη κλάψα, γιατί εμείς έχουμε μια έφεση-και εγώ δηλαδή- έχουμε αυτό το ‘μινορίστικο’ (από τη κλίμακα μινόρε), μου αρέσει. Το metal αυτό το πράγμα το χτυπάει, και το χτυπάει καλά.

Έχει και αυτό όλο το στοιχείο το περίεργο. Δηλαδή επιφανειακά μπορεί να ακούγονται κάποια αντιφεμινιστικά, κάποια ρατσιστικά  (αναφέρεται στις κατηγορίες ορισμένων σχετικά με  στίχους σε κάποια metal τραγούδια), αυτές τις παπαριές που χρεώνουν στο metal.

Εγώ νομίζω ότι η δύναμη , η αλήθεια και η ένταση είναι το metal.

Εγώ στο σπίτι μου ας πούμε επειδή η κορούλα μου είναι μικρή, δεν μπορώ να ακούσω στο τέρμα μουσική. Και στο αυτοκίνητο πρέπει να είμαι μόνος μου για να ακούσω  τη μουσική ‘τίγκα’.

Γενικά μου αρέσει να ακούω δυνατά μουσική. Παρόλο που έχω χάσει τα αφτιά μου γιατί είμαι μπροστά από τα τύμπανα στις συναυλίες (γέλια), είμαι σαράντα χρόνια μπροστά από τα πατίνια, και αυτά σου χαλάνε τις ψηλές (συχνότητες).

 

Rock Overdose: ‘Aποτυχία’ Την έχεις βιώσει ποτέ, και εάν ‘Ναι’ πως την διαχειρίστηκες;

T.Πανούσης: Δυστυχώς δεν την έχω νοιώσει, και ξέρεις δεν λέω ότι είμαι τυχερός γιατί από την αποτυχία μαθαίνεις, αλλά προς το παρόν δεν μου έχει τύχει. Τα προβλήματα που έχω είναι με νοσοκομεία και δικαστήρια. Δηλαδή με αρρώστιες και με δίκες.

 

Rock Overdose: Κάποια από αυτά τα δικαστήρια έγιναν για ‘μουσικούς λογούς’ έτσι;

Τ.Πανούσης: Έτσι. Και ακόμη και τώρα τραβιέμαι πάλι. Ένας μπάτσος μου έκανε μήνυση στη Πάτρα και τώρα τραβιέμαι με αγωγές και τέτοια. Εγώ δεν τα μπορώ καθόλου ούτε τα δικαστήρια ούτε τα νοσοκομεία, αλλά είμαι αναγκασμένος να πηγαίνω και στα δυο.

 

Rock Overdose: Είχες και ένα θέμα με τον Νταλάρα. Έτσι;

Τ.Πανούσης: Αυτό το πράγμα δεν έχει τελειώσει. Αυτός είναι ένας αλήτης να το πούμε κανονικά, ένας φραγκοφονιας που κοιτάζει να βγάλει λεφτά από όπου μπορεί. Δεν σεβάστηκε ούτε το ότι ήμουν στο νοσοκομείο ετοιμοθάνατος, τίποτα… ήθελε να πάρει λεφτά. Αυτοί οι τύποι κυβερνάμε την Ελλάδα. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτούς. Με τα Νταλαροειδή αυτά. Όπως μια Νταλαροειδή φούσκα είναι και το ΚΚΕ, που στο τέλος θα το πάρουν με τα γιαούρτια και αυτό.

 

Rock Overdose: Για ποιο λόγο το πιστεύεις αυτό;

Τ.Πανούσης: Το πιστεύω γιατί βλέπεις που έχει καταντήσει το εργατικό κίνημα. Δεν υπάρχει τίποτα. Έχουν διαλύσει όλον τον συνδικαλισμό. Ξέρεις έχω δουλέψει στη τράπεζα δυο χρόνια όταν τέλειωσα το πανεπιστήμιο, και τότε είχαμε συνδικαλισμό. Κάναμε υπέργεια 45 μέρες. Υπήρχε συνδικάτο και μας πλήρωνε, δηλαδή μπορούσαμε να επιβιώσουμε. Τώρα τα έχουν διαλύσει όλα και φταίει το ΚΚΕ και τα διάφορα δήθεν αριστερά κόμματα, τα όποια έχουν μπει, έχουν κάνει τα επαγγελματικά στελέχη, έχουν καταστρέψει το κίνημα. Δεν υπάρχει τίποτα. Αυτοί κοιτάν να να παίρνουν τις κρατικές επιδοτήσεις μόνο και να καταστρέφουν οτιδήποτε πάει να κάνει. Δηλαδή όπου προσπαθούν οι εργαζόμενοι-δουλεύει η γυναίκα μου στο mega και πήγαν οι εικονολήπτες και οι τεχνικοί, σωμάτια που ακόμη υπάρχουν (τεχνικοί ραδιοφωνίας τηλεόρασης)- και πήγαν και ζήτησαν (γιατί τώρα πια δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις) …δηλαδή κοιτά που μας έχει φτάσει το ΚΚΕ. Και τι κάνει το ΚΚΕ. Πηγαίνουν να ζητήσουν κάποια πράγματα οι εργαζόμενοι, συμφωνούν σε κάποια υποτυπώδη, δηλαδή να απολυθούν με τον μισθό που έπαιρνα πριν, όχι με αυτόν που είναι τώρα ο μισός, και πάει το ΠΑΜΕ και λέει ΟΧΙ ή 1500 ευρώ ή τίποτα. Τα κάνει όλα έτσι. Στο Πέραμα κάτω λέει (το ΠΑΜΕ) 300 ευρώ μεροκάματο ο ηλεκτροσυγκολλητής. Που να βρεθεί ; Δεν υπάρχει μεροκάματο ούτε με 20 ευρώ. Αυτοί σου λένε 300. Τόσα είναι. Μιλάμε ότι παίζουν κανονικά το παιχνίδι, είναι ορντίναντσα των καπιταλιστών. Έχω βγάλει ένα τραγούδι τελευταία με τον Αγγελάκα, την ‘Κατιούσα του ΚΚΕ’ που την κυκλοφορήσαμε με το Μετρό, που εξηγώ όλη αυτή τη κατάσταση, και την εξηγώ γιατί εγώ έχω γεννηθεί 12/2/1954 τη ημέρα που έγινε η επάρατη συμφωνία της Βάρκιζας. Από εκεί που άρχισε το ξεπούλημα του ελληνικού λάου, από τους δήθεν αριστερούς. Τους σφραγιδοκράτες που εκεί που πέθαναν οι γονείς μας στα βουνά και χύθηκε το αίμα, και το διαχειρίζονται τώρα κάτι τύποι σαν τον Κουτσουμπα ο όποιος δεν έχει δουλέψει ούτε μια μέρα στη ζωή του, ούτε μια μέρα. Ένα επαγγελματικό στέλεχος.Και είναι αρχηγός του εργατικού κόμματος υποτίθεται. Όποτε να τελειώνουμε με αυτό και το λέω γιατί πρώτα πρέπει να καθαρίσεις την αυλή σου και μετά να κοιτάς απέξω. Είναι χειρότεροι οι δήθεν σύντροφοι από τους φασίστες τους κανονικούς που τους ξέρεις ότι είναι φασίστες, δεν τους μιλάς δεν έχεις καμία σχέση μαζί τους. Αυτοί όμως (ΚΚΕ) μπερδεύονται μέσα στα πόδια σου. Σε τόσα ραδιόφωνα που έχω δουλέψει μας δόθηκαν οι ευκαιρίες να πάρουμε εμείς μονοί μας οι εργαζόμενοι το σταθμό, να κάνουμε αυτοδιαχείριση, και το σταμάτησαν αυτοί. Μένουν αυτοί μπροστά και πουλιέται ο σταθμός στον Λαμπράκη. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα και δεν έχει ορθοποδήσει.. Οι δήθεν αριστεροί. Οι ενσωματωμένοι στο σύστημα που πληρώνονται από τους φόρους μας, από τις κρατικές επιχορηγήσεις. Έτσι και τελειώσει η κρατική επιδότηση… είναι αυτό που περιμένουμε να κάνει τώρα ο Σύριζα, να πει τέρμα δεν έχει λεφτά να πληρώνει το κράτος τα κόμματα, να τους πληρώνουν οι οπαδοί τους. Όποιος είναι οπαδός ας πληρώνει. Δεν μπορώ να πληρώνω εγώ τη Χρυσή Αυγή. Γιατί να πληρώνω εγώ από τους φόρους μου τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, το Ποτάμι του άλλου καραγκιόζη του Θεοδωράκη. Να τους πληρώνουν αυτοί που τους πιστεύουν, οι οπαδοί τους. Να βγάλουν ταυτότητες να τους πληρώνουν αυτοί. Πρέπει να τελειώσει αυτό. Δεν έχει λεφτά η χώρα. Να παίρνουν 1000 ευρώ βασικό οι βουλευτές, και όποιος θέλει, όποιος δεν θέλει να σηκωθεί να φύγει.

 

Rock Overdose: Μια που ανέφερες τον Γιάννη τον Αγγελάκα, θα πρέπει να πούμε πως πρόσφατα συνεργάστηκες μαζί του, καθώς και με τη Κατερίνα Στανίση.

Τ.Πανούσης: Ναι κάναμε έναν δίσκο για το περιοδικό Μετρό, με δυο τραγούδια δικά μου. Ένα νεοαντάρτικο με τον Γιάννη τον Αγγελάκα το 'Η KATYOUSA του KKE' που εξηγώ αυτά που σου είπα πριν από λίγο με σοσιαλιστικό ρεαλισμό, τον όποιο εγώ τον αγαπώ τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό, γιατί φτάνει στα όρια του σουρεαλισμού και με εκφράζει, και με τη Κατερίνα Στανίση την ‘Υγιεινή διαστροφή’ ένα τραγούδι που νομίζω ότι είναι υπέροχο, και πραγματικά με συγκίνησε η Κατερίνα. Είναι μεγάλη τραγουδίστρια.

Rock Overdose: Ομολογώ ότι ήταν λίγο παράξενη αυτή η συνεργασία. Δεν την περιμέναμε.

Τ.Πανούσης: Έχει φωνάρα. Είναι φωνάρα. Θα κάνουμε και άλλα μαζί. Βέβαια είναι μεγάλη γυναίκα, έχει τραγουδήσει 50 χρόνια και η φωνή της έχει σπάσει λίγο αλλά βγάζει μια τέτοια ψυχή, και είναι ψυχαρα μεγάλη. Αυτό που λέμε rock.

 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ, ΕΔΩ:https://rockoverdose.gr/panousis-tzimis-rock-overdose-iii/

 

Comments

No Comments Yet.

Leave a comment