Τζίμης Πανούσης στο Rock Overdose:”Eνας πλανήτης ανθρώπων μ@λακιζεται μπροστά σε μια οθόνη.Αυτή είναι η ζωή…”

Το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς, είχαν τη χαρά να έχουν μια ανατρεπτική όσο δεν παίρνει κουβέντα με έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους , χαρισματικούς και ανατρεπτικούς Έλληνες καλλιτέχνες των τελευταίων 40 χρόνων. Μια συνέντευξη που πιστεύουμε θα συζητηθεί όσο λίγες.

Παμε λοιπον…

 

 

 

Rock Overdose: Έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στο περιοδικό  μια μεγάλη προσωπικότητα της Ελληνικής μουσικής, τον Τζίμη Πανούση. Τζίμη σε καλωσορίζουμε στο Rock Overdose.

Τ.Πανούσης: Καλησπέρα. Να σε διορθώσω, είμαι μια μεγάλη α-προσωπικότητα. Έχει ένα στερητικό άλφα μπροστά, περικυκλωμένο από ένα τετράγωνο, όχι κύκλο.Είμαι χιουμορίστας, και να σου πω κάτι ; Δεν είναι από ταλέντο το ότι λέω αστεία, απλά πάσχω από γυναικομαστία. Αυτό είναι το καλύτερο μου ποίημα που σου είπα τώρα, και είναι η αλήθεια.

 

Rock Overdose: Ας ξεκινήσουμε με κάποιες πιο γενικές ερωτήσεις, και μετά ας μπούμε στο χώρο της μουσικής. Ελλάδα 2015. Αλλαγή κυβέρνησης, ‘τσαμπουκάδες’ με τους ευρωπαίους εταίρους μας, στέγνωμα των ταμείων.Ποια είναι η γνώμη σου για αυτό;

Τ.Πανούσης: Η γνώμη μου είναι ότι πρώτη φορά αριστερά, και όπως όλοι γνωρίζουμε η πρώτη φορά πάντα πονάει και πονάει πολύ. Επομένως θα ματώσουμε, μέσα στο καλοκαίρι θα εχουμε…διαφορα περίεργα, αλλά τελικά θα πάνε όλα καλά. Όχι για μας, για τους άλλους. Γιατί αυτό που θέλουμε εμείς είναι από την Ευρωπαϊκή ένωση να περάσουμε στην Ευρωπαϊκή εκκένωση. Ένα έψιλον και ένα κάπα μπροστά και λύθηκε το πρόβλημα.

 

Rock Overdose: Δηλαδή τα πράγματα τα βλέπεις δύσκολα;

Τ.Πανούσης. Όχι τα πράγματα είναι πολύ καλά. Εγώ ποτέ δεν είχα αυτόν τον ευρωπαϊκό εφιάλτη. Ξέρεις εγώ από μικρό παιδάκι που ήμουν με τις Μουσικές Ταξιαρχίες πάντα φωνάζαμε εναντία στην Ευρώπη, γιατί η Ευρώπη είναι ένα κατασκεύασμα του τέταρτου Ράιχ. Τη στήσαμε ξέρεις στη Ρώμη το 1956, δυο χρόνια αφού είχα γεννηθεί εγώ, και έβγαλαν εγκλείστους ναζί έξω για να στήσουν την Ευρωπαϊκή ένωση. Είναι το τέταρτο Ράιχ. Εμείς δεν έχουμε καμία δουλεία εκεί. Μας βάζουν οι δοσίλογοι κυβερνώντες, αλλά κάποια στιγμή θα φύγουμε. Δυστυχώς έχουν ‘τσιμπήσει’ πολλοί αυτό το παραμύθι της Ευρώπης. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εγώ έχω βγάλει το τραγούδι “Αχ Ευρώπη” από το ’80….” Εσύ μας μάρανες”.

 

Rock Overdose: Είναι αλήθεια ότι ψήφισες τον Γιωργάκη τον Παπανδρέου, για να τιμωρηθεί ο Βενιζέλος;

T.Πανούσης: Ναι είναι αλήθεια. Εγώ δεν έχω ψηφίσει ποτέ στη ζωή μου γιατί κάθομαι μέσα στο παραβάν και δεν βγαίνω ή ρίχνω στη κάλπη μορταδέλα ψάρια κλπ, αλλά πρώτη φορά ψήφισα, και ψήφισα συνειδητά Γιωργάκη, γιατί ο Γιωργάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός παγκοσμίως άτομο με ειδικές ανάγκες, με χαμηλή νοημοσύνη, ένα χαζό παΐδι μαμά γεμάτο, ένας χίπις, και εγώ πραγματικά τον ψήφισα για να μη μπει στη βουλή ο Βενιζέλος, αλλά δυστυχώς τα πράγματα ήρθαν ανάποδα. Εγώ τον Γιωργάκη τον αγαπώ. Έχω γράψει και βιβλίο για αυτόν. Μου έδωσε ψωμάκι και έφαγα… και τρώω ακόμη, και πολλοί καλλιτέχνες ζούμε με τον Γιωργάκη. Τώρα θα ζήσουμε με τον Τσίπρα. Να δούμε… εάν αποδιχθεί νέος Γιωργάκης… αν και μου φαίνεται συμπαθής. Να σου πω ότι τον είδα στη κηδεία του Βαγγελή του Βεκιου (ντράμερ, ιδρυτικό μέλος των Μουσικών Ταξιαρχιών), γιατί δούλευε ‘Στο Κόκκινο’ ο Βαγγέλης, και ήρθε και ο Τσιπρας εκεί με διαφόρους, και μου έκανε καλή εντύπωση. Ένας κανονικός άνθρωπος, έκλαιγε σε όλη τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας… μου φάνηκε συμπαθής. Τώρα τι θα κάνουμε δεν ξέρω.

 

Rock Overdose: Αυτή είναι και η επομένη ερώτηση. Ποια είναι η γνώμη σου για τον Τσιπρα ;

T.Πανούσης: Τα έχει πει ο ‘μάγος’ ο Παϊσιος, εκείνος ο γέροντας, που πρόσφατα έκανε λάθος η εκκλησία και τον αγιοποίησε. Θα το γνωρίζεις ότι αυτός είχε αφοριστεί από την Κυπριακή εκκλησία ως μάγος . Όταν σπούδαζα στη Θεσσαλονίκη πηγαίναμε στο Όρος συχνά, έτυχε και τον γνώρισα, και ασκούσε τη μαγεία κανονικά. Είχε φίδια οικόσιτα κλπ. Έχει κάνει λοιπόν την προφητεία, είναι γνωστή, τη λέω και στο πρόγραμμα, ότι ο Τσίπρας είναι αυτός που θα τρομάξει την Ευρώπη, είναι η κοφτερή ανατολή (sharpeast) σαρπ ιστ . Διαβασμένο ανάποδα το σαρπ ιστ είναι Τσιπρας.  Είναι αλήθεια αυτό… τι αλήθεια ; Εγώ το έχω βγάλει από το μυαλό μου και το έχει βάλει και μια εφημερίδα πρωτοσέλιδο (γέλια). Τόσο καλά πάει και ο τύπος.

Rock Overdose: Για το γεγονός ότι δεν φορεί γραβάτα ένα σχόλιο;

T.Πανούσης: Αυτό με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Βεβαία έχω αναγκαστεί να φοραώ εγώ γραβάτα. Ξέρεις εμείς δεν φορέσαμε ποτέ γραβάτα αλλά για να μη με λένε Σύριζα φόρεσα γραβάτα που γραφεί επάνω της ‘Δεν είμαι Σύριζα’. Έχω ένα πρόβλημα γιατί η γραβάτα είναι π@υτσοδείκτης, είναι το σύμβολο του φαλοκρατισμού. Δείχνει το πέος του άντρα. Είναι μια ντροπή. Είναι ένα από τα καλά που έφερε (ο Σύριζα), όπως και τον πολίτικο όρκο. Ελπίζω να κάνει ελευθέρα τα ναρκωτικά, και περιμένουμε και μια δήλωση ποιοί απ' την κυβέρνηση είναι ομοφυλόφιλοι, επιτέλους να πούνε ποιοί άνθρωποι, γιατί οι ομοφυλόφιλοι είναι κανονικοί άνθρωποι σαν όλους τους άλλους. Να τελειώνουμε με αυτές τις αγκυλώσεις. Τα πράγματα γίνονται πολύ απλά με δυο τρεις ανακοινώσεις. Αυτά περιμένουμε από τον Αλέξη. Ο Γιωργάκης υπέγραψε  τις γλάστρες με τις φούντες εάν θυμάσαι. Δυστυχώς δεν τα έκανε. Περιμένουμε τώρα ο Τσιπρας να τα φέρει. Δηλαδή η Πελοπόννησος μπορεί να αναγεννηθεί μόνο από τη καλλιέργεια κάνναβης. Και αρσενικής, όχι μόνο θηλυκής για μαστούρα, για τις ανάγκες της βιομηχανίας. Παλιά ο Μεταξάς την απαγόρευσε κατόπιν εντολής απέξω.

 

Rock Overdose: Όποτε περιμένουμε ανάπτυξη μεγάλη ειδικά στην Πελοπόννησο.

Τ.Πανούσης: Νομίζω ότι η Πελοπόννησος και η Κρήτη (Zωνιανά κλπ). Βεβαία θα την πληρώσουν οι έμποροι γιατί πουλάνε πανάκριβα, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή το κράτος να παίρνει και από εκεί φόρους.

 

Rock Overdose: Ποια είναι η γνώμη σου για το μνημόνιο;

Τ.Πανούσης: Κοιτά να δεις. Δεν έχει καμία διάφορα τώρα. Αυτά είναι τερτίπια (δεν το λέω εγώ) όπως είχε πει και ο συνάδελφος μου ο Κορνήλιος ο Καστοριάδης (φιλόσοφος, οικονομολόγος, επαγγελματίας ψυχαναλυτής, ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20 αιώνα), «από τότε που φτιάξαμε την ακρόπολη μέχρι τώρα 2500 χρόνια είμαστε υπό κατοχή». Δεν έχουμε μια μέρα ελευθερίας. Όλα αυτά τα παραμύθια περί επανάστασης του ’21 είναι στημένα από το εξωτερικό. Θα πας στη παρέλαση ; Θα είναι ο Καμένος θα περάσουμε ωραία. Εμείς θα πάμε στη παρέλαση. Δεν ξέρω αν θα κατέβει ο Γιώργος (Παπανδρέου). Ο Γιώργος τώρα κάνει παρέα με τον Παύλο τον Γκλύξμπουργκ. Του έχει  νοικιάσει το σπίτι στο Καστρί, και θα κάνουν κόμμα μαζί (στα λέω και αυτά να τα ξέρεις). Σε ότι αφορά και πάλι στη επανάσταση του ’21 οι διάφοροι κατσαπλιάδες –γιατί περί κατσαπλιαδων επρόκειτο-διάφορες συμμορίες τότε που το έπαιζαν επαναστάτες, δήλωναν στην ευρωπαϊκή ένωση όπως δηλώνουν τώρα οι κτηνοτρόφοι τα πρόβατα για να παίρνουν επιδοτήσεις, αυτοί  δήλωναν τους αγωνιστές που είχαν μαζί τους, και έπαιρναν τις επιδοτήσεις τις οποίες έτρωγαν στο ταξίδι. Μεχρί να έρθουν τα δάνεια τα έτρωγαν στο δρόμο όπως και τώρα. Αν αποδειχθούν αυτοί (Σύριζα) ότι είναι κάπως διαφορετικοί θα το δείξει η ζωή μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα ξέρουμε αν το πράγμα πάει διαφορετικά-που εγώ δεν το πιστεύω, μακάρι να διαψευστώ. Εάν βάλουν φόρο να πληρώνει ο Μπόμπολας, ο Βαρδινογιάννης, το συγκρότημα Λαμπράκη, το Mega, κα τα διάφορα αυτά, να πληρώνουν φόρο όπως πληρώνω και εγώ, όπως πληρώνουν όλοι οι άνθρωποι, τότε θα πούμε ότι κάτι γίνεται. Αυτά τα περί Ευρώπης και περί συμφωνίας είναι παραμύθια. Αυτά είναι λυμένα πριν βγει ο Τσίπρας. Αυτό το πράγμα θα τελειώσει στην Ευρώπη, δεν θα έχουμε προβλήμα. Να ησυχάσουν οι συναγωνιστές οι συνελληνες.Δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με το ευρουδάκι τους, θα το έχουν. Το πρόβλημα είναι ότι η φτωχοποίηση θα συνεχίζεται, και αν αυτοί (Σύριζα) είναι ‘μια από τα ιδία’ και πάνε προς τα εκεί, δηλαδή αρχίζουν και παίρνουν μίζες και μπουν στο κόλπο μέσα-μη κοιτάς που κούνιουνται διάφορες Κωνσταντοπούλου κλπ στη βουλή- σε λίγο θα χορέψουν στο χορό που χορεύουν όλοι. Αν καταφέρουν και μας διαψεύσουν και πάνε καλα…περιμενουμε δηλαδή να φορολογηθεί ο Μπόμπολας που δηλώνει 5000 ξέρω γω το χρόνο εισόδημα, αν το κάνουν αυτό και φορολογηθούν οι πλούσιοι όπως φορολογούμαστε όλοι εμείς θα τελειώνει το πράγμα εκεί. Εάν το κάνουν αυτό με κόστος, όλος ο κόσμος θα είναι μαζί τους, και θα δούμε κάτι διαφορετικό.

 

Rock Overdose: Μακάρι να γίνουν έτσι τα πράγματα και να μην είναι μόνο στα λόγια... Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε καλά και έδωσε κάποιες ελπίδες στον ελληνικό λαό.

Τ.Πανούσης: Ο κόσμος χάρηκε πολύ, και πρέπει να σου πω ότι εγώ επειδή κυκλοφορώ και γνωρίζω πολύ κόσμο λόγω της δουλειάς, με αγκάλιαζαν από τη πρώτη μέρα τροχονόμοι, γριές περιπτερούδες, κόσμος στη λαϊκή. Ο κόσμος ήταν χαρούμενος, πηρέ μια ελπίδα. Αλλά βλέπω ότι είμαστε μια από τα ίδια. Αρχίζει αυτό το μαρτύριο της σταγόνας κάθε μέρα από τη τηλεόραση. Πρέπει να κλείσουμε τις τηλεοράσεις. Αυτό το πράγμα έχει παραγίνει πια.

 

Rock Overdose: Πάμε σε ένα άλλο θέμα. Απίστευτα πολλές περιπτώσεις bullying, που με αφορμή την αυτοκτονία του Γιακουμάκη στα Γιάννενα , έφερε στην επιφάνεια ένα φαινόμενο που ταλανίζει ειδικά τους νέους τα τελευταία  χρόνια . Τι λες για όλο αυτό ?

Τ.Πανούσης: Πρόκειται για μεγάλη παπάρα θα μου επιτρέψεις να σου πω. Έχει ‘τσιμπήσει’ ο κόσμος πάλι σε μια αηδία. Είναι ένα στημένο πράγμα από τα μέσα μαζικής εξημέρωσης-γιατί τα μέσα εξημερώνουν- και έχουν βρει τώρα αυτή την ιστορία να συγκινήσουν τα κατώτατα ένστικτα του κόσμου, το κλάμα, το ‘παμε πακέτο’, την Αγγελική Νικολουλη κλπ. Αυτά είναι όλα παραμύθια. Έχουμε πάει όλοι στο σχολείο, ξέρουμε τι γίνεται. Αυτά είναι παπαριές. Το  bullying. Ξαφνικά είχαν και στο χωριό τους  bullying; Αυτά είναι παπαριες. Έξω να δεις πραγματικά  bullying, που έχουν τα ανήλικα παιδιά τα όπλα στα σχολεία της Αμερικής και σκοτώνουν και καμία δεκαπενταριά. Το bullying είναι το να παίξεις καρπαζιές με τον συμμαθητή σου, και να τον κλείσεις σε μια ντουλάπα να του κάνεις ένα αστείο; Στο στρατό είναι το bullying. Εκεί είναι το πρόβλημα. Εκεί που αυτοκτονούν γιατί δεν αντέχουν το καψόνι. Το κρατικό καψόνι. Όχι από τους συνάδελφους τους. Το καψόνι της εξουσίας. Αυτό είναι το bullying. Θα κατεβείς με το παιδάκι σου να πας σε μια διαδήλωση, και θα σε πλακώσουν στα δακρυγόνα και θα σου σκοτώσουν το παιδί. Αυτό είναι το bullying. Το bullying το κάνει το κράτος. Το κάνει η καταστολή, το κάνουν οι μπάτσοι. Δεν έχει καμία σχέση. Μεταξύ μας κάνουμε τώρα κάποια αστεία, κάποια όντως πιο χοντρά, ειδικά όταν είσαι νέος. Εμείς όταν ήμασταν νέοι κάναμε διαγωνισμό για το ποιος θα περάσει τη Μεσογείων και ποιος θα μαζέψει τα περισσότερα κορναρίσματα με κίνδυνο της ζωής μας. Αυτά είναι αηδίες. Το μοναδικό bullying είναι αυτό που κάνει η εξουσία στο λαό.

 

Rock Overdose: Όπως είπες και εσύ, στο σχολείο έχουμε περάσει οι περισσότεροι κάποιου είδους bullying.

Τ.Πανούσης: Αυτό είναι θέμα της οικογενείας. Όταν δεν βλέπεις τη μανά σου και τον πατερά σου. Όταν δεν έχεις μια δασκάλα σοβαρή, αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να σου τύχει. Έχουμε αφήσει-μη ξεχνάς ότι και εγώ πατέρας είμαι. Έχω δυο παιδιά ένα 25 χρονών και ένα 5 χρονών- τα παιδιά μας μονά τους. Εντάξει εγώ λογω της φύσης της δουλειάς μου μπορώ να είμαι με τα παιδιά μου πολλές ώρες μαζί τους αλλά άλλοι που αναγκάζονται να δουλεύουν 20 ώρες τη μέρα δεν μπορούν να δουν τα παιδιά τους. Δεν μπορούν να βάλουν μια τάξη στην οικογένεια τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να τα έχουν παραδώσει στο διαδίκτυο που αυτό να δεις τι bullying κάνει. Έχουμε αφήσει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών στις τσόντες. Όλα τα παιδιά βλέπουν τσόντες. Δηλαδή μεγαλώνουν με την εικόνα της γυναικάς όπως είναι στη τσόντα δηλαδή ένα αντικείμενο, ένα πράγμα που είναι μόνο για να το γ@μησεις και να το πετάξεις. Ούτε αναπνέει, ούτε αρρωσταίνει, ούτε κλανει, ούτε τρώει. Αυτή είναι η γυναίκα. Άντε μετά να πας να κάνεις σχέση και να μιλήσεις με μια γυναίκα κανονική. Άντε να κόψεις το διαδίκτυο στα παιδιά. Δεν το λέω εγώ αυτό. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι υπάρχει ένας πλανήτης ανθρώπων που μ@λακιζεται μπροστά σε μια οθόνη. Αυτή είναι η ζωή.

 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ, ΕΔΩ: https://rockoverdose.gr/tzimis-panousis-rock-overdose-ii/

 

Comments

No Comments Yet.

Leave a comment